Povežite se s nama

Događanja

Odvedeni prema Jasenovcu. Nitko od njih nije se vratio

Objavljeno:

- dana

70 GODINA HOLOKAUSTA

70 godina od Holokausta u Ludbregu obilježeno je jučer na židovskom groblju gdje je održana komemoracija za žrtve fašizma.

Bila je to prilika da se prisutni prisjete židovskih obitelji koje su živjele u ludbreškom kraju – Prije rata, Židovi su u Ludbregu bili nositelji poduzetništva, sudjelovali su u društvenim aktivnostima. Nažalost holokaust nije mimoišao ni naš grad- kazao je ludbreški gradonačelnik Marijan Krobot.

O događajima u Ludbregu sredinom listopada 1942. godine više je rekao profesor povijesti i član ludbreške Udruge antifašista Milivoj Dretar – U tom su razdoblju započele deportacije posljednjih Židova iz Ludbrega, većinom se radilo o djeci, njihovim majkama, starijim osobama i bolesnima, svi oni nisu bili odvedeni u prvom krugu 1941. godine. Deportacija je bila strašna jer Židovi koji su odvedeni prema Jasenovcu, nitko se od njih nije vratio. – kazao je Milivoj Dretar.

Poslije komemorativnog dijela na groblju u Gradskoj vijećnici održan je okrugli stol na temu “Holokaust nekad i danas.” Sudjelovali su Milivoj Dretar iz Udruge antifašista Ludbreg, rabin Luciano Moše Prelević, Vesna Teršelič iz Documente Zagreb, Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava Zagreb te Melita Švob iz CENDO-a. – Mislim da je ovaj današnji skup prilika da još jednom pogledamo koji je naš stav i što možemo napraviti za sjećanje na stradale. – kazala je Vesna Teršelič.

Izvor:
Foto:

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje