Povežite se s nama

Život i društvo

Odluka o zaduženju Općine kojom se počinje s dogradnjom Osnovne škole Martijanec

Objavljeno:

- dana

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Martijanec vijećnici su donijeli odluku o zaduživanju uzimanjem dugoročnog financijskog kredita za financiranje projekta dogradnje Osnovne škole Martijanec u ukupnom iznosu 2.375.000 kuna.

– Za Općinu Martijanec je 25 % vrijednosti projekta, odnosno 2.375.000 kuna s koliko mora sudjelovati u ovom projektu, velik novac. No, dogovorili smo rješenje i Općina Martijanec, a time i njeni mještani, steći će pravo korištenja dograđenog objekta te školske dvorane i asfaltiranih školskih sportskih igrališta koja će se nakon dogradnje škole ovim projektom također obnoviti, sve u popodnevnim i večernjim satima kada se u njima neće održavati nastava. Time ćemo povećati iskoristivost objekata škole koji više neće koristiti samo za potrebe nastave, već i za potrebe mještana. Uz to ugovoreno je i u zemljišnim knjigama upisano trajno pravo korištenja postojećeg objekta svlačionica NK Polet Martijanec – istaknuo je načelnik Dražen Levak.

Na temelju prikupljenih ponuda za davatelja kredita izabrana je Hrvatska poštanska banka s kojom će se sklopiti ugovor o kreditu s rokom otplate na 10 godina, po ishođenju suglasnosti na zaduživanje Vlade RH.

Na sjednici Općinskog vijeća Martijanca prihvaćen je i treći rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je smanjen za 3,8 milijuna kuna te sada iznosi 14 milijuna kuna.

Vijeće je načelniku dalo suglasnost da projekt opremanja grobnih kuća u Martijancu, Slanju i Križovljanu prijenosnim rashladnim odrima prijavi na natječaj LAG-a. Planira se sufinanciranje iz sredstava potpore LAG-a u iznosu od 111.592,50 kuna, a u proračunu Općine Martijanec za 2021. godini osigurat će se potrebna sredstva u iznosu od 2.407,50 kuna za uspješnu provedbu i dovršenje projekta.

Donijeta je i odluka o produljenju važenja Strategije razvoja Općine Martijanec za razdoblje od 2015. do 2020. godine, koja se produljuje na razdoblje od jedne godine, odnosno najdulje do 31. prosinca 2021. godine. Ova Odluka donijeta je s obzirom na specifične okolnosti koje su zadesile Republiku Hrvatsku početkom 2020. godine i odgodile donošenje Nacionalne razvojne strategije i srednjoročnog akta strateškog planiranja, kojima se definira nacionalna politika regionalnog razvoja, a slijedom Odluke o produljenju važenja „Županijske razvo jne strategije Varaždinske županije do 2020. godine“.

U Analizi stanja sustava civilne zaštite Općine Martijanec za 2020. godinu navedeno je, vezano uz pandemiju virusa COVID-19, da je u operativnim snagama civilne zaštite i pravnim osobama od interesa za sustav civilne zaštite Općine Martijanec bilo angažirano 70-ak pripadnika te da je kontinuirano provođen nadzor na terenu u smislu kontrole provedbe Odluka Stožera civilne zaštite RH i mjera odnosno preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Od početka godine do kraja studenog iz općinskog su proračuna za sustav civilne zaštite izdvojene 273.000 kuna, a do kraja godine ukupni bi iznos trebao biti 308.000 kuna. Predviđeno je da bi se sljedeće tri godine taj iznos trebao povećati na 355.000 kuna godišnje.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati