Povežite se s nama

Život i društvo

Održan sastanak Savjeta mladih i studenata Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Ove subote, 16. ožujka, u prostorijama Studentskog doma u Varaždinu je na inicijativu Savjeta mladih Varaždinske županije održan sastanak sa Studentskim zborom Fakulteta organizacije i informatike, Geotehničkog fakulteta i Sveučilišta sjever.

Tema sastanka bio je položaj studenata u Varaždinskoj županiji.

Ovaj sastanak nastavak je provedbe Programa rada Savjeta mladih Varaždinske županije koji je prihvatila Županijska skupština Varaždinske županije te je najveći fokus sastanka bio na Natječaju za dodjelu stipendija Varaždinske županije.

Nakon prošlogodišnjeg prijedloga modifikacije Natječaja, Savjet mladih i ove je godine krenuo u javnu raspravu putem konzultacija s relevantnim predstavnicima mladih s ciljem dodatnog unapređenja sustava stipendiranja.

Na sastanku je predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki predstavio dosadašnje prijedloge, kao što su: prijedlog kojim se i studentima prve godine studija, koji se do sada nisu mogli prijaviti na natječaj za dodjelu akademskih stipendija, to omogući, zatim dodavanje volonterskih sati u elemente prema kojima se utvrđuje mjesto na listi reda prvenstva kandidata, drugačiji obračun prosjeka ocjena i digitalizacija cijelog procesa.

Također, tijekom razgovora sa studentima razmatrale su se nove ideje poput drugačijeg određivanja kvota po godinama studija, povećanja iznosa i broja stipendija, dodatno valoriziranje znanstvenih i stručnih radova te značajnije valoriziranje volonterstva.

– Savjet mladih Varaždinske županije, kao i prošle godine, vodi računa da sve aktere na koje se odnosi, sustav stipendiranja uključi u proces kreiranja istog, te je ovaj sastanak nastavak naše dosadašnje prakse. Drago mi je da se studenti sve više uključuju i na taj način pokazuju da su nezaobilazan sugovornik – istaknuo je Lukavečki.

Sastanku su, osim predstavnika Savjeta mladih i studentskih zborova, prisustvovali i predstavnici studentskih udruga Bussiness club i Stak, član upravnog vijeća studentskog doma Karlo Budanec, članovi odbora studenata studentskog doma te županijski vijećnik Luka Zrinski.

Život i društvo

Pušenje trave može naštetiti sposobnosti dugoročnog razmišljanja i planiranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su odavno pokazala da napušenost može naštetiti kognitivnim funkcijama.

Novo istraživanje, objavljeno u četvrtak u časopisu Addiction, otkriva da posljedice mogu biti i trajnije od inicijalne omamljenosti, posebno kod adolescenata.

– Naša studija omogućila je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika – rekao je koautor dr. Alexandre Dumais, izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu, piše index.hr.

– Korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih do lošeg radnog učinka i opasne vožnje. Te posljedice mogu biti gore kod redovitih i teških korisnika – rekao je Dumais.

Nedavno objavljena analiza proučavala je studije na više od 43.000 ljudi i otkrila negativan utjecaj tetrahidrokanabinola ili THC-a, glavne psihoaktivne komponente u kanabisu, na višu razinu razmišljanja u mozgu. Te izvršne funkcije uključuju sposobnost donošenja odluka, pamćenja važnih podataka, planiranja, organiziranja i rješavanja problema, kao i kontrole emocija i ponašanja.

Postoji li mogućnost oporavka od ovih nedostataka? Znanstvenici nisu sigurni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odobreno 75.000 kuna za uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo je 75.000 kuna kroz Program za poboljšanje infrastrukture za 2021. godinu za projekt „Parterno uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu.“

Dvorište ambulante je u cijelosti površinski ozelenjeno travom i s nekolicinom ukrasnog drveća, grmlja, raslinja. Kolni prilazi se trenutno koriste u vrlo maloj mjeri za pristup vozila na parcelu (parking za vozila zaposlenika zdravstvene ambulante i pristup vozila Hitne medicinske pomoći). Ovim projektom planirano je da se oploče postojeći ulazi (izlazi na parcelu), urede pješačke površine za komunikaciju unutar parcele te izgradi opločeni plato koji će prvenstveno služiti za parkiranje osobnih vozila s 10 parkirališnih mjesta.

Raspisan je postupak jednostavne nabave za ovaj projekt te ćemo uskoro imati potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 308.656,25 kuna.

Ovim projektom omogućiti će se sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama siguran parking za vozila zaposlenika, ali i za korisnike ambulante te će biti uređen i prilaz za vozila sanitetskog prijevoza ili pak hitne pomoći.

– Naša je ambulanta bogatija za još jedan uređaj koji nam je doniralo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a radi se o AVD uređaju – prenosivi defibrilator za kojeg su u tijeku edukacije kako i na koji način pomoći unesrećenoj osobi i koristiti sam uređaj. Nakon energetske obnove ambulante i obnove unutrašnjosti sanitarnog čvora slijedi nam nastavak ulaganja u prostor oko ambulante i Trga – navodi načelnik Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje