Povežite se s nama

Kultura

Održana Jesen u Maruševcu: Klaruši rasplesali i raspjevali okupljene u dvorani u Čalincu

Objavljeno:

- dana

UGODNO DRUŽENJE

Kulturno umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca organizirali su u dvorani Doma kulture u Čalincu kulturnu manifestaciju Jesen u Maruševcu.

Na već tradicionalnoj manifestaciji u studenome predstavile su se kulturno-umjetničkim programom sekcije koje djeluju unutar KUD-a Klaruš. Uz pjesmu, ples i koreografiju, u gotovo dvosatnom programu spomenute su njihove aktivnosti i rezultati u zadnjih godinu dana, unutar i izvan granica Hrvatske.

Tradicionalnim plesovima maruševečkog kraja, Međimurja, Baranje, kao i s podravske koreografije, na pozornici Doma kulture u Čalincu nastupilo je preko 50 članova KUD-a Klaruš.

Predstavnici KUD-a Klaruš, Ana Rehvald i Zlatko Peharda uz stihove Siniše Glavaševića, Biljane Barković i Silvija Strahimira Kranjčevića prisjetili okupljene na tužno ratno vrijeme 1991. godine u Vukovaru.

Ove su godine osim u kulturnom izričaju domaćih Klaruša, okupljeni građani mogli uživati u podravskim plesovima vezanim uz običaj čehanja perja, kao i podravskim svatovskim plesovima, koje su za njih pripremili gosti iz KUD-a Širine iz Općine Novo Virje, stigavši u Maruševec u pratnji načelnika Općine, Branka Mesarova.

Jesen u Maruševcu pratili su predstavnici Općine Maruševec, načelnik Damir Šprem, njegov zamjenik Mario Klapša, predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar, vijećnici Općinskog vijeća, kao i predstavnici brojnih udruga iz općine i okolice. Načelnik Šprem je u ime općinskog vodstva pohvalio program koji je KUD Klaruš pripremio te im dao podršku pri organizaciji narednih manifestacija, budući da Klaruši na najljepši način promoviraju kulturu, pjesme, plesove i običaje maruševečkog kraja, u zemlji i inozemstvu.

Šprem je najavio „Božićni sajam“ u sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec u subotu, 23. prosinca ove godine, na kojemu će sudjelovati domaće udruge, kao i one iz susjednih općina te pozvao građane da se odazovu događaju koji će pridonijeti božićnom ugođaju i toplini.

Izvor: Općina Maruševec
Foto:

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje