Povežite se s nama

Međimurje

Udruga Biovrt: održane volonterske akcije u čak pet međimurskih osnovnih škola!

Objavljeno:

- dana

U sklopu projekta „Zajedno gradimo održivu budućnost“ u prvoj polovici listopada Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” provela je edukativno-volonterske akcije u suradničkim školama.

Tako su se one održale 1. listopada u PŠ Dunjkovec, 3. listopada u PŠ Železna Gora, 4. listopada u PŠ Zebanec, 9. listopada u II. OŠ Čakovec te 11. listopada u OŠ Prelog.

Zajedničkim snagama

U svakoj suradničkoj školi provedene su dvije volonterske akcije s učenicima, nastavnim osobljem i obiteljima učenika. Na prvoj edukativnoj volonterskoj akciji voditeljica projekta i edukatorica Silvija Kolar-Fodor sve je prisutne upoznala s činjenicom zašto se grade hoteli za korisne kukce i objasnila koji kukci će se nastaniti u njemu. Nakon toga su zajedno postavili hotel za kukce i posadili zeleni krov na njemu. Mame, tate i djedovi bušili su drvene elemente za solitarne pčele (pčele samice), dok su učenici pripremali bambusove štapove i snopiće od kartona za ostale korisne kukce. Hotel su skupa napunili, dopunili češerima i slamom te tako otvorili luksuzne hotele u kojima će se smjestiti brojni korisni kukci.

Na drugoj edukativnoj volonterskoj akciji posadili su bobičasto voće te gredicu s ljekovitim/začinskim biljkama i cvijećem. Silvija Kolar-Fodor objasnila je svim prisutnima koje voće je odabrano i zašto te pokazala kako se sadi bobičasto voće. Nakon toga svi su se prisutni podijelili u ekipe i zajednički posadili sadnice. Nakon voća, posadili su ljekovito bilje i cvijeće, s tim da je voditeljica prije upoznala sve prisutne s ljekovitosti biljaka koje su odabrane za gredicu te koristi cvijeća. Na kraju su sve pomalčirali te ljekovito bilje označili glinenim pločicama na kojima su navedeni hrvatski i znanstveni nazivi biljaka, te tako napravili jednu trajnu edukativnu gredicu za učenike, ali i buduće generacije učenika.

Škole su opremljene i start paketima vrtlarskog alata za učenički rad, a svi učenici koji su sudjelovali u projektnim aktivnostima dobili su uniforme projekta – majice i šilt kape te platnene vrećice za kupovinu.

O projektu

Fotografije s provedenih edukativnih volonterskih akcija, kao i više informacija o projektu, možete pogledati na web stranici Udruge Biovrt.

Akcija u Dunjkovcu

Zebanec

Železna Gora

Radu su prionuli i učenici s članovima obitelji te djelatnici II. OŠ Čakovec

Akcija u OŠ Prelog održana je 11. listopada

– Hvala svima od srca na sudjelovanju i na uloženome trudu: zajedno smo postavili trajnu vrijednost te edukativni prostor za ove i sljedeće generacije učenika osnovnih škola! – rekla je Kolar-Fodor.

Projekt “Zajedno gradimo održivu budućnost” traje od 1. ožujka ove godine do 28. veljače 2021. Provodi ga Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” kao nositelj u partnerstvu s I. OŠ Čakovec (PŠ Novo Selo Rok) te OŠ Gornji Mihaljevec. Program financijski podržavaju Ured za udruge Vlade RH, Grad Čakovec te Međimurska županija.

www.biovrt.com

Međimurje

FOTO U Međimurju prezadnjega dana veljače 10 novozaraženih, cijepljeno još 1500 ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 128 osoba od čega je evidentirano 8 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 6,25 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 6 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 111. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.591 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 38 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Tijekom subote je na području Međimurske županije provedena druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje se odvija na 3 punkta, u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, a cijepilo se 1500 osoba. Prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Marine Payerl Pal i pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonje Tošić Grlač, u Čakovcu se cijepilo 680 osoba, a u Prelogu i Murskom Središću po 410 osoba.

U organizaciji cijepljenja sudjeluje 90 osoba, a u logistiku i organizaciju uključeni su djelatnici Crvenog križa, Policijske uprave Međimurske, srednjih škola, liječnici obiteljske medicine, medicinske sestre i tehničari te članovi DVD-a.

S današnjim obavljenim cijepljenjem u Međimurju je cijepljeno oko 7000 osoba, a nuspojave do sada nisu zabilježene. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano 18.249 osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

HDZ-ovim kandidatima za izbore prioritet plaće i prava Zračna luka Međimurje!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak predstavljenim kandidatima HDZ-a za nadolazeće lokalne izbore, glavni cilj kampanje i mandata je – osvijestiti i uhvatiti se u koštac s gorućim problemom niskih prosječnih plaća u Međimurju. No, to nije sve, jer žele u Međimurju i pravu zračnu luku, a ne livadu koju treba kositi!

Goran Gotal je kandidat za župana Međimurske županije, Tomislav Marković kandidat za gradonačelnika Grada Čakovca, Ljubomir Kolarek kandidat za gradonačelnika Grada Preloga, Dražen Srpak kandidat za gradonačelnika Grada Murskoga Središća, a Matija Žugec kandidat za načelnika Općine Nedelišće

Gotal ima više od 13 godina iskustva rada na poziciji glavnog operativca Županije, gdje je realizirao više od 100 različitih projekata Županije, između ostaloga obnovu više od 20 škola diljem Međimurja, izgradnje 7 sportskih dvorana, obnove Starog grada Zrinskih nakon 300 godina devastacije, dogradnje Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, izgradnja novog Doma zdravlja Čakovec, preuređenja derutne čakovečke vojarne u Centar znanja itd.

Gotal kao glavni problem u Međimurju identificira nisku prosječnu plaću u Međimurju, što je nepravedno i neprirodno s obzirom na produktivnost i radne navike Međimuraca, a upućuje na nedovoljno kvalitetno institucionalno i razvojno podneblje.

– Recimo to naglas, Međimurje već više od 20 godina kao da stoji na mjestu. Svoj standard više dugujemo radu naših roditelja i djece u inozemstvu, nego radu u Međimurju. Svi smo toga potiho svjesni, recimo to naglas i idemo to promijeniti! – kaže Gotal.

Kandidati će u kampanji aktivno razgovarati s Međimurkama i Međimurcima diljem cijelog Međimurja.

Neki od projekata koje predlažu te o kojima će razgovarati sa građanima su uspostava prve prave razvojne vertikale županija-država, daleko, daleko snažnija potpora međimurskom poduzetniku, obrtniku i poljoprivredniku, pogotovo u industrijama visoke dodane vrijednosti, jedinstvena platforma e-Investicije radi privlačenja kvalitetnih ulaganja u Međimurje, Međimursko sveučilište na temeljima Međimurskog veleučilišta sa studijima koji direktno podržavaju međimursku industriju visoke dodane vrijednosti (viših plaća), jednosmjenska nastava u cijelom Međimurju, projekt prave Zračne luke Međimurje, obilaznice Čakovca, Nedelišća, Preloga i Murskog Središća, energetska obnova Županijske bolnice Čakovec, izgradnja sportskih dvorana u Međimurju…

Navedeno u sinergiji može u srednjem roku dovesti do rasta zasad niske prosječne međimurske plaće – nečega gdje smo kao županija nezasluženo pri dnu ljestvice, stoga najranjiviji.

Tomislav Marković ističe:

– Nezdravo je postojeće stanje u kojem Grad ne razgovara sa Županijom, i obratno. To ide na direktnu štetu Čakovčanki i Čakovčanaca, Međimurki i Međimuraca. Treba nam razvojna vertikala grad-županija-država, a ne svađe i svađice koje Međimurje drže talcem nečijih ega. Građanima Čakovca ponudit ću punu digitalizaciju svih gradskih usluga, punu transparentnost javnih financija tako da svaki građanin može vidjeti svaku fakturu i svaki račun plaćen njegovim novcem (!) te stavljanje hektara i hektara gradskog zemljišta, sada zapuštenog i obraslog korovom, u funkciju – na korist građana – ukazuje Marković.

Međimurje 2025. mora biti kraj s više poslova budućnosti, viših plaća, a sa što manje poslova prošlosti s ponižavajuće niskim plaćama.

– Dosta je bilo 70 godina iseljavanja Međimurki i Međimuraca, dosta je bilo toga da obitelji ovise o njemačkim i austrijskim plaćama i mirovinama. Ne moramo izmišljati toplu vodu – vrhunski uzori su tu, u našem Međimurju: Prelog i Mursko Središće pokazuju kako izgleda politika koju tražimo sve Međimurke i Međimurce – poslovi budućnosti viših plaća, zdrava obiteljska politika, praktički nepostojeća nezaposlenost i najbitnije – Međimurci koji ostaju svoji na svome. Vrijeme je da Međimurci punu sreću nađu tu, u svojem Međimurju – zaključio je Gotal.

Nastavite čitati