Povežite se s nama

Kultura

Odličan odaziv na književno-etnografske online radionice za djecu

Objavljeno:

- dana

U veljači tekuće godine počela je provedba projekta „KultOFF-KultON“: Tradicijska kultura u online okruženju, kojeg je nositelj Centar tradicijske kulture Varaždin, a projektni partneri su udruga SVIMA iz Zagreba i  Umjetnička organizacija Kerekesh teatar.

Udruga SVIMA je kao partnerska organizacija primarno osmislila i izvodi Književno-etnografske radionice za djecu s voditeljicom Juliette Janušić, profesoricom kroatistike, iskusnom nastavnicom i kreativnom edukatoricom.

 Tako je od početka provedbe projekta održano 18 Književno-etnografskih radionica, podijeljenih u četiri različite podaktivnosti, u kojima je sudjelovalo 70-ero djece, uglavnom učenika i učenica škola iz rubnih dijelova Varaždinske županije (OŠ Bisag i OŠ Klenovnik) te dio učenika varaždinske 1. OŠ i varaždinske 7. OŠ.

Oni najmlađi sudjelovali su u podaktivnosti Online participativnog čitanja odabranih slikovnica s elementima tradicijske kulture i dramatizaciji, u kojoj su u tri online susreta čitali zanimljivo ilustrirane slikovnice naše poznate suvremene književnice za djecu Silvije Šesto, u kojima se tradicijski elementi provlače što u sadržaju što u jeziku i stilu autoričina izražavanja, a na što je voditeljica radionice u vođenom razgovoru s djecom ukazivala te dodatno scenografijom i atraktivnim primjerima ilustrirala tradicijski život i vrijednosti, uvijek radionicu završivši narodnom poslovicom i fotografijom nekog tradicijskog/folklornog detalja.

Mali sudionici radionice bili su aktivno uključeni i u dramatizaciju pojedine scene iz prethodno pročitane slikovnice. Atraktivnosti ove radionice pridonijela je i profesionalna tehnička podrška prilikom svakog susreta na platformi Zoom, jer su djeca mogla uživati i u ilustracijama iz slikovnica u uvećanom formatu.

Djeca starijeg uzrasta uključila su se u Online participativno čitanje kratkih priča s elementima tradicijske kulture uz oblikovanje sličnih tekstova i objavljivanje e-zbirke priča, podaktivnost koja se nastavlja i sljedeće školske godine kad će biti održano predstavljanje zajedničke elektroničke publikacije s tekstovima priča svih sudionika radionice. U ovoj su radionici čitane realistične priče s elementima tradicijske kulture (Srce od licitara, Kako je guščarica Janica dospjela u školu,

Njihovo janje, Brđanin Marko), manje znana djela Ivane Brlić-Mažuranić. Voditeljica je djecu upućivala na elemente tradicijske kulture u sadržaju te u jeziku i stilu, ali i na strukturu priča, kako bi se djeca što bolje  pripremila za pisanje svojih priča. Poticano je uspoređivanje nekadašnje dječje igre i načina života s onim suvremenim, o čemu su djeca u konačnici i pisala.

Čitanje je uvijek bilo praćeno prezentacijom sa slikovnim prilozima i pojašnjenima.

Sklonije poeziji njihove su učiteljice uključile u Aktivnost participativnog stvaranja zajedničke lirske pjesme s elementima tradicijske kulture i objavljivanje zajedničke e-zbirke poezije, u kojoj su se učenici iz tri osnovne škole zabavljali zajedničkim osmišljavanjem stihova na zadane teme, prema metodi collaborative poetry.

Voditeljica ih je svaki put uvodno pripremila čitanjem i interpretiranjem usmenih lirskih pjesama, ali i ilustrativnim etnografskim zanimljivostima. U jednom od susreta voditelj tamburaškog orkestra Centra tradicijske kulture Varaždin, Tibor Bün predstavio im je tradicijsku glazbu, a glazbenim prilogom je i završen ovaj zanimljiv niz od pet radionica, nakon kojeg slijedi samo predstavljanje elektroničke zbirke poezije u kojoj će se naći i zajedničke, ali i pojedinačne lirske pjesme polaznika koje su dodatno slali voditeljici e-poštom.

Posebna vrijednost ove podaktivnosti bilo je ne samo (među)školsko nego i međuvršnjačko sudjelovanje djece različite dobi (peti i osmi razredi), koja su se odlično nadopunjavala i radila zajedno.

Nekima od njih je upravo ta mogućnost upoznavanja i sudjelovanja u radionici s djecom iz drugih škola bilo važna motivacija za uključivanje u  projekt.

Dio starije djece odabrao je podaktivnost Online participativna kreativna radionica tradicijski/suvremeni zidnjaci i objavljivanje zajedničke e-slikovnice sa zidnjacima. Polaznici su upoznati sa zidnjacima, ukrasnim vezenim kuhinjskim krpama, prikazu života i stereotipnim natpisima izvezenim na njima. Nakon usporedbe sa suvremenim reklamnim sloganima, narodnim poslovicama i aforizmima u stripovima, polaznici su osmišljavali svoje natpise primjerene aktualnom pandemijskom kontekstu.

Svaki je polaznik svoj suvremeni zidnjak ukrasio likovnom tehnikom po izboru, odnosno u odgovarajućem digitalnom programu, a nastali će radovi biti objavljeni u zajedničkoj e-publikaciji.

Udruga SVIMA svoj je prilog dala i u projektnoj aktivnosti za djecu naslovljenoj Dječji umjetnički projekt „Zajedno producirajmo online predstavu s motivima tradicijske kulture“ voditeljice Barbare Rocco, glumice i dramske pedagoginje.

Tako je Juliette Janušić održala interdisciplinaran webinar Motivi tradicijske kulture u izražavanju: mogućnosti  inkorporiranja/umetanja jednostavnih/malih usmenih književnih oblika, tj. usmene/narodne književnosti u scenarij buduće online predstave i polaznicima predstavila izbor narodnih izreka i poslovica.

Osim toga, unutar projektne aktivnosti za odrasle Od viđenog u filmu do vlastitih dizajnersko-kulinarskih kreacija voditeljice Jelene Džepine, SVIMA je dosad održala dva filmska interdisciplinarna webinara pod naslovom „Igrani filmovi i serije kao čuvari tradicije“: folklor/elementi tradicijske kulture u umjetnički vrijednim europskim i hrvatskim cjelovečernjim igranim filmovima te najboljim hrvatskim igranim televizijskim serijama.

Valja reći kako su se Književno-etnografske radionice udruge SVIMA unutar projekta „KultOFF-KultON“: Tradicijska kultura u online okruženju pokazale odlično prihvaćenima, zanimljivim i poticajnim aktivnostima za djecu, posebice u aktualnom pandemijskom kontekstu kad su djeci nedostajale raznovrsne izvannastavne aktivnosti, kao što su im uvijek dobrodošli drukčiji sadržaji i pristupi kakvi se nude u projektima organizacija civilnog društva kakav je ovaj.

Napominjemo kako s provedbom nastavljamo sljedeće školske/nastavne godine, jer projekt traje do kraja kalendarske godine 2021.

Udruga SVIMA kao partnerska organizacija u projektu KultOFF-KultON: Tradicijska kultura u online okruženju dosad je održala 18 online participativnih radionica i 3 webinara.

Sijedeća na rasporedu je Književno- etnografska radionica za djecu, „Online participativno čitanje odabranih slikovnica s elementima tradicijske kulture i  dramatizacija“ (djeca od  5 do  9) u petak, 3. rujna s početkom u 18 sati, voditeljica radionica je Juliette Janušić, iz udruge SVIMA

Link za besplatnu online radionicu je OVDJE

Ovim putem pozivaju sve sudionike da se priključe i ostalim radionicama koje su pripremili za njih, a sve detaljnije informacije možete pronaći na www.ctk-varazdin.hr ili na FCB stranici Centra tradicijske kulture

Projekt  je sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.) u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Umjetnost i kultura online“ (referentni broj Poziva: UP.02.1.1.14). Ukupna vrijednost projekta iznosi 382.279,13 kn, dok je razdoblje sprovedbe projekta veljača-prosinac 2021.

Osnovni  cilj projekta je unaprijediti pristup suvremenim kulturno-umjetničkim sadržajima iz područja tradicijskekulture osobama starijim od 54 godina i djeci od 5 -14 godina iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije kako bi se pridonijelo njihovom socijalnom uključivanju i smanjenju izoliranosti u okolnostima aktualne pandemije bolesti COVID-19

Kultura

U ponedjeljak u Galeriji HDLU otvorenje Godišnje skupne izložbe članova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 6. prosinca, u 18 sati održat će se otvorenje Godišnje skupne izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin pod nazivom „HDLU recent“.

– Čast nam je pozvati Vas u Galeriju HDLU nakon skoro točno šest godina od prve izložbe koja je otvorena 10. prosinca 2015. – poručili su iz HDLU-a Varaždin.

Ova izložba dodatno je posvećena građanima Varaždina povodom Dana grada.

Sudjeluju 22 autora s 40-ak radova, a oni su: Ljiljana Belavić Kliček, Branko Bobić, Dražen Eisenbeisser, Vladimir Gašparić Gapa, Sandra Horvat, Velimir Ivezić, Jasmina Jakopanec, Nedjeljko Klarić, Željko Lesar, Krunoslav Martinović, Valentina Meštrić, Jurica Mihinjač , Ivan Mladenović, Rajko Novak, Nenad Opačić, Dražen Pavlović, Davor Petak, Mateja Rusak, Damir Širola, Živko Toplak, Sunčanica Tuk i  Nedjeljko Krčar.

S obzirom na okolnosti, organizatori mole sve posjetitelje da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Nastavite čitati

Kultura

U online obliku 37. izdanje “Međimurskih popevki”, na Smotri tucet izvođača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Od 1971. godine kad je održana originalna Smotra “Međimurske popevke” pa do danas, pedeset godina kasnije, za Smotru se prijavilo više od 2650 popijevki, dok ih je na samoj manifestaciji izvedeno više od 880.

Nažalost, i u ovoj godini velikog jubileja Smotra “Međimurske popevke” morala se održati online.

Snimka izvođača

– Budući da do zadnjeg trenutka nismo znali na koji će se način Smotra održati, pripremili smo se za obje varijante, tako da smo sve izvođače snimili u njihovim prostorima, a istovremeno smo se pripremali i za Smotru uživo.

Stručna komisija, koju su činili prof. emeritus Stjepan Hranjec, prof. Dragica Karolina Šimunković, prof. Branimir Magdalenić i prof. Miroslav Novak, izabrala je za ovogodišnju Smotru po jednu popijevku od svakog izvođača te će se oni prezentirati online, na Facebook stranici Kulturno-umjetničke udruge “Seljačka sloga” Nedelišće, stranici Turističke zajednice Općine Nedelišće te putem medija – objašnjava predsjednica Organizacijskog odbora 37. Smotre “Međimurske popevke” Nedelišće 2021., Jasna Hajdinjak.

Dodaje da je iza svih još jedna izazovna godina te da nisu uspjeli u naumu da se dostojanstveno proslavi 50 godina Smotre.

– Unatoč tomu, uspjeli smo u tome da se i u ovoliko teškim uvjetima, posebno za sve kulturne amatere, “Popevka” ipak održi. Hvala svima vama koji se trudite da međimurska popevka i dalje živi tako što je prenosite mlađim generacijama! – poručuje predsjednica Odbora.

Treća obljetnica

Smotra je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Međimurske županije, Općine Nedelišće, HDS-a ZAMP i Turističke zajednice Općine Nedelišće. Međimurska popevka kao oblik nematerijalne kulturne baštine od 2013. godine nalaze se na Listi nematerijalnih dobara Republike Hrvatske, dok je 28. studenoga 2018. godine ušla i na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Izvođači i izabrane popevke ovogodišnje Smotre

Matica umirovljenika Međimurske županije podružnica Nedelišće – Katica Ceilinger – “Dok sam snočka išla dimo”

KUD “Mura” Mursko Središće – Renata Kramar – “Čuješ golob, čuješ”

KUD Goričan – ženska pjevačka skupina – “Vu pol noći dimo dojdem”

MKUD “Ivan Car” Ljubljana – mješovita pjevačka skupina “Fijolice” – “Međimurje, kak si lepo”

KUU Zasadbreg – ženska pjevačka skupina “Zasančice” – “Sveti Juraj kres naloži”

KUD Mačkovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Z zemlje mi je zišla”

KUD Žiškovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Katica, Katica”

UŽ Sivica – ženska pjevačka skupina & tamburaši i tamburašice “Dražen Kovač Draš” – “Mlinar f krčmi pije”

KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” – ženska pjevačka skupina – “Protuletno drago vreme”

KUD Šandorovec & Ivan Mađarić i TS KUD-a – “Ja se šečem gori doli po polju”

KUD Domašinec & Cecilija Merkač Hudopisk – “Glovica me razbolela”

KUU “Seljačka sloga” Nedelišće – muška pjevačka skupina – “Od Središča do Podturna”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje