Povežite se s nama

U fokusu

Ured državne uprave : Odluka o prestanku prihvata otpada – nezakonita

Objavljeno:

- dana

Osporeno zatvaranje odlagališta Gornje Vratno

Odlagalište Gornje Vratno ipak se još ne zatvara. Nakon što je Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji utvrdio je da takva odluka, koju je donijelo Općinsko vijeće Općine Cestica, nije sukladna zakonu i drugim propisima, vijećnici su u četvrtak prolongirali zatvaranje odlagališta do sredine iduće godine, ali i podigli cijenu odlaganja za 50 posto.

Zatvaranje odlagališta Gornje Vratno obećavali su svi sudionici lokalnih izbora u Općini Cestica, ali pod time nisu svi isto misli. Kako se vidjelo nakon izbora, načelnik Mirko Korotaj zalagao se za zatvaranje svima, izuzev za mještane Općine Cestica dok se ne nađe drugo rješenje. Nasuprot tome, predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Bistrović bio je za žurno i potpuno zatvaranje. Za to je uspio pridobiti većinu vijećnika koji su na izvanrednoj sjednici 31. kolovoza donijeli Odluku o prestanku prihvata otpada na odlagalištu komunalnog otpada Gornje Vratno.

Fond opet pomaže

Ova odluka pala je svega dva tjedna kasnije. Tijekom nadzora njezine zakonitosti predstojnica  Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji Ljerka Jović-Mikor zaključila je da nije u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, kao i Pravilnikom o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlaganje otpada te odlukom Ustavnog suda vezano uz pojmove „stupanje na snagu“ propisa i „početka primjene“.

Budući da je dobilo rok od 15 dana za otklanjanje uočenih nedostataka, Općinsko vijeće sastalo se u četvrtak kada je sporna odluka stavljena van snage samo s jednim glasom protiv.

– Da nismo mi stavili van snage odluku, onda bi je Jović-Mikor. Molim naš upravni odjel da ubuduće unaprijed provjeri zakonitost odluka koje donosimo kako se ne više događalo da na dnevnom radu moramo imati istu odluku četiri puta, naglasio je uoči glasovanja predsjednik općinskog vijeća koji je upozorio i na potrebu usuglašavanja dnevnog reda.

Odluka o zatvaranju odlagališta, kako je pojasnio Bistrović, osporena je jer prethodnu suglasnost nisu dala sva tijela kako je to pripisano zakonom.  Takvu suglasnost trebala bi se osigurati do 30. lipnja 2014. godine. To je naime novi rok za zatvaranje odlagališta Gornje Vratno, što su podržali gotovo svi vijećnici koji su se složili i da je 30. rujna iduće godine  krajnji rok za njegovu sanaciju.

Nova cijena po toni

– Očekujemo da će Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobriti nova sredstva za sanaciju, rekao je načelnik Korotaj koji je zajedno s Bistrovićem zadužen za provedbu svih mjera potrebnih za zatvaranje odlagališta među kojima je donošenje plana zatvaranja te angažiranje izvođača za zatvaranje.

Iako se tako nastavlja odlaganje na odlagalištu Gornje Vratno do sredine iduće godine, to će se raditi pod novim uvjetima.  Naime, cestičko Općinsko vijeće donijelo je odluku da komunalni otpad, uz onaj s područja općine Cestica, mogu na odlagalište Gornje Vratno dovoziti samo Varkom i Univerzal, i to po cijeni od 750 kuna za tonu umjesto dosadašnjih 500 kn/t.

– Otpad će se moći dovoziti samo između 7 i 15 sati i za to ćemo uvest bolji nadzor kako se ne bi dovozile količine mimo ugovora. Nadam se da smo ovime riješili nesuglasice i da se više nećemo sukobljavati samo oko jedne teme, rekao je predsjednik Općinskog vijeća, dok je načelnik Korotaj izrazio uvjerenje da će sanacija odlagališta ići brže nakon što država odobri nova sredstva.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje