Povežite se s nama

Međimurje

Rođendan Županije počeo izložbom fotografija Zrinske garde Miroslave Novak

Objavljeno:

- dana

Odličan početak:

Međimurska fotografkinja Miroslava Novak ima nekoliko strasti: fotografiju, tradiciju i kulturu.

Sve tri je objedinila izložbom fotografija Zrinske garde u čakovečkoj zgradi Scheier prošloga tjedna.
Bilo je to prvo događanje ovogodišnje proslave Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane. 
– Izložbom je na najbolji mogući način započela proslava. Ovo je spoj tradicije i povijesti, uz pogled na budućnost i inovativnost – rečeno je na proslavi.

Dobar početak

U zgradi Scheier je Izloženo 20 ekskluzivnih fotografija te gardistička odora i sablja. Bila je tu i postrojena Zrinska garda koja je svečano pozdravila. 
– Kažu da se po jutru dan poznaje, a dan je tim bolji, kada je jutro i njegov početak uspješniji. Mislim da bolji početak nismo mogli ni zamišljati, jer započinjemo s Danima Međimurske županije na najljepši mogući način. U prvi plan stavljamo mlade i sposobne ljude, ljude s kojima sve počinje i završava, ljudima poput Miroslave i njene obitelji majke Alenke i brata Hrvoja, te naših gardista, koji daju najveći doprinos u svom izrazu ljubavi prema svom kraju i zavičaju – rekao je župan Matija Posavec na otvorenju izložbe. Kad je spomenuo obitelj Novak, župan je mislio na veliku isprepletenost Novakovih sa međimurskim običajima i tradicijom. Brat Hrvoje aktivan je član Zrinske garde, a majka Alenka je kao vrlo aktivna volonterka ovogodišnja dobitnica „Nagrade Zrinski“.

-To je jedna obitelj koja je tipična slika Međimurja, tipična slika Međimurki i Međimuraca, radišni, vrijedni, kreativni, a opet skromni, nenametljivi i samozatajni – rekao je župan, koji je uz autoricu te zapovjednika garde Davora Bratkovića otvorio izložbu.

Ljubav za gardu

Na izložbama Miroslave Novak je uvijek gužva. Na njima se susreću ljubitelji umjetnosti, povijesti i tradicije. Autorici je ova, gardistička tematika posebno draga. 

Zrinska garda u Spomendanu će sudjelovati kroz sveukupno tri priredbe

– Našu Zrinsku gardu pratim već godinama. Sve je počelo kada je moj brat postao pripadnikom ove povijesne postrojbe. Imala sam veliku želju napraviti izložbu njima u čast i danas mi se to napokon ostvarilo. Na ovoj je izložbi prezentirano 20 odabranih fotografija, kroz koje možete vidjeti različite manifestacije, neke posebne detalje i upoznati se s opremom koju gardisti nose, poput odore i sablje – rekla je autorica i zahvalila svima koji su joj dali šansu da realizira svoj san o fotografskom predstavljanju Zrinske garde. Miroslava Novak je vjeroučiteljica u Osnovnoj školi u Pribislavcu. Izložba Miroslave Novak je svakako dobar početak slavlja koje će trajati 22 dana. Sveukupno će biti održano čak 110 događanja. 

Spomendan

– Ideja o izložbi je odlična, jer na nekoliko kvalitetnih fotografija omogućava daljnju promociju bisera kojeg imamo u našoj Međimurskoj županiji, a to su Zrinski i Zrinska garda. Raduje me da garda kroz sveukupno tri priredbe ima mogućnost uključiti se u obilježavanje Spomendana, u subotu 22. travnja smotrom povijesnih postrojbi, zatim 23. travnja u Bečkom Novom Mestu te 30. travnja prijavkom predsjedniku Hrvatskog sabora u Zagrebu – najavio je predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec.

Matija Posavec: “Na Danima Međimurske županije u prvi plan stavljamo mlade i sposobne ljude, ljude s kojima sve počinje i završava.”

Novakovi

Velika je isprepletenost Novakovih s međimurskim običajima i tradicijom. Brat Hrvoje aktivan je član Zrinske garde, a majka Alenka je kao vrlo aktivna volonterka ovogodišnja dobitnica „Nagrade Zrinski“.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje