Povežite se s nama

Sport

Odlična dva seta mlade hrvatske reprezentacije u porazu od Portorikanki s 2:3

Objavljeno:

- dana

ODBOJKA

U Gradskoj sportskoj dvorani Varaždim hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija poražena je u posljednjem susretu kvalifikacijskog turnira iz serije World Grand Prix kod reprezentacije Portorika s 2:3, po setovima 19:25, 20:25, 26:24, 25:19 i 6:15.

 

Tako je ekipa Hrvatske završila natjecanje u drugoj jakosnoj skupini World Grand Prixa u kojoj je nastupila na turnirima u Argentini, Kazahstanu i Hrvatskoj s osam poraza i samo jednom pobjedom.

Hrvatske reprezentativke bile su uvjerljivo najmlađa ekipa na turneji, tako da taj rezultat nije neočekivan, premda se priželjkivalo da će ipak pružiti veći otpor puno iskusnijim i objektivno jačim ekipama. To se međutim nije dogodilo: naše igračice nikada do sada nisu igrale protiv tako jakih protivnica, nisu nastupale pred prepunim dvoranama, a nisu imale snage izdržati napore jednomjesečnih putovanja, treniranja i igranja. Tek u posljednjem susretu s Portorikom naše mlade igračice pokazale su da imaju potencijala, te da strpljivim i upornim radom za nekoliko godina mogu stasati u ozbiljnu europsku momčad. 

Portorikanke su jako oscilirale u Varaždinu: pobijedile su odličnu ekipu Bugrske, a izgubile od slabijih Argentinki. Našim igračicama inače ne odgovaraju momčadi koje igraju brzo, a Portorikama je to jedna od glavnih kvaliteta. Naprosto, u hrvatskoj ligi igra se puno sporije, pa su naše reprezentativke, nenavikle na taj ritam, u pravilu lak plijen posebice južnoamerčikih reprezentacija. No, u Varažinu su iznenadile protivnice dobrom igrom, pa su na kraju Portorikanke jedva izvukle pobjedu. U trećem i četvrtom setu koje su dobile odlično su u pojedinim razdobljima igrale Butigan, zatim Pavičić, potom Luketić te, dakako, Fabris koja je kao prava kapetanica sjajno vodila svoju ekipu.

Susret međutim naše igračice nisu započele dobro: od svojih prvih osam poena čak šest Portorikanke su osvojile zahvaljujući velikim pogreškama hrvatskih reprezentativki. No, unatoč slabom prijemu servisa i lošoj distribuciji lopti u napadu, naše igračice su zahvaljujući dobroj blok obrani uspjele neutralizirati napade protivnica, pa su održavale neriješen rezultat sve do 12:12. Tada je na servis došla Samanta Fabris i  naše su djevojke povele s 14:12. Portorikanke su međutim vrlo brzo izjednačile i tada dolazi do serije gotovo početničkh pogrešaka hrvatskih reprezentativki pa Portorikanke bježe na 16:19. Nakon toga dogodilo se ono što smo viđali na svim dosadašnjim susretima ove reprezentacije: pred kraj seta dolazi do neobjašnjivog pada i velikog broj pogrešaka, tako da su Portorikanke lako dobile set s 19:25.

Izbornik Aksentijević pokušao je izmjenama zaustaviti pad u igri naših igrčica, ali uzalud, ni zamjene nisu promijenile našu slabu igru. Zbog loših lopti koje su dobivale, ali i vlastite neprecizne igre, naše reprezentativke posebice su podbacile u fazi napada.

U drugom setu opet je naša reprezentacija, unatoč tome što nije igrala najbolje, ipak održavala rezultatsku ravnotežu do 13:13. Ali, tada su Portorikanke iskoristile tri velike pogreške naših igračica u pripremi napada, pa umjesto da povede hrvatska reprezentacija, protivnice su napravile prednost od 3 poena i povele s 14:17. Kad bi Luketić i Fabris dobile iole pristojnije lopte, tada bi bile nezaustavljive, no takvih je lopti bilo daleko premalo, pa su Portorikanke pobjegle na nedostižnih 17:21. U tom razdoblju isticala se Luketić odličnim napadima, ali to nije bilo dovoljno da se zaustave razigrane protivnice koje su dobile set s 20:25.

Na početku trećeg seta sve je upućivalo da će nas Portorikanke brzo otpremiti s terena, jer su za čas povele s 4:9. Nakon toga naše su igračice spasile nekoliko teških lopti i izvele više dobrih napada, pa su uspjele smanjiti rezultat na 11:14. Tada međutim Portorikanke opet bježe na 13:19. Doduše u jednom trenutku hrvatska reprezentacija smanjila je prednost protivnica na svega dva poena, a tada na scenu stupa Božana Butigan za koju svi drže da je bila najbolja naša igračica: s četiri bloka preokrenula je rezultat i naša je reprezentacija povela s 23:22. U dramatičnoj završnici, sjajnom igrom u obrani, definitivno smo slomili otpor Portorikanki te dobile set s 26:24. Samo u tom setu naše igračice napravile su čak 9 uspješnih blokova.

Hrvatska je sjajno otvorila četvrti set počevši najprije s 4:0 i 8:4. Tada na scenu stupa Pavičić, pa zahvaljujući njenim napadima povećavamo vodstvo na 15:7. Stampedo naših nastavila je Samanta Fabris, ali su Portorikanke uspjele unatoč toga smanjiti na 19:14. No tada su se naše opet razigrale te osvojile set sa sigurnih 25:20.

Nažalost u petom setu mlade hrvatske reprezentativke nisu izdržale pritisak, niti su imale snage dovršiti ono što su napravile u trećem i četvrtom setu, pa su ih rutinirane Portorikanke sigurnom igrom nadigrale i dobile set s 6:15.

Najefikasnije u našim redovima bile su Samanta Fabris s 17 poena i Božana Butigan s 15 poena, Katarina Luketić 14 poena i  Katarina Pavičić 13 poena.

 

Hrvatska je igrala u sastavu: Rene Sain, Nikolina Božićević, Božana Butigan, Lara Štimac, Ema Strunjak, Katarina Pavičić, Jelena Šunjić, Samanta Fabris, Natalia Tomić, Matea Ćurak, Lara Vukasović, Katarina Luketić.

Portoriko: Daly Santana , Shara Venegas, Raymariely Santos, Stephanie Enright, Jennifer Nogueras, Janeliss Torres, Jennifer Quesada, Sihrley Ferrer, Natalia Valentin, Genesis Collazo, Naomi Santos, Alba Hernandez, Ana Sofia Jusino,  Adriana Joy Vinas

Izvor: hou.hr
Foto: Damir Ivančić

Sport

Prebio roditelje kod Novog Marofa, a sud mu je kao olakotnu okolnost uzeo njegovo pijanstvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nasilje, bijes, policija,

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Varaždinu kojom je 40-godišnjak proglašen krivim zbog počinjenih kaznenih djela prijetnje i tjelesne ozljede te osuđen uvjetnom osudom s utvrđenom jedinstvenom kaznom zatvora u trajanju od jedne godine i rokom kušnje od tri godine.

On je proglašen krivim zbog počinjenih navedenih kaznenih djela u srpnju prošle godine u mjestu kraj Novog Marofa na štetu svojih roditelja. 

Prvostupanjski sud izrekao je okrivljeniku pojedinačne kazne uz primjenu propisa o ublažavanju zakonom propisanih kazni za ta kaznena djela.

Državno odvjetništvo smatra da su izrečene kazne neadekvatne i neprimjereno blage s obzirom na utvrđene okolnosti u odnosu na okrivljenika.

– U žalbi se ističe da je sud pogrešno i neosnovano utvrdio kao olakotno za okrivljenika da je kaznena djela počinio u alkoholiziranom stanju. Naime, državno odvjetništvo smatra kako se dovođenje u alkoholizirano stanje ni u kom slučaju ne može smatrati olakotnom okolnošću za počinitelje kaznenih djela, već se radi o važnoj otegotnoj okolnosti. U žalbi je predloženo da se okrivljeniku izrekne stroža bezuvjetna kazna zatvora – stoji na stranicama Državnog odvjetništva. 

Nastavite čitati

Sport

Karlo Kovačić zlatni, a Leo Jantolek srebrni na Prvenstvu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Sesvetskom Kraljevcu u subotu, 20. travnja održalo se Prvenstvo Hrvatske za dječake u grčko-rimskom stilu hrvanja u kategoriji U-13. 

U konkurenciji 146 hrvača iz 22 hrvatska kluba, HK Ludbreg predstavio se s četiri mlade nade.

Karlo Kovačić osvojio je zlato u kategoriji do 59 kg, dok je Leo Jantolek bio srebrni u kategoriji do 28 kg. Franko Kern bio je peti do 49 kg, a Martin Horvat osvojio je 12. mjesto u kategoriji do 44 kg.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje