Povežite se s nama

Kultura

Održana književna večer

Objavljeno:

- dana

IVANEČKI PJESNIČKI KRUG FRANJO HRG

U Gradskoj knjižnici “Gustav Krklec“ u Ivancu, održana je 18. listopada 2012. književna večer koju Ivančanima, tradicionalno u Mjesecu hrvatske knjige, priređuju pjesnici Ivanečkog pjesničkog kruga.

Ovaj put svoje su radove čitali: Draženka Bakšaj, Anica Bukovec, Viktorija Harjač, Milan Janjetović koji je pročitao pjesmu Vladimira Županića* pod naslovom “Jesen“, Leonard de Lai, Ljiljana Lukačević, Ivo Posavec, Antun Stjepan Prević, Stjepan Rogina i Vinko Slivar.

Čitajući pjesmu “Na raskršću“ (prvonagrađenu na Recitalu duhovne poezije u Mariji Bistrici 2011.), autorica Ljiljana Lukačević je istaknula da nagradu posvećuje Franji Hrgu (21.3.1933.-4.5.2011), idejnom začetniku neformalne pjesničke skupine koja ove godine obilježava 20.godišnjicu postojanja (utemeljena 1992.).

Tim povodom ujedno je predložila da se u naziv Ivanečkog pjesničkog kruga ugradi ime njezina utemeljitelja, koji je svojim svestranim radom (kao pjesnik, glazbeni pedagog, melograf, skladatelj, novinar, radijski urednik, jezikoslovac, neumorni promicatelj “domače rieči“ i kulturno-povijesne baštine Ivanca) zadužio svoj rodni grad – posebno knjigom “Ivonjski goavar i riečnik“ (objavljenom 1996. godine uz 600. obljetnicu prvog pisanog spomena Ivanca), koja zauzima vrijedno mjesto u hrvatskoj dijalektološkoj literaturi.

Kako je prijedlog prihvaćen aklamacijom, uz nazočnost njegove supruge Marije Hrg, okupljeni su se pjesnici znakovito ali dostojno odužili čovjeku koji ih je godinama okupljao, u gradu pod Ivanščicom koji već ima ulicu s imenom njegova brata Metoda Hrga, svećenika, poznatog arhivista i povjesničara nacionalne crkvene povijesti ( “Dnevnik biskupa Maksimilijana Vrhovca” ).

(* Vladimira Županić, član i suosnivač Varaždinskog književnog društva, te inicijator manifestacije  “Srebrne ceste“, koji je nažalost, preminuo 8.11.2012.)

U međuvremenu je “otišao” i Milivoj Slaviček. Za nas pjesnike nisu otišli, oni ostaju među nama. Otišao je samo svijet koji “više ne želi slušati pjesnike”.

Izvor:
Foto: theizzogroup.com

Kultura

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof posjetitelji će moći uživati u bojnom plesu Moreška

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof, koji će se održati ove subote, 3. prosinca, u 18.30 sati u KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a za koji se uvijek traži ulaznica više, stari viteški ples mačevima izvest će KUD Moreška s otoka Korčule, gosti novomarofskog kulturno-umjetničkog društva. 

Korčulanska moreška, bojni ples s mačevima, se kroz stoljeća svog postojanja mijenjala te potpuno saživjela s Korčulom, gdje se jedino i zadržala, dobivši uz opće karakteristike i svoje posebne. Današnja moreška u dramskom dijelu prikazuje tipičnu borbu za djevojku kroz sukob dvije vojske, dok sukob civilizacija ostaje u pozadini. Izvodi se uz glazbenu pratnju koju je 1937. skladao Krsto Odak, a strukturirana je u osam zasebnih koreografskih dijelova – uvodna plesna figura sfida (izazov) te sedam različitih mačevalačkih figura – kolapa. Moreška se nekad izvodila svugdje po Mediteranu, a danas se sačuvala samo u gradu Korčuli, gdje se prenosi iz generacije na generaciju više od 400 godina.

Na cijelovečernjem koncertu uz goste s Korčule, nastupit će i sve sekcije KUD-a Marof, folklorne sekcije, ženska vokalna skupina Zipka, Klapa Marof, te tamburaški sastav. 

Cijena ulaznice je 50 kuna.

Ulaznice za ovaj izniman događaj mogu se nabaviti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof, a ako ostane ulaznica, na sam dan koncerta, na ulazu.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski komorni orkestar izuzetnim programom uvest će publiku u Dane grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 4. prosinca 2022., u 19.30 u velikoj koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu održat će se drugi koncert 29. sezone Varaždinskog komornog orkestra.

Izuzetnim programom simfonija: F. Mendelssohn: Talijanska i S. Prokofjev: Klasična te praizvedbom Tomislava Uhlika; Četiri zimska dana, za violinu i gudački orkestar, Varaždinski će komorni orkestar uvesti publiku u svečane Dane grada Varaždina.

Bit će to drugi koncert 29. sezone kojim će dirigirati vrhunski hrvatski dirigent Ivo Lipanović, a solist na violini bit će također vrsni violinist Anđelko Krpan.

Uz pretplatnike besplatni ulaz imaju učenici i profesori varaždinskih škola.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje