Povežite se s nama

Međimurje

Oduševili predstavnike diplomatskog zbora

Objavljeno:

- dana

“Veseli Međimurci“

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović petodnevni boravak u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji završila je u HNK-u Varaždin božićnim prijemom za predstavnike diplomatskog zbora.

U svom je obraćanju naglasila kako je željela pružiti priliku veleposlanicima da upoznaju i ovaj dio Hrvatske, a potom je podsjetila na 450. obljetnicu Bitke kod Sigeta, u kojoj je hrabrom obranom hrvatski zapovjednik Nikola Šubić Zrinski zaustavio prodor Turaka u Europu. Kratki umjetnički program u varaždinskom kazalištu izveli su Komorni vokalni ansambl Glazbene škole u Varaždinu, ženska sekcija Kulturno-umjetničke udruge “Veseli Međimurci”, mladi operni pjevač Filip Hozjak iz Preloga i Pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Radno u Udruzi slijepih: izrađivali mirisne sapune, učili o samostalnosti, čitali…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije prošlog je tjedna za svoje članove održala nekoliko radionica u okviru programa „Osjetimo život“.

Članovi Udruge tako su u ponedjeljak, 1. ožujka, na kreativnoj radionici izrađivali raznobojne mirisne sapune, a nekoliko dana kasnije, u četvrtak, održana je radionica podrške u samostalnosti na kojoj su sudjelovali roditelji mladih članova.

Teme radionica bile su kako pomoći svojoj djeci da budu što samostalnija te zašto je samostalnost važna za njih.

U petak, 5. ožujka, održan je književni klub za sedmero entuzijastičnih čitača. Uz vodstvo Sanje Herman Siladi razgovaralo se o knjizi „Pisma starijeg đavla mlađem“ C. S. Lewisa.

Navedene aktivnosti u okviru programa „Osjetimo život“ financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Novo Selo Rok: završna konferencija projekta Biovrta “Zajedno gradimo održivu budućnost”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Društvenome domu u Novome Selu Rok u srijedu, 24. veljače, održana je završna konferencija projekta “Zajedno gradimo održivu budućnost” koji je trajao od 1. ožujka 2019. do 28. veljače ove godine, a provela ga Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” kao nositelj u partnerstvu s PŠ Novo Selo Rok I. OŠ Čakovec te Osnovnom školom Gornji Mihaljevec.

Projekt su financijski podržali Ured za udruge Vlade RH u okviru Švicarsko-hrvatskoga programa suradnje te Grad Čakovec, Međimurska županija i Udruga Biovrt. Uz dvije partnerske škole u nj se uključilo i deset suradničkih: OŠ Prelog, II. OŠ Čakovec, PŠ Dunjkovec OŠ Nedelišće, PŠ Zebanec OŠ Selnica, PŠ Železna Gora OŠ Štrigova, OŠ Orehovica, OŠ Kotoriba, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Sveti Martin na Muri te OŠ Vratišinec. U sklopu projekta provedene su efikasne aktivnosti jačanja kapaciteta, uključene se motiviralo za provedbu edukativnih programa, a učenici 12 osnovnih škola educirani su o zdravu načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti i održivom razvoju.

– Uz volonterske akcije dopunili smo edukativne sadržaje u okolištu partnerskih škola – posadili neobične voćne vrste, postavili kućice, pojilice i hranilice za ptice, koševe za smeće, spremnike za reciklažu i klupice. U suradničkim školama smo u 20 volonterskih akcija s učenicima i njihovim obiteljima te školskim osobljem postavili deset hotela za kukce, posadili deset začinsko-ljekovito-cvjetnih i bobičastih gredica te dodatno opremili partnerske škole.

U PŠ Novo Selo Rok održano je više od 40 edukacija u školskome vrtu. U svim školama, uz edukativne videomaterijale, učenici su učili i o važnosti ptica u biosustavu. Udruga je svim učenicima poklonila po paketić sjemenja uresnice: njihov je zadatak posijati to cvijeće idućega proljeća. Dio aktivnosti zbog epidemioloških je mjera održan online. Za sudionike su snimljeni posjeti partnerskim školama i imanju Biovrta – objašnjava voditeljica projekta i predsjednica Udruge Biovrt, Silvija Kolar-Fodor.

Četiri edukativna videa i završni video projekta koja su nastala u njegovu sklopu možete pronaći na ovoj poveznici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!