Povežite se s nama

Međimurje

Rođendan Županije počeo izložbom fotografija Zrinske garde Miroslave Novak

Objavljeno:

- dana

Odličan početak:

Međimurska fotografkinja Miroslava Novak ima nekoliko strasti: fotografiju, tradiciju i kulturu.

Sve tri je objedinila izložbom fotografija Zrinske garde u čakovečkoj zgradi Scheier prošloga tjedna.
Bilo je to prvo događanje ovogodišnje proslave Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane. 
– Izložbom je na najbolji mogući način započela proslava. Ovo je spoj tradicije i povijesti, uz pogled na budućnost i inovativnost – rečeno je na proslavi.

Dobar početak

U zgradi Scheier je Izloženo 20 ekskluzivnih fotografija te gardistička odora i sablja. Bila je tu i postrojena Zrinska garda koja je svečano pozdravila. 
– Kažu da se po jutru dan poznaje, a dan je tim bolji, kada je jutro i njegov početak uspješniji. Mislim da bolji početak nismo mogli ni zamišljati, jer započinjemo s Danima Međimurske županije na najljepši mogući način. U prvi plan stavljamo mlade i sposobne ljude, ljude s kojima sve počinje i završava, ljudima poput Miroslave i njene obitelji majke Alenke i brata Hrvoja, te naših gardista, koji daju najveći doprinos u svom izrazu ljubavi prema svom kraju i zavičaju – rekao je župan Matija Posavec na otvorenju izložbe. Kad je spomenuo obitelj Novak, župan je mislio na veliku isprepletenost Novakovih sa međimurskim običajima i tradicijom. Brat Hrvoje aktivan je član Zrinske garde, a majka Alenka je kao vrlo aktivna volonterka ovogodišnja dobitnica „Nagrade Zrinski“.

-To je jedna obitelj koja je tipična slika Međimurja, tipična slika Međimurki i Međimuraca, radišni, vrijedni, kreativni, a opet skromni, nenametljivi i samozatajni – rekao je župan, koji je uz autoricu te zapovjednika garde Davora Bratkovića otvorio izložbu.

Ljubav za gardu

Na izložbama Miroslave Novak je uvijek gužva. Na njima se susreću ljubitelji umjetnosti, povijesti i tradicije. Autorici je ova, gardistička tematika posebno draga. 

Zrinska garda u Spomendanu će sudjelovati kroz sveukupno tri priredbe

– Našu Zrinsku gardu pratim već godinama. Sve je počelo kada je moj brat postao pripadnikom ove povijesne postrojbe. Imala sam veliku želju napraviti izložbu njima u čast i danas mi se to napokon ostvarilo. Na ovoj je izložbi prezentirano 20 odabranih fotografija, kroz koje možete vidjeti različite manifestacije, neke posebne detalje i upoznati se s opremom koju gardisti nose, poput odore i sablje – rekla je autorica i zahvalila svima koji su joj dali šansu da realizira svoj san o fotografskom predstavljanju Zrinske garde. Miroslava Novak je vjeroučiteljica u Osnovnoj školi u Pribislavcu. Izložba Miroslave Novak je svakako dobar početak slavlja koje će trajati 22 dana. Sveukupno će biti održano čak 110 događanja. 

Spomendan

– Ideja o izložbi je odlična, jer na nekoliko kvalitetnih fotografija omogućava daljnju promociju bisera kojeg imamo u našoj Međimurskoj županiji, a to su Zrinski i Zrinska garda. Raduje me da garda kroz sveukupno tri priredbe ima mogućnost uključiti se u obilježavanje Spomendana, u subotu 22. travnja smotrom povijesnih postrojbi, zatim 23. travnja u Bečkom Novom Mestu te 30. travnja prijavkom predsjedniku Hrvatskog sabora u Zagrebu – najavio je predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec.

Matija Posavec: “Na Danima Međimurske županije u prvi plan stavljamo mlade i sposobne ljude, ljude s kojima sve počinje i završava.”

Novakovi

Velika je isprepletenost Novakovih s međimurskim običajima i tradicijom. Brat Hrvoje aktivan je član Zrinske garde, a majka Alenka je kao vrlo aktivna volonterka ovogodišnja dobitnica „Nagrade Zrinski“.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje