Povežite se s nama

U fokusu

Oglasilo se Sveučlište Sjever, prorektor Vusić poručio: o Prijedlogu izmjene zakona saznali iz medija!

Objavljeno:

- dana

NE STIŠAVAJU SE REAKCIJE

Ne stišavaju se reakcije na najnoviji prijedlog oko Sveučilišta Sjever.

Nakon što je saborski zastupnika MOST-a Roberta Podolnjak izvjestio da je predsjedniku Sabora uputio prijedlog izmjena i dopuna Prijedloga zakona o osnivanju Sveučilišta Sjever kojim bi ova visokoobrazovna institucija promijenila ime u Sveučilište u Varaždinu, sa sjedištem u Varaždinu, a ne Koprivnici, oglasio se Damir Habijan, a nakon toga i županijska organizacija HNS-a.   

Za HNS prijedlog promašen, a Sveučilište Sjever…

– HNS želi na sjeveru Hrvatske jako regionalno sveučilište, što Sveučilište Sjever polako i postaje, kako bi preokrenuli trendove u obrazovanju i gospodarstvu. Smatramo da je sama teza koju je iznio zastupnik Podolonjak promašena – reagirali su županijskog HNS-a.

O cijelom slučaju očitovali su se i sa Sveučilišta Sjever, a njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.

– Nismo upoznati s inicijativom gospodina Podolnjaka, već smo o istoj saznali od predstavnika medija. Ipak, želimo poručiti javnosti da nas uvijek raduje angažman i podrška djelovanju Sveučilišta Sjever, bez obzira od koga dolaze. Pri tome bismo voljeli da iste budu usmjerene prema temama koje su u ovom trenutku relevantne i značajne za razvoj naše ustanove poput lobiranja i utjecaja u osiguravanju dostatnog financiranja Sveučilišta Sjever, potrebnih novih radnih mjesta, razvoja novih studijskih programa potrebnih tržištu rada ili pak potpore u realizaciji infrastrukturnih projekata Sveučilišta Sjever. To su teme koje su prioriteti u našem djelovanju, teme prema kojima smo fokusirani s obzirom na interese i potrebe regije u kojoj djelujemo. Puna potpora lokalne i regionalne zajednice te domicilnih političara u rješavanju navedenih prioriteta biti će konkretan i mjerljiv doprinos realizaciji strateških ciljeva Sveučilišta Sjever u pogledu unaprjeđenja gospodarske konkurentnosti te održivog napretka i razvoja ljudskih potencijala regije. Upravo regionalna usmjerenost Sveučilišta Sjever bila je od samih početaka isticana kao pozitivan i jedinstven primjer ustrojstva i djelovanja javnog sveučilišta. Ne ulazeći dublje u svrhovitost i opravdanost ove inicijative (za takvo što treba provesti ozbiljnije analize), želimo naglasiti kako inicijatori ovakvih i sličnih promjena trebaju prije pokretanja samih inicijativa posvetiti više vremena sagledavanju pravnih procedura i regulativa definiranih zakonskim i podzakonskim aktima te drugim pravnim propisima koji određuju takove promjene. Svakom javnom sveučilištu Ustavom RH je osigurana autonomija i samostalnost odlučivanja o svom ustrojstvu i djelovanju, a promjena sjedišta i naziva sveučilišta svakako spadaju u tu kategoriju. Na kraju, iluzorno je govoriti o očekivanom konsenzusu svih političkih i drugih zainteresiranih dionika iz regije u kojoj Sveučilište Sjever djeluje, po pitanju potpore takvoj inicijativi jer ne dvojimo da će se ubrzo u javnom prostoru pojaviti i neke nove inicijative kao pandan ovoj. Ima li kraja? – navodi se u priopćenju koje potpisuje prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever izv. prof. dr. sc. Damir Vusić.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje