Povežite se s nama

Međimurje

Odlikaši – Županija, Grad Prelog i čak četiri općine

Objavljeno:

- dana

PRIZNANJE

Međimurska županija, Grad Prelog te općine Mala Subotica, Belica, Vratišinec i Dekanovec primili su priznanje za transparentnost svojih proračuna kao jedne od najtransparentnijih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

U istraživanju koje je proveo Institut za javne financije prikazuju se rezultati analize proračunske transparentnosti lokalnih jedinica mjerene brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, s pet ključnih dokumenata – godišnjem izvršenju za 2015., polugodišnjem izvršenju za 2016., prijedlogu proračuna, izglasanom proračunu i proračunu za građane za 2017. godinu. Županija, Prelog i četiri općine ocijenjene su s maksimalnih 5 bodova.

Na ispravnom putu

– Ovo priznanje poruka je i svim drugim gradovima i općinama Međimurske županije da nastoje ulagati u transparentnost ne samo lokalnih proračuna već i drugih podataka, te na taj način povećati efikasnost lokalne vlasti. Internetske stranice Međimurske županije ispunjene su informacijama na kojima se mogu pratiti zbivanja, ali i ulaganje i trošenje javnog novca – rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek dodao je da je upravo otvorenost, odnosno pravovremene i potpune informacije o trošenju proračunskog novca i što bolje približavanje građanima jedan od glavnih ciljeva Grada Preloga.
– A dobiveno priznanje najbolji je dokaz kako smo na ispravnom putu – zaključio je Kolarek.

Prosječna transparentnost hrvatskih županija u ovom ciklusu je 4,6, gradova 3,7, a općina tek 2,8

Općina Belica istu je nagradu primila već 2015. godine.
– I od tada se trudimo zadržati kontinuitet i kvalitetno obavljati poslove, stoga je ocjena odličan, kojom je ocijenjen naš trud i rad, velika nagrada za nas – rekao je načelnik Zvonimir Taradi.

– Rezultat koji je prije dvije godine ostvarila Općina Belica potaknuo je i nas da dosegnemo visoku razinu transparentnosti, u čemu smo uspjeli uz dobru organizaciju i timski rad cijele Općine – naglasio je načelnik Vratišinca Zdravko Mlinarić.
Da bi se dosegla razina ovakva razina transparentnosti nužan je angažman svih zaposlenika lokalnih samouprava. Upravo zahvaljujući takvom angažmanu Jedinstvenoga upravnog odjela i Općina Mala Subotica našla se na ovom prestižnom popisu.

– Mještani mogu u svakom trenutku na jednostavan i brz način dobiti uvid u sve dokumente Općine. Cilj nam je približiti naš rad na njima razumljiv i jednostavan način da se mogu brže i aktivnije uključiti u naše djelatnosti i tako doprinijeti razvoju svoga kraja – dodao je načelnik Male Subotice Valentino Škvorc.

”Otvoreni proračun”

Dugogodišnje iskustvo i znanje dokaz su kvalitete Općine Dekanovec, što je zaključio i načelnik Ivan Hajdarović.
– Nastojat ćemo i dogodine zadržati i poboljšati razinu transparentnosti, uz nadu da će se povećati broj međimurskih gradova i općina koje će se u budućnosti moći pohvaliti ovom nagradom.

Međimurska županija među prvima se uključila u projekt “Otvoreni proračun”, pomoću kojeg se prvi put na jednome mjestu prikazuju podaci o proračunu i načinu trošenja javnog novca.
– To je pravi put i način vraćanja povjerenja građana u politiku i institucije. Takvim radom želimo potaknuti građane na uključivanje u kreiranje proračuna kao najvažnijeg akta svake županije – zaključio je župan Posavec.

Gleda li se transparentnost međimurskih gradova, tada je Međimurje na 11. mjestu, a po transparentnosti općina na 8. mjestu.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje