Povežite se s nama

Međimurje

Oduševila ih najnovija tehnologija

Objavljeno:

- dana

TERENSKA NASTAVA

Učenici čakovečke Ekonomske i trgovačke škole početkom mjeseca imali su priliku upoznati se s radom Hrvatskog Telekoma.

U pratnji profesorice Nine Carević Novak i Ljiljane Zvonarek za učenike drugih i četvrtih razreda organizirana je terenska nastava u prostorijama Hrvatskog Telekoma u Zagrebu. – Cilj ovog posjeta bio je povezivanje teorijskih nastavnih sadržaja marketinga i informatike s praksom – ističu u školi.

Stare centrale

Učenici su posjetili Muzej pošte i telekomunikacija, gdje su saznali kako se razvijala hrvatska pošta od njezinih početaka pa sve do danas. Vidjeli su stare poštanske sandučiće, poštanske trube, nekadašnje telefonske centrale i telefone. Djelatnici Muzeja pokazali su mladim posjetiteljima kako su nekad funkcionirale telefonske centrale te su neki od učenika imali priliku isprobati kako se s njima rukuje.

Nakon Muzeja, predstavljeno im je poslovanje Hrvatskog Telekoma te su obišli i upoznali rad Službe za korisničku podršku i podršku timova za društvene mreže HT-a. Osobito zanimljivo bilo je u Business Showroomu u prizemlju SkyTowera, gdje su imali priliku isprobati najnovija dostignuća telekomunikacijske tehnologije kao što su HoverBoard, električni bicikl i naočale za virtualnu stvarnost. Osim toga, djelatnici HT-a predstavili su im 3D printer hrvatske proizvodnje, pametnu klupu Ivana Mrvoša, rješenje za pametne gradove te upravljanje otpadom. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje