Povežite se s nama

Kultura

Održana Jesen u Maruševcu: Klaruši rasplesali i raspjevali okupljene u dvorani u Čalincu

Objavljeno:

- dana

UGODNO DRUŽENJE

Kulturno umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca organizirali su u dvorani Doma kulture u Čalincu kulturnu manifestaciju Jesen u Maruševcu.

Na već tradicionalnoj manifestaciji u studenome predstavile su se kulturno-umjetničkim programom sekcije koje djeluju unutar KUD-a Klaruš. Uz pjesmu, ples i koreografiju, u gotovo dvosatnom programu spomenute su njihove aktivnosti i rezultati u zadnjih godinu dana, unutar i izvan granica Hrvatske.

Tradicionalnim plesovima maruševečkog kraja, Međimurja, Baranje, kao i s podravske koreografije, na pozornici Doma kulture u Čalincu nastupilo je preko 50 članova KUD-a Klaruš.

Predstavnici KUD-a Klaruš, Ana Rehvald i Zlatko Peharda uz stihove Siniše Glavaševića, Biljane Barković i Silvija Strahimira Kranjčevića prisjetili okupljene na tužno ratno vrijeme 1991. godine u Vukovaru.

Ove su godine osim u kulturnom izričaju domaćih Klaruša, okupljeni građani mogli uživati u podravskim plesovima vezanim uz običaj čehanja perja, kao i podravskim svatovskim plesovima, koje su za njih pripremili gosti iz KUD-a Širine iz Općine Novo Virje, stigavši u Maruševec u pratnji načelnika Općine, Branka Mesarova.

Jesen u Maruševcu pratili su predstavnici Općine Maruševec, načelnik Damir Šprem, njegov zamjenik Mario Klapša, predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar, vijećnici Općinskog vijeća, kao i predstavnici brojnih udruga iz općine i okolice. Načelnik Šprem je u ime općinskog vodstva pohvalio program koji je KUD Klaruš pripremio te im dao podršku pri organizaciji narednih manifestacija, budući da Klaruši na najljepši način promoviraju kulturu, pjesme, plesove i običaje maruševečkog kraja, u zemlji i inozemstvu.

Šprem je najavio „Božićni sajam“ u sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec u subotu, 23. prosinca ove godine, na kojemu će sudjelovati domaće udruge, kao i one iz susjednih općina te pozvao građane da se odazovu događaju koji će pridonijeti božićnom ugođaju i toplini.

Izvor: Općina Maruševec
Foto:

Kultura

FOTO Radovi varaždinskog crtaća stripova Nikole Majnarića osvanuli na fasadama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U organizaciji Modernist nakladništva i Književnog salona Korzo, na Trgu kralja Tomislava u subotu je održana  izložba „Otvorena galerija“ s predstavljanjem likovno/stripovskog opusa kultnog varaždinskog autora Nikole Majnarića Bača (1975. – 2004.).

Autora je od malih nogu zanimao strip, a nakon što se etablirao na umjetničkoj sceni, u jednom je intervjuu izjavio da će „stripove crtati dok je živ“.

Kako je izgledala projekcija pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Suradnja GMV-a i „Zlatog ajngela“ započinje izložbom fotografija slovenske autorice Biserke Sijarič

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije „Zlati ajngel“ započinje izložbom fotografija pod nazivom „Challenge – Power – Victory/Portreti“ slovenske autorice Biserke Sijarič.

Izložba je postavljena u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) i u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15) od 3. ožujka do 4. travnja ove godine. 

Biserka Sijarič (r. 1971., Ljubljana) bavi se fotografijom od djetinjstva, a danas djeluje u Foto-video klubu Lendava. Nositeljica je umjetničke fotografske titule AFIAP.

Njezine fotografije nagrađene su u Sloveniji i inozemstvu, a izlagala je na 14 samostalnih i više od 40 skupnih izložbi. Osim kao fotografkinja, djeluje i na literarnom području.

Iz predgovora Igora Ternara:

Vjerujem da je tema predstavljanja nogometne utakmice na umjetnički način bila dovoljan izazov za autoricu… Nije fotografirala nogometno igralište i utakmicu kao dio sportskog spektakla, već nam je pokazala život koji je tekao uz njega.

Gledajući izložene portrete, možemo odmah primijetiti da Biserka ne samo da gleda fotografije u tražilu svog digitalnog fotoaparata već ih vlastitom suptilnošću i precizno kadrira… Pokazujući kišne kapi ispred portreta ili isključujući dubinsku oštrinu, ljudi koje prikazuje utjelovljuju osjećaje, dojmove i slutnje današnjeg čovjeka i tako predstavljaju izazov svakom promatraču.

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, ne organizira se otvorenje izložbe uz nazočnost publike.

Otvoreno za razgled (za posjetitelje od četvrtka, 4. 3. 2021.):

GMV Palača Sermage: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13. sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Galerija „Zlati ajngel“: utorak – petak od 18 do 20 sati, subota i nedjelja od 10 do 12 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Nastavite čitati