Europski parlament i Vijeće Europske unije usvojili su odluku o dodjeli potpora ruralnom razvoju iz Europskog poljoprivrednog fonda. Ovom odlukom hrvatskim poljoprivrednicima dostupno je novih 360 milijuna kuna potpora.

Najviši iznosi potpore koji se mogu isplatiti pojedinim poljoprivrednim proizvođačima je 52.000 kuna, a 375.000 kuna malim i srednjim poduzećima. Potpore će se dodjeljivati putem natječaja i isplaćivati u narednim mjesecima, a Ministarstvo poljoprivrede radi na pripremi natječaja.

Ova izvanredna i privremena mjera jednokratne financijske pomoći namijenjena je onim poljoprivrednicima te malim i srednjim poduzećima koja se bave preradom, stavljanjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, a koji su bili najviše pogođeni pandemijom koronavirusa.

– Nakon uspješnih pregovora za potpore ribarstvu i akvakulturi, produženog zahtjeva za moratorij i niza drugih aktivnosti, kraj našeg predsjedanja Vijećem ministara poljoprivrede i ribarstva dočekujemo s značajnom potporom za male proizvođače u teškim i izvanrednim okolnostima izazvanima širenjem pandemije koronavirusa. Odobrenim sredstvima dobili smo još jednu priliku pomoći našim poljoprivrednicima i vjerujemo da će to biti značajna pomoć u saniranju nastale štete – istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

U većini država članica zbog pandemije su prekinuti lanci opskrbe poljoprivrednim proizvodima, kao i mogućnost slobodnog kretanja ljudi, što je izravno utjecalo na smanjenje ili čak gubitak prihoda, osobito u ruralnim područjima.

Komentari

Komentara