Povežite se s nama

Međimurje

Održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Na 11. sjednici i ujedno prvoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Murskog Središća, pred vijećnicima se našlo 15 točaka Dnevnog reda.

Prva točka odnosila se na izvješće Mandatne komisije o prestanku mandata vijećnice Maje Trstenjak zbog preseljenja, odnosno promjene adrese prebivališta i činjenice da više nije u mogućnosti obavljati funkciju gradske vijećnice. Njezina zamjena je Marko Strojko iz Križovca koji je pritom položio svečanu prisegu.

Ravnatelja Centra za kulturu prema Zakonu bira gradonačelnik umjesto Gradskog vijeća

Druga točka Dnevnog reda bila je Izvršenje proračuna Dječjeg vrtića „Maslačak“ Mursko Središće za 2022. godinu koja je usvojena većinom glasova. S obzirom da je Dječji vrtić na kraju 2022. godine poslovao s 26.755,08 eura (201.586,13 kuna) minusa dokaz je da ekonomska cijena ne pokriva sve nastale troškove. Također, jednoglasno su usvojene treća i četvrta točka Dnevnog reda koje su bile Izvršenje proračuna Gradske knjižnice i čitaonice Mursko Središće te Izvršenje proračuna Centra za kulturu „Rudar“ Mursko Središće za 2022. godinu.

Zbog usklađivanja s novim Zakonom o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi koji je doneseni 2022. godine, na Dnevnom redu 11. sjednice Gradskog vijeća našao se i Statut Centra za kulturu „Rudar“ kao i Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu, sistematizaciji radnih mjesta i plaćama u Centru za kulturu „Rudar“ koji su usvojeni jednoglasno. Novina u Statutu i Pravilniku je da ravnatelja Centra za kulturu prema Zakonu bira gradonačelnik umjesto Gradskog vijeća te što je bez iznimke za ravnatelja potrebna visoka stručna sprema.

Gradsko vijeće većinom glasova usvojilo je Odluku o Godišnjem izvršenju proračuna Grada Mursko Središće za 2022. godinu. Izvještaj sadrži prihode i rashode Grada kao i proračunskih korisnika. Rezultat poslovanja na kraju izvještajnog razdoblja iznosi višak od 768.203,79 eura (5.788.031,45 kuna). Višak u poslovanju nastao je uglavnom zbog projekata koji nisu završeni u 2022. godini te će se njihova realizacija i plaćanje dogoditi u 2023. godini, a moguće je da će nešto od tih sredstava ostati te će se rasporediti na neke druge projekte ili potrebe.

Gradonačelnik je na 11. sjednici Gradskog vijeća podnio svoje Izvješće za razdoblje od srpnja do prosinca 2022. godine. Jednoglasno je usvojena i Odluka o sprečavanju odbacivanja otpada na području Murskog Središća koja sadrži mjere sprječavanja protuzakonitog odbacivanja otpada i mjere uklanjanja odbačenog otpada te uspostavu sustava zaprimanja obavijesti o odbačenom otpadu te će se u tu svrhu otvoriti email adresa na koji će se navedeno moći prijavljivati.

Zajedničko komunalno redarstvo sa susjednim općinama

Osma i deveta točka Dnevnog reda odnosile su se na ustrojstvo odnosno potpisivanje Sporazuma o zajedničkom komunalnom redarstvu Grada Mursko Središće te općina Sveti Martin na Muri, Selnica i Vratišinec, kao i Sporazuma o zajedničkom obavljanju poslova komunalnih djelatnosti i javnih usluga putem trgovačkog društva Murs-ekom. Za potrebe prijave na javni poziv Ministarstva financija za dodjelu pomoći na ime poticaja za dobrovoljno funkcionalno spajanje jedinica lokalne samouprave u smislu zajedničkog obavljanja poslova potrebno je usvojiti novu odluku o ustrojstvu zajedničkog komunalnog redarstva. Navedene odluke usvojene su jednoglasno.

Deseta, jedanaesta i dvanaesta točka Dnevnog reda odnosile su se na sustav civilne zaštite pa je tako jednoglasno usvojeno Izvješće o stanju zaštite od požara i stanju provedbe godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara za područje grada Mursko Središće za 2022. godinu, Godišnji provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za područje grada Mursko Središće, Izvješće o izvršenju Plana djelovanja Grada Mursko Središće u području prirodnih nepogoda za 2022. godinu, Plan djelovanja Grada Mursko Središće u području prirodnih nepogoda za 2023. godine te Odluka o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite Grada Mursko Središće.

Izbori za članove vijeća mjesnih odbora 16. travnja

Također, Gradsko vijeće je jednoglasno usvojilo Odluku o II. izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Poduzetničke zone „Jug“ u Murskom Središću, Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Gospodarske zone Brezje, Odluku o utvrđivanju obuhvata poduzetničke zone Istarsko naselje te Odluku o utvrđivanju obuhvata Privredne zone u Murskom Središću. S obzirom da Grad Mursko Središće ima evidentirane gospodarske i poduzetničke zone u Jedinstvenom registru Ministarstva gospodarstva čiji se obuhvat čestica preklapa (Poduzetnička zona Jug i Gospodarska zona Brezje), odnosno radi razgraničenja tih zona odnosno određene čestice više ne postoje jer su spajanjem i cijepanjem nastale nove, potrebno je ažurirati postojeće Odluke o osnivanju zona kako bi se uskladile s postojećim i stvarnim stanjem. Navedene odluke uz to trebalo je usvojiti jer su one uvjet za nastavak procesa darovanja državnog zemljišta u svrhu proširenja Gospodarske zone Brezje za još 13,3 hektara.

Jednoglasno je usvojena i Odluka o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Štrukovec, Hlapičina i Sitnice koji će se održati 16. travnja.

Gradsko vijeće jednoglasno je dalo prethodnu suglasnost na  Odluku  o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u Dječji vrtić Maslačak, a koja je naročito potrebna zbog trenutno premalog kapaciteta gradskog dječjeg vrtića jer se njome propisuju kriteriji prednosti upisa. Ovo je još jedan pokazatelj potrebe dogradnje gradskog dječjeg vrtića za što je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti odobreno 650.000 eura, ali će i Grad uz to morati osigurati još minimalno toliko sredstava iz gradskog proračuna.

Međimurje

FOTO Dani otvorenih vrata Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec održala je u subotu, 27. svibnja Dane otvorenih vrata.

Sama manifestacije je održana u prijepodnevnim satima, gdje je škola predstavila svoje aktivnosti, a na Trgu Republike održan je koncert Puhačkog orkestra Umjetničke škole.

Nastavite čitati

Međimurje

Srebro i bronca za Mažoretkinje Male Subotice na Državnom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Juniorski sastav Mažoretkinja Male Subotice sudjelovao je na Državnom prvenstvu mažoretkinja u Puntu na otoku Krku. U tri dana prvenstva djevojke su se natjecale s ukupno četiri koreografije i to u kategorijama štap, pompon i solo juniorke.

Ekipa u plavom je ove godine postigla najveći uspjeh do sada popevši se dva puta na postolje. U kategoriji juniorke pompon osvojile su 3. mjesto i brončanu medalju, a Ana Višnjić je u kategoriji juniorke solo osvojila izvrsno 2. mjesto i srebrnu medalju. U kategoriji juniorke štap cure su osvojile visoko 5. mjesto. Trenerica juniorki i voditeljica sekcije mažoretkinja koja djeluje u okviru KUU Zvon je Ivana Hajdinjak.

Ovo je bilo treće državno prvenstvo za Mažoretkinje Male Subotice, a sa svakog su se do sada vratile s medaljama oko vrata. Zahvaljujući svojim uspjesima i predanom radu tijekom pet godina djelovanja došle su u sam vrh mažoret plesa u Hrvatskoj, a dokaz toga je i broj članica Udruge koji kontinuirano raste. Mažoretkinje Male Subotice su tako postale pravi simbol i promotor Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje