Povežite se s nama

Sport

Održana 44. sjednica Skupštine Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Kroz Program javnih potreba u sportu Grada Varaždina, Zajednica sportskih udruga u 2022. godini sveukupno je uložila 12,4 milijuna kuna za financiranje sporta i rekreacija na području Grada Varaždina, čime želi osigurati maksimalne uvjete ulaganja u sportsku infrastrukturu te omogućiti sportašima što kvalitetniji nesmetani rad i uvjete.

Istaknuto je to u srijedu, 15. ožujka na 44. sjednici Skupštine Zajednice sportskih udruga.

U protekloj godini Zajednica je brojila 128 članica, sportskih klubova koji dolaze iz 54 sporta. S 4906 registriranih sportašica i sportaša te sportašica i sportaša u sportskim školama, grad Varaždin pozicionira se na sam vrh gradova u Republici Hrvatskoj s visoko razvijenom sportskom kulturom.

Na sjednici je jednoglasno usvojeno financijsko izvješće i izvješće o radu i djelovanju Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina u 2022. godini.

Utvrđeno je kako je u 2022. godini Program javnih potreba u sportu Grada Varaždina realiziran u stopostotnom, odnosno u iznosu od 12,4 milijuna kuna te su sve obveze prema svim sportskim udrugama i članicama Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina podmirene.

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina ostvarila je prihode u iznosu od 13,3 milijuna kuna, dok su rashodi u iznosu od 12,4 milijuna kuna. Višak prihoda u iznosu od 1,5 milijuna kuna je raspoređen i prenesen iz ranijih razdoblja pokriven nabavom dugotrajne imovine u kapitalna ulaganja.

-Zajednica je prošle godine provela čitav niz aktivnosti, organizirala je već tradicionalnu, najdugovječniju utrku u Varaždinu – Novogodišnju utrku, kao i sportske višeboje s ciljem da učenici osnovnih škola svoje školske praznike provedu aktivno, a posebno valja naglasiti da na području Grada ne postoji sportska aktivnost u koju, bilo organizacijski, bilo financijski, bilo s ljudstvom ili pak ustupanjem prostora Zajednica nije uključena – istaknuo je predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, Alen Runac.

Na dnevnom redu bilo je i izvješće Nadzornog odbora čiji su članovi pohvalili stručne službe i sve djelatnike Zajednice koji su svojim trudom i zalaganjem omogućili varaždinskim sportašima što bolje uvjete za treniranje te samim time i postizanje vrhunskih sportskih rezultata.

-Veliki doprinos uspješnoj sportskoj 2022. godine dale su i gradske strukture Grada Varaždina u neizmjernoj financijskoj pomoći i odličnoj suradnji, gdje su imali sluha za sva sportska zbivanja u Gradu Varaždinu, a isto tako sve sportske programe varaždinskih klubova s čime su dali punu potporu razvoju varaždinskog sporta gdje i rezultati nisu izostali – zaključio je Runac.

Skupština je bila prilika da se predstavnici sportskih udruga, koje su članice Zajednice, upoznaju sa novostima u Zakonu o sportu koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, a koje označavaju velik pomak za razvoj sporta.

Jedna od novina su nacionalne stipendije za vrhunske sportaše od prve do treće kategorije te zdravstveni pregledi za sportaše koji će odsad vrijediti 24 mjeseca, a važan detalj su i novosti vezane uz akademski i školski sport koji su prije bili vezani uz Zajednicu sportskih udruga, dok je sada predviđeno njihovo samostalno funkcioniranje. Kako je naglašeno, odlična novost za sportaše amatere je i činjenica da sa sportskim klubom mogu sklopiti ugovor o stipendiranju do godišnjeg neto iznosa od 24 tisuće eura.

Također, sportaš, na temelju Zakona o sportu može ostvariti prava na pokriće obveznih doprinosa, sportsku stipendiju, nagrade za sportska ostvarenja, trajnu novčanu naknadu te pokriće osnovnih troškova za bavljenje sportskom djelatnošću, dok trener i izbornik također može ostvariti pravo na trajnu novčanu naknadu i nagradu za sportska ostvarenja.

Zakonom o sportu određeno je i da sportaš može ostvariti pravo na posebne uvjete pohađanja i završetka osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, kao i visokog u slučaju da se to ne protivi pravilima studiranja, a aktivnom i bivšem vrhunskom sportašu može se odobriti i sufinanciranje školarine i troškova školovanja studija.

Sport

Županijski nogomet: Budućnost i Bednja remizirali, u varaždinskom derbiju visoka pobjeda Slobode

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prvenstvu Elitne ŽNL Varaždina odigrane su dvije utakmice 18. kola. U Vidovcu je domaća Budućnost nakon vodstva od 2:0 spašavala remi u susretu protiv vodeće Bednje. Domaćini su prednost stekli u prvom poluvremenu, da bi momčad Bednje u svega desetak minuta nastavka preko Hercega i Ivančića stigla do izjednačenja.

Ivančica je pak na domaćem travnjaku bez većih problema slavila s 3:1 protiv Zelengaja.  

U nedjelju igraju: Mladost (M) – Polet (C), Nedeljanec – Plitvica (G), Dubravka-Zagorac – Novi Marof, Polet (T) – Jalžabet.

Dvije utakmice 18. kola odigrane su i u 1. ŽNL Varaždin. U varaždinskom derbiju Sloboda je s visokih 5:1 nadvisila Mladost, dok je Plitvica (S) upisala gostujuće 3:0 slavlje protiv Čeva.

U nedjelju igraju: Mladost (VT) – Zadrugar, Razvitak – Obreš, Drava-Ajax – Mladost (S), Beretinec – Sloboda (T).

Nastavite čitati

Sport

3. NL Sjever: Varteks slavio na krilima Mihaela Vlaha, domaći porazi Podravine i Poleta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometaši Varteksa upisali su vrijednu gostujuću pobjedu. U susretu 18. kola 3. nogometne lige Sjever, Varaždinci su s 2:1 slavili protiv Virovitice. Varteks do početne prednosti dolazi u 9. minuti golom Mihaela Vlaha. Domaćini izjednačuju svega pet minuta kasnije. No, Mihael Vlah ponovno je precizan u 28. minuti za novo vodstvo Varteksa. U nastavku susreta obje momčadi propustile su nekoliko izglednih prilika, ali rezultat se više nije mijenjao.

Podravina je u Ludbregu s 2:1 poražena od Rudara, dok je Polet iznenađujuće izgubio kod kuće od momčadi Koprivnice s minimalnih 1:0. Dinamo (D) se s punim bodovnim plijenom vratio iz Virja svladavši Podravac 2:0, dok je vodeći Radnik bez većih problema u Križevcima bio bolji od Papuka s 4:1.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje