Povežite se s nama

Život i društvo

Održana 111. sjednica Skupštine DVD-a Maruševec, najvatrogascem godine proglašen je Miroslav Kveštek

Objavljeno:

- dana

U Domu kulture Općine Maruševec 111-tu redovnu godišnju sjednicu Skupštine održalo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Maruševec.

U protekloj godini društvo je imalo 28 operativnih vatrogasaca, osposobljenih odgovarajućim vatrogasnim zvanjem, obavljenim liječničkim pregledom i osiguranim od posljedica nesretnog slučaja, koji se svi uzbunjuju putem javne sirene i SMS-porukama iz vatrogasnog operativnog centra Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, ne bi li izlazak na intervencije bio u što kraćem vremenu i što većem broju.

Od operativnog djelovanja vatrogasne postrojbe lani je bilo ukupno 25 intervencija, od čega 11 požara (7 otvorenog prostora, 3 dimnjaka i 1 obiteljske kuće) i 14 tehničkih intervencija.

Na svih 25 intervencija ukupno je sudjelovalo 149 vatrogasaca pri čemu je svaki vatrogasac utrošio 53 radne minute po intervenciji; dakle na svih 25 intervencija 149 vatrogasca zajednički su utrošili 3.290 radnih sati. Statistički gledano, broj intervencija u godini naspram prethodne 2016. veći je za 68 posto.

Vatrogasci su, osim operativnih djelovanja, imali i petnaestak ostalih aktivnosti poput držanja počasne straže uz odar pokojnog župnika vlč. Martina Mezaka te sudjelovanje na njegovoj sahrani, čuvanje svetog groba za Uskrs i sudjelovanje na danima folklora, a sudjelovali su i na brojnim natjecanjima.

Iz Plana rada za ovu godinu i nadalje je prioritet društva održavati sastanke svih članova jednom mjesečno, usavršavati, školovati i obučavati vatrogasce za nova zvanja i specijalnosti, primanje novih članova u društvo, nabavljati neophodnu vatrogasnu opremu te suradnja s drugim vatrogasnim društvima te udrugama unutar općine.
Veća pažnja ove godine stavljena je na rad s ekipama djece i mladeži.

U Financijskom planu za 2018. godinu s projekcijom za 2019., koji uključuje plan prihoda i rashoda, plan zaduživanja i otplata s obrazloženjem, planirani su ukupni prihodi i rashodi u visini od 200 tisuća kuna.

Na kraju Skupštine podijeljene su spomenice i diplome. Tako su spomenicu za godine vjernosti društvu primili Brlenić Dejan (10), Pižeta Josip (30) i Varga Dr. Damir (30), Gašparić Mario (40) i Vrbanec Ivan (50). Uvjerenje za osposobljavanje za zvanje vatrogasca uručeno je Bregović Mihaeli, Kolenko Nikolini i Peharda Ani, za vatrogasca I. klase uručeno je Hainž Draženu i Martinčević Melani, za dočasnika Martinčević Mirjani i Matijašec Adrianu, za dočasnika I. klase Strbad Kristini, Grobenski Josipu i Fatiga Marijanu, za časnika Korpar Marini i Vrbanec Filipu te za časnika I. klase Cerjan Igoru.

Filipu Vrbanecu uručeno je i uvjerenje za spasioca iz dubina i visina, gašenje i spašavanje iz otvorenog prostora, rad s aparatima za zaštitu dišnih organa, osposobljenost u simulatoru plamenih udara te zvanje vatrogasnog tehničara.

Naposljetku, zbog posebnih zasluga, najvatrogascem 2017. godine proglašen je Miroslav Kveštek, dok je odlukom Skupštine Armin Varga proglašen počasnim zapovjednikom, a Ivan Vrbanec počasnim predsjednikom Društva.

Nakon završenog službenog dijela Skupštine nastavljeno je zajedničko druženje, a za dobro raspoloženje prisutnih pobrinuo se glazbeni sastav „Ansambl Zagorje“.

Uz članove društva, sjednici su nazočili načelnik Općine Maruševec Damir Šprem i njegov zamjenik Mario Klapša, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Maruševec Zdravko Kukec i Armin Varga, velečasni župe sv. Jurja Maruševec Krunoslav Milovec, ravnateljica Srednje škole Maruševec s pravom javnosti Đurđica Gavranović Porobija, predstavnici Kuburaške udruge Maruševec i Udruge branitelja općine Maruševec te predstavnici sedamnaest prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Donjeg Ladanja, Gornjeg Vratna, Gornjeg Ladanja, Tužna, Klenovnika, Babinca, Salinovca, Ljubešćice, Nedeljanec-Prekna, Lovrečan-Dubrave, Vrbna, Nove Vesi, Margečana, Pregrade, Strmca Podravskog, Donje Voće i Petrijanca.

Život i društvo

Provjerili smo kakvo će biti vrijeme tijekom uskrsnog vikenda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred sjeverom Hrvatske je hladniji tjedan nego onaj za nama.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a za Varaždin od ponedjeljka, 3. travnja, do petka, 7. travnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci. Navedenih dana najviša dnevna temperatura bit će 9 °C. Prema vikendu noćna pada ispod nule, pa se sa srijede na četvrtak očekuje i -3 °C.

Tijekom Velike subote uglavnom će padati kiša, na Uskrs će biti oblačno s malo kiše u večernji satima, a najkišovitiji bi trebao biti Uskrsni ponedjeljak. Ipak, tijekom uskrsnog vikenda trebalo bi biti koji stupanj više nego tijekom tjedna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na Uskrs u varaždinskoj katedrali će se slavit sveta misa na engleskom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedjeljom Muke Gospodnje, Cvjetnicom, kršćani ulaze u Veliki ili Sveti tjedan, kada Crkva slavi središnja otajstva svoje vjere – Kristovo djelo otkupljenja u njegovoj smrti i uskrsnuću.

Na Veliki ponedjeljak, utorak i srijedu svete mise su u varaždinskoj katedrali po redovitom rasporedu, u 7.30, 9.00 i 18.00 sati, objavila je Varaždinska biskupija.

Na Veliki četvrtak 6. travnja, dan ustanove Euharistije i Svetog reda, u varaždinskoj će se katedrali okupiti svećenici Varaždinske biskupije koji će sa svojim biskupom Božom Radošem slaviti Misu posvete ulja s početkom u 10 sati. U tom slavlju svećenici će obnoviti svoja svećenička obećanja, a biskup će blagosloviti bolesničko ulje i posvetiti krizmu.
U četvrtak navečer slavit će se Misa Večere Gospodnje s početkom u 18 sati. Nakon prijenosa Presvetog Oltarskog Otajstva biti će bdijenje, tzv. Getsemanska ura. Katedrala će do ponoći biti otvorena za molitvu u šutnji i sabranosti.

Na Veliki petak, 7. travnja spominjemo se Kristove muke i smrti na križu. Toga dana ne slavi se euharistijska žrtva. Služba Muke Gospodnje, obredi Velikog petka, započet će u 17 sati.

Na Veliku subotu 8. travnja dolazimo pokloniti se Kristovom tijelu u grobu, Crkva čitav dan razmatra muku i smrt našega Otkupitelja. Isusov grob moći ćete pohoditi tijekom čitavog dana od 7.30 sati.
Navečer u 20 sati započet će slavlje Vazmenog bdijenja.

Na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova 9. travnja misna slavlja u katedrali bit će po redovitom nedjeljom rasporedu: u 7.30, 9.00, 11.00 i 18.00 sati. Središnjim misnim slavljem u 11 sati predsjedat će varaždinski biskup Bože Radoš.
Uskrsni blagoslov jela bit će nakon vazmenoga bdijenja i na kraju uskršnjih svetih misa u 7.30 i 9.00 sati.

Tijekom Velikog tjedna u varaždinskoj katedrali prilika za slavlje sakramenta pomirenja (ispovijedi).
Prilika za uskrsnu svetu ispovijed u varaždinskoj stolnici kroz Veliki tjedan je po sljedećem rasporedu:

od Cvjetnice do Velike srijede
7.30 – 12 sati i 16 – 19 sati

Veliki četvrtak
7.30 – 9 sati i 16 – 19 sati

Veliki petak i Velika subota
7.30 – 12 sati

Na Uskrs, 9. travnja, u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM na nebo slavit će se sveta misa na engleskom jeziku u 16 sati.
Prilika za svetu ispovijed na engleskom jeziku bit će u varaždinskoj katedrali na Veliku subotu, 8. travnja, u 11 sati.

– Pozivamo sve ljude iz dalekih zemalja koji rade i žive u Varaždinu i okolici da zajedno proslave Uskrs. Poznajete li u svojoj sredini vjernike iz Filipina, Indije ili drugih zemalja koji se žele ispovijedi i slaviti na Uskrs svetu misu na engleskom jeziku – istaknuli su u Varaždinskoj biskupiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje