Povežite se s nama

U fokusu

Odsad preko interneta do dozvole za oružje, za boravak i rad te drugih uvjerenja

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo pravosuđa i uprave je ovih dana nadogradnjom sustava eSpis omogućilo da se putem interneta dobivaju uvjerenja o nekažnjavanju i za svrhe za koje se plaća pristojba. Nadogradnjom se sada online mogu ishoditi dozvole za boravak i rad, promjene prezimena i imena ili dozvole za oružje.

Podsjećamo, od 19. lipnja 2017. uvjerenje o nevođenju kaznenog postupka moglo se dobiti putem interneta samo za svrhe za koje se ne plaća pristojba, primjerice za zasnivanje radnog odnosa, ostvarivanje prava na dodatak za djecu kao i prava iz zdravstvenog, invalidskog ili mirovinskog osiguranja.

Zahvaljujući nadogradnji aplikativnog sustava eSpis u sustav je odsad implementirana funkcionalnost predaje zahtjeva i za svrhe za koje je potrebno uplatiti sudsku pristojbu, ističu u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Na svojim internetskim stranicama napominju da je time omogućeno izdavanje uvjerenja putem interneta i za sve ostale svrhe za koje ga korisnici traže, baš kao i plaćanje same sudske pristojbe.

Dodajmo da je od početka godine je na sudovima podneseno oko 133 tisuće zahtjeva za svrhe za koje se plaćaju pristojbe što pokazuje izvrstan potencijal korištenja novih funkcionalnosti nadograđene e-usluge u sustavu e-Građani koji koristi više od milijun ljudi.

Ta mogućnost građanima će itekako uštedjeti i vrijeme, ali i smanjiti rizik zaraze u pandemiji koronavirusa jer za dobivanje uvjerenja više neće morati osobno dolaziti na sudove.

U fokusu

Nazvao hitnu i lagao da je član obitelji jako bolestan, stigla mu optužnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

hitna pomoć

Mladića se tereti za kazneno djelo lažne uzbune, a zbog toga je Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo optužnicu.

– Optužnicom se okrivljenog 22-godišnjaka tereti da je 2. lipnja 2022. u mjestu kraj Čakovca, mobitelom nazvao zavod za hitnu medicinu i rekao kako je član njegove obitelji u jako lošem zdravstvenom stanju iako to uopće nije bila istina, nakon čega je liječnička ekipa zavoda za hitnu medicinu poduzela intervenciju i pristupila na dojavljeno mjesto događaja radi pružanja hitne medicinske pomoći – objašnjavaju u DORH-u.

Nastavite čitati

U fokusu

Grad Varaždin sufinancira troškove odvoza otpada, evo koji su uvjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je Javni poziv za dodjelu prava na sufinanciranje dijela iznosa cijene po računima za javnu uslugu prikupljanja komunalnog otpada.

Poziv se odnosi na troškove za razdoblje od lipnja do prosinca ove godine, a zahtjeve mogu podnijeti građani iz svih socijalno ugroženih skupina. Detalji poziva objavljeni su na gradskim mrežnim stranicama.

Prijava za potporu podnosi se na jedan od tri načina: ispunjavanjem online obrasca, pisanim putem (osobno ili putem pošte) na adresu: Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12, Varaždin, uz prilaganje potrebne dokumentacije, ili slanjem skeniranog zahtjeva s popratnom dokumentacijom na e-mail: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje