Povežite se s nama

U fokusu

Ured državne uprave : Odluka o prestanku prihvata otpada – nezakonita

Objavljeno:

- dana

Osporeno zatvaranje odlagališta Gornje Vratno

Odlagalište Gornje Vratno ipak se još ne zatvara. Nakon što je Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji utvrdio je da takva odluka, koju je donijelo Općinsko vijeće Općine Cestica, nije sukladna zakonu i drugim propisima, vijećnici su u četvrtak prolongirali zatvaranje odlagališta do sredine iduće godine, ali i podigli cijenu odlaganja za 50 posto.

Zatvaranje odlagališta Gornje Vratno obećavali su svi sudionici lokalnih izbora u Općini Cestica, ali pod time nisu svi isto misli. Kako se vidjelo nakon izbora, načelnik Mirko Korotaj zalagao se za zatvaranje svima, izuzev za mještane Općine Cestica dok se ne nađe drugo rješenje. Nasuprot tome, predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Bistrović bio je za žurno i potpuno zatvaranje. Za to je uspio pridobiti većinu vijećnika koji su na izvanrednoj sjednici 31. kolovoza donijeli Odluku o prestanku prihvata otpada na odlagalištu komunalnog otpada Gornje Vratno.

Fond opet pomaže

Ova odluka pala je svega dva tjedna kasnije. Tijekom nadzora njezine zakonitosti predstojnica  Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji Ljerka Jović-Mikor zaključila je da nije u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, kao i Pravilnikom o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlaganje otpada te odlukom Ustavnog suda vezano uz pojmove „stupanje na snagu“ propisa i „početka primjene“.

Budući da je dobilo rok od 15 dana za otklanjanje uočenih nedostataka, Općinsko vijeće sastalo se u četvrtak kada je sporna odluka stavljena van snage samo s jednim glasom protiv.

– Da nismo mi stavili van snage odluku, onda bi je Jović-Mikor. Molim naš upravni odjel da ubuduće unaprijed provjeri zakonitost odluka koje donosimo kako se ne više događalo da na dnevnom radu moramo imati istu odluku četiri puta, naglasio je uoči glasovanja predsjednik općinskog vijeća koji je upozorio i na potrebu usuglašavanja dnevnog reda.

Odluka o zatvaranju odlagališta, kako je pojasnio Bistrović, osporena je jer prethodnu suglasnost nisu dala sva tijela kako je to pripisano zakonom.  Takvu suglasnost trebala bi se osigurati do 30. lipnja 2014. godine. To je naime novi rok za zatvaranje odlagališta Gornje Vratno, što su podržali gotovo svi vijećnici koji su se složili i da je 30. rujna iduće godine  krajnji rok za njegovu sanaciju.

Nova cijena po toni

– Očekujemo da će Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobriti nova sredstva za sanaciju, rekao je načelnik Korotaj koji je zajedno s Bistrovićem zadužen za provedbu svih mjera potrebnih za zatvaranje odlagališta među kojima je donošenje plana zatvaranja te angažiranje izvođača za zatvaranje.

Iako se tako nastavlja odlaganje na odlagalištu Gornje Vratno do sredine iduće godine, to će se raditi pod novim uvjetima.  Naime, cestičko Općinsko vijeće donijelo je odluku da komunalni otpad, uz onaj s područja općine Cestica, mogu na odlagalište Gornje Vratno dovoziti samo Varkom i Univerzal, i to po cijeni od 750 kuna za tonu umjesto dosadašnjih 500 kn/t.

– Otpad će se moći dovoziti samo između 7 i 15 sati i za to ćemo uvest bolji nadzor kako se ne bi dovozile količine mimo ugovora. Nadam se da smo ovime riješili nesuglasice i da se više nećemo sukobljavati samo oko jedne teme, rekao je predsjednik Općinskog vijeća, dok je načelnik Korotaj izrazio uvjerenje da će sanacija odlagališta ići brže nakon što država odobri nova sredstva.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Zbog ptičje gripe sva perad mora biti u zatvorenim nastambama u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 5. prosinca, u Republici Hrvatskoj stupile su na snagu stroge preventivne mjere zbog pojave visoko patogene influence ptica (VPIP) koje su određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN 132/2021).

Mole se posjednici peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se spriječilo daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

– U cijeloj Republici Hrvatskoj osim provedbe higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Peradi i pticama u zatočeništvu hrana i voda za piće može se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica te se ne smiju koristiti vanjski spremnici za vodu – ističu iz Ministarstva.

Naredbom su također određene i mjere koje se provode u zonama ograničenja na području Sisačko-moslavačke županije koje su objavljene na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede: www.veterinarstvo.hr. U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda te drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica. Premještanje je moguće samo uz prethodno odobrenje od strane veterinarskog inspektora.

U Varaždinskoj županiji potvrđena ptičja gripa

Također, iz Ministarstva mole punu suradnju s veterinarima koji provode popis gospodarstava na kojima se drži perad i posjete uključujući kliničke preglede peradi i ptica u zatočeništvu kako bi se isključilo prisustvo virusa VPIP na drugim gospodarstvima i pravovremeno reagiralo u slučaju pojave influence ptica. U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Virus influence ptica, podtip H5N1, za sada je potvrđen samo na jednom gospodarstvu u domaće peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je u divljih ptica potvrđen (u crvenokljunih labuda i patke kreketaljke) na lokacijama u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog čega je Naredbom određena i provedba biosigurnosnih mjera u lovu na pernatu divljač do strane lovaca.

Bolest je potvrđena i u drugim europskim zemljama u i populaciji divljih ptica i u domaće peradi te je s obzirom na migracije divljih ptica velika vjerojatnost njenog daljnjeg širenja zbog čega su i u Republici Hrvatskoj uvedene ovakve mjere.

Uprava za veterinarstvo osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Varaždin slavi Dan grada, na svečanoj sjednici dodijeljene nagrade i priznanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Povodom blagdana sv. Nikole u varaždinskom HNK u ponedjeljak, 6. prosinca, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Sve su pozdravili predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan i gradonačelnik Neven Bosilj koji su uručili nagrade i plakete Grada Varaždina.

Dodijeljene su četiri nagrade za životno djelo. Stjepanu Čuseku, dr. med. za postignute rezultate na unaprjeđenju zdravstva te dugogodišnji predani rad u varaždinskoj općoj bolnici na području hitne medicine. Slavenki Majski Cesarec, dr. med. za dugogodišnji i predani rad u promicanju zdravlja te za rezultate od posebnog značaja za unaprjeđenje zdravstva, posebno medicine rada. Nenadu Opačiću za djela od posebnog značaja za unaprjeđenje likovnih umjetnosti i kulture te promicanje vrijednosti grada Varaždina te Ivanu Rukljiću za osobit doprinos u oslobađanju grada Varaždina, promicanje ugleda grada Varaždina te omogućavanje uspostave suvereniteta i izgradnju demokracije u Republici Hrvatskoj.

Nagrade Grada Varaždina otišle su u ruke Aleksandri Saši Božović za najviše zasluge u promicanju znanosti te iznimne rezultate na području matematike, Goranu Mihaliću, posthumno, za izniman doprinos u obrani suvereniteta i stvaranje Republike Hrvatske, očuvanje istine o Domovinskom ratu i doprinos ugledu grada Varaždina te Ireni Vrdoljak, dugogodišnjoj predsjednici Društva multiple skleroze Varaždinske županije za predani rad, humanitarno djelovanje te skrb za osobe oboljele od multiple skleroze i osobe s invaliditetom.

Plaketa Grada Varaždina dodijeljene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biškupec za dugogodišnji doprinos zaštiti ljudi i imovine te promicanje plemenitih ideja na kojima počiva dobrovoljno vatrogastvo, Srebrenki Golubić za 40 godina kontinuiranog uspješnog poslovanja te promicanje obrtništva grada Varaždina, Klubu podvodnih aktivnosti “Drava” Varaždin za 40 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta, posebno ronilačkih aktivnosti, Kulturnom umjetničkom društvu Hrvatske željeznice Varaždin za 90. godina neprekidnog djelovanja u kulturnom životu Grada te Nogometnom klubu Sloboda Varaždin za 90 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta.

Medalja Grada Varaždina otišle su u ruke Sofiji Cingula i Darku Rušecu za ostvarenje iznimno uspješnog projekta očuvanja glazbene ostavštine kompozitora Ivana Padovca, unapređenje glazbene umjetnosti i promociju ugleda grada Varaždina, Udruzi specijalne jedinice policije “Roda” Varaždin za sveukupni izniman doprinos oslobađanju grada Varaždina, obrani Republike Hrvatske te očuvanje istine o Domovinskom ratu, Marijanu Husaku za dugogodišnji predani rad u Gimnaziji Varaždin i uzorne uspjehe u prosvjeti od interesa za Grad Varaždin i šire, Tomislavu Cvetku za dugogodišnji rad i doprinos razvoju gospodarstva i poduzetništva te Rudolfu Kišičeku za izniman doprinos gospodarstvu grada Varaždina koje se ogleda u stvaranju regionalnog trgovačkog lanca, stvaranju novih radnih mjesta i promicanje poduzetništva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje