Povežite se s nama

Međimurje

Održan sastanak kao uvod u sajam Agro Arca: Predstavljanje inovacija u poljoprivredi, ideja, proizvoda…

Objavljeno:

- dana

Udruga inovatora Hrvatske organizira 13. sajam Agro Arca, međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji, koji će se po drugi put održati u Gradu Prelogu, i to od 13. do 15. svibnja 2022. u Sportsko-rekreacijskom centru „DG Sport“ Prelog.

U prostoru Poduzetničkog centra Prelog održan je radni sastanak kao uvod u ovogodišnji sajam, čiji su organizatori Grad Prelog i Udruga inovatora Hrvatske. Sajam su predstavili tajnik Udruge inovatora Matija Žugec te voditeljica projekta Agro Arca Silvana Slivar.

Domaći i inozemni sudionici sajma Agro Arca prepoznali su vrijednost i korisnost projekta, jer im on otvara prostor za kvalitetan iskorak prema tržištima zemalja u okruženju, a prije svega tržištu Europske unije. Svake godine na izložbenom prostoru izlagači promoviraju domaćoj i inozemnoj poslovnoj javnosti 200-tinjak inovacija, eko ideja, proizvoda i novih proizvoda, mehanizaciju i tehnologiju u poljoprivredi. Predstavit će se i brojna lokalna obiteljska i poljoprivredna gospodarstva iz Međimurja i okolice.

Osim toga, na prostoru sajma Agro Arca 2022 bit će organizirano nekoliko tematskih skupova vezanih uz poljoprivredu i prehrambenu industriju, kao i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Predviđeno je da se u okviru pojedinih tema promoviraju programi i projekti pokrovitelja, supokrovitelja, sponzora, iz područja poduzetništva, obrtništva i zadrugarstva. Agro Arca 2022 bit će obogaćena i brojnim popratnim sadržajima. Pokrovitelj je Ministarstvo poljoprivrede.

– Samo zajedništvom možemo stvoriti okruženje za inovativno i konkurentno gospodarstvo u kojem će znanje, iskustvo i kreativnost poljoprivrednog potencijala Hrvatske doći do punog izražaja – poručili su iz Udruge inovatora Hrvatske.

Međimurje

U tijeku Dani Općine Mala Subotica: danas sjednica i Vigor, sutra Mušketiri, u nedjelju mimohod, sajam, izložba, Tragovi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dom kulture Mala Subotica

Dani Općine Mala Subotica održavaju se od 30. lipnja do 9. srpnja.

Jučer, posljednjeg dana lipnja, manifestacija je počela besplatnim mjerenjem tlaka i šećera ispred Doma kulture u Maloj Subotici, podjelom nagrada učenicima OŠ Tomaša Goričanca i promocijom knjige “Vodič za uzgoj povrća” Renata Obadića ispred prostorije Etno zbirke u Maloj Subotici.

Danas, 1. srpnja, organizira se svečana sjednica OV-a Male Subotice, uz potpisivanje Sporazuma o suradnji Općine Mala Subotica i Grada M. Središća (18 sati). Slijedi koncert Aquarius banda i grupe Vigor u šatoru kod Osnovne škole.

Sutra prijepodne će snage na igralištu NK-a “Spartak” odmjeriti Nogometna škola Općine Mala Subotica i Škola nogometa “Rudar” iz M. Središća. U 18 sati će isto učiniti reprezentacije Male Subotice i Murskog Središća. Od 19 sati kod OŠ zabavlja grupa Mušketiri.

Ove nedjelje, 3. srpnja, u 10.30 održava se mimohod od zgrade Općine do crkve. Slijedi sveta misa, a popodne se otvaraju izložba čipke Nade Mance te Sajam poljoprivrednika i obrtnika. Koncerte potom održavaju kulturne udruge i grupa Tragovi.

Dani službeno završavaju u subotu, 9. srpnja, 5. Utrkom Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje