Protekloga petka u Rijeci su dodijeljene najprestižniji hrvatski glazbeni kipići – statue Porina.

Svečanost je počela glamuroznim crvenim tepihom kojim su koračale hrvatske zvijezde i poznate osobe iz javnoga života. Bila je ovo 26. godišnja dodjela nagrada, a vodili su je Iva Šulentić te Ivan Vukušić. Na otvorenju su nastupili Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Alana Bjelinskog sa skladbom Ivana pl. Zajca “U boj, u boj” te Nina Badrić s pjesmom “Rekao si”.

Nagrada za najbolju žensku vokalnu izvedbu otišla je u ruke Josipe Lisac koja, nažalost, zbog bolesti nije prisustvovala dodjeli. Publika je proglašenje laureatkinje te kategorije ipak popratila velikim pljeskom. Nagrade je u društvu Danijele i Eme Gračan dodjeljivao i po mnogima naš najveći izbornik Miroslav Ćiro Blažević. S Dragom Diklićem to je činila i Beti Jurković.

S pjesmom “Ako te pitaju” u kategorijama najbolje muške vokalne izvedbe te pjesme godine pobijedio je Petar Grašo, kojem je to prvi put da je osvojio ovu prestižnu nagradu. Kipiće za album godine te za najbolji album klupske glazbe dobio pak je Vojko V. Najboljim albumom zabavne glazbe proglašen je “Glas juga” Gorana Karana.

Posebnu radost sjevera Hrvatske izazvao je uspjeh najvatrenijeg benda u Hrvatskoj, Ognja, koji je osvojio dvije statue: u kategorijama najboljeg albuma etno glazbe (“Domaj”) te novog izvođača godine. Koprivnički etno pankeri došli su do nagrade u manje od 4 godine postojanja i tako pokazali da se uz puno rada, originalnosti te dobre realizacije svašta može postići.

Titula najboljeg albuma rock glazbe otišla je “Nuspojavama” Gorana Bareta i Majki. Osvojili su i nagradu za najbolju izvedbu rock grupe s vokalom. Isto to u kategoriji pop glazbe dobila je grupa Detour, čiji su članovi nagrađeni i za najbolji pop album. Porin za najbolju vokalnu suradnju dobili su Massimo i Vatra, koji su i nastupili na dodjeli. Najboljim albumom klasične glazbe proglašen je album “Zajedno” Berislava Šipuša.

Za poseban doprinos glazbi nagrađen je Paolo Sfeci, a za životno djelo maestor Silvije Glojnarić i dubrovački kantautor Ibrica Jusić.

Komentari

Komentara