Povežite se s nama

Život i društvo

Odličan uspjeh akcije prikupljanja otpada od poljoprivrednika u Sračincu

Objavljeno:

- dana

Obveza svakoga poljoprivrednoga gospodarstva je pravilno zbrinuti otpadnu ambalažu. Tvrtka CIAK unazad nekoliko godina besplatno zbrinjava ambalažu sredstava za zaštitu bilja za sva gospodarstva u Hrvatskoj.

Općina Sračinec prepoznala je ovu inicijativu te je organizirana akcija prikupljanja otpada u Sračincu za poljoprivredna gospodarstva ovoga kraja. Kako bi još više olakšala i pomogla svojim poljoprivrednim proizvođačima te probudila svijest o zbrinjavanju otpada onima koji još uvijek to ne prakticiraju, Općina Sračinec već drugu godinu zaredom ima ugovorenu suradnju i s tvrtkom Univerzal. Tako je za poljoprivredne proizvođače s područja Općine Sračinec omogućeno zbrinjavanje i ostale ambalaže, vreća od sjemenske robe, umjetnih gnojiva, folija od rolo bala te otpadnih ulja iz traktora i strojeva, koje su poljoprivrednici također obvezni pravilno zbrinuti.

Ovom inicijativom, osim što se financijski pomaže poljoprivrednicima, povećava se svijest o pravilnom zbrinjavanju otpada, koji neki i dalje spaljuju na svom dvorištu. Na ovaj se način smanjuju i divlji deponiji. Zbog toga je ove godine pozvan Univerzal u istom terminu kada CIAK poljoprivrednicima s područja Županije preuzima otpad, kako bi se olakšalo poljoprivrednicima da što veću količinu otpada predaju na zbrinjavanje. Poljoprivrednici time zadovoljavaju i zakonsku obvezu jer obje tvrtke za predanu ambalažu izdaju potvrdu o pravilno zbrinutom otpadu.

Neki od poljoprivrednika iz drugih općina čudili su se kako je moguće da poljoprivrednici Općine Sračinec predaju otpad na zbrinjavanje Univerzalu besplatno.

Univerzalovo zbrinjavanje ambalaže za poljoprivredne proizvođače s područja Općine Sračinec u potpunosti financira Općina, a sve je organizirala i koordinirala vijećnica Općinskog vijeća Općine Sračinec Miljenka Križnjak. Akciju je obišao i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje