Povežite se s nama

Život i društvo

Ogledalce, ogledalce

Objavljeno:

- dana

STIL

Ogledala kao da imaju neku magičnu moć.

Mali, uski i mračni prostori uz njih postaju veći, širi i svijetliji, a postavite li ih u blizini prozora, u njima će se odražavati zelenilo i cvijeće iz vrta pa ćete imati dojam kao da sjedite u dvorištu. Iako nisu glavni dio namještaja, bez ogledala se u domu ne može. Obvezno je u kupaonici, a i hodnik bez njega nije sasvim svoj. Veliko, izduženo ogledalo u kojem se ukućani mogu ogledati u punoj figuri najbolje je postaviti u hodniku. Ulazni prostor je obično mračan pa će ogledalo u njega privući više svjetla. U kupaonici ogledalo može biti ugrađeno u viseći ormarić ili postavljeno direktno na zidu i obrubljeno dekorativnim pločicama, bordurama. Iznad ili sa strane ogledala treba postaviti adekvatnu rasvjetu, najbolje s dvije mogućnosti rasvjete, slabijom i jačom, koje koristite prema potrebi.

U spavaćoj sobi ne preporučuju se velika ogledala, ali ako je soba uređena u romantičnom, vintage stilu, pored kreveta će vam odlično pristajati noćni ormarić s ovalnim ogledalcem. U dnevnoj sobi postavljaju se obično manja ogledala koja imaju više dekorativnu nego praktičnu funkciju. Postavite ogledalo tako da se u njemu reflektira odraz umjetničke slike, sobne biljke, skulpture, kamina ili nekoga zanimljivog komada namještaja. Kod bojanja zidova jedan zid naglasite tako što ćete ga obojati u nekoliko nijansi jaču boju od ostalih zidova. Ogledalo postavite na taj naglašeni, tamniji zid i dobit ćete dojam dubine i prostranosti prostorije. Umjesto jednoga možete postaviti nekoliko manjih ogledala koja su dizajnom međusobno usklađena. Posložite ih na zidu prema istim pravilima koja se primjenjuju za postavljanje umjetničkih slika i fotografija. Za ogledala često nije potrebno izdvojiti veliki novac jer možete naći rabljena ogledala putem oglasnika, na buvljacima ili u antikvarijatima i preurediti ih za male novce. Okvir možete obojati u bijelo ili boju starog zlata, a ako je ogledalo oštećeno, kod staklara dajte izraditi novo i dobit ćete originalni ukras u svome domu. 

Magija ogledala: mali, uski i mračni prostori uz ogledala postaju veći, širi i svjetliji 

Zanimljivo je da su u kineskom Feng Shuiju ogledala glavno sredstvo za popravljanje greški u uređenju prostora tj. za stvaranje pozitivnije energije. Dok pišemo za radnim stolom, kuhamo, gledamo TV ili objedujemo za stolom, prema pravilima Feng Shuija ne bismo smjeli sjediti leđima okrenuti vratima, jer je to loša pozicija. No, postavimo li ogledalo na zid prema kojem smo okrenuti, u njemu ćemo moći vidjeti tko dolazi na vrata.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Grani kod Novog Marofa gradi se nogostup

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Županijska uprava za ceste Varaždinske županije potpisali su Sporazum o zajedničkom financiranju radova izvanrednog održavanja na ŽC 2135 u Grani.

Tako će u tom naselju biti izgrađen nogostup.

Vrijednost radova je 298.065,94 kune s PDV-om, a bit će financirani sa 75 % od strane ŽUC-a i 25 % od Grada Novog Marofa.

Za izvođača je izabran najpovoljniji ponuditelj – Niskogradnja Veselnik iz Cestice, a završetak radova očekuje se do kraja srpnja ove godine.

– Komunalna opremljenost naših naselja jedan je od važnih segmenata u koje ulažemo, u ovom slučaju sa županijskom ustanovom. Svakako treba dodati i drugu važnu stvar, a to je povećanje sigurnosti na županijskoj cesti izgradnjom nogostupa – naglasio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

Život i društvo

U V. Toplicama uređena Ulica kralja Zvonimira, investicija vrijedna 1,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama završen je još jedan veliki projekt vrijedan 1,1 milijun kuna – u potpunosti je uređena Ulica kralja Zvonimira.

Nastavak je to velikih ulaganja u komunalnu infrastrukturu na području grada, kako bi se osigurao primjeren standard za život u Varaždinskim Toplicama.

Ulica kralja Zvonimira svečano je otvorena u ponedjeljak, 10. svibnja, uz nazočnost topličke gradonačelnice Dragice Ratković, državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarka Katića te novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača.

– Neizmjerno sam radosna što smo uspjeli urediti i ovu ulicu u kojoj je doista bilo problema koje je trebalo što prije riješiti. Još  2018. godine HEP  je rekonstruirao električnu mrežu, dok je Varkom u prošloj i ovoj godini radio na interventnom održavanju vodoopskrbne mreže izgradnjom novog cjevovoda te priključnih cjevovoda kućnih priključaka. Sad smo priveli kraju sve radove, a MUP je financirao uređenje, asfaltiranje i proširenje ceste. To je financijski 674 tisuće kuna, od kojih nam je MUP odobrio 450 tisuća kuna, dok je ukupno u uređenje Ulice kralja Zvonimira uložen 1,1 milijun kuna – rekla je gradonačelnica Ratković, zahvalivši MUP-u.

– Mi smo već dobri i uhodani partneri jer na području Varaždinskih Toplica u našem mandatu iz MUP-a došlo 2,7 milijuna kuna i to za uređenje pješačke staze u Ulici Kralja Zvonimira  i uređenje pješačke staze uz županijsku cestu u Vrtlinovcu, a tu je i saniranje klizišta uz županijsku cestu u Svibovcu. Čekamo nove natječaje, a projekte imamo spremne – poručila je gradonačelnica.

Državni tajnik Katić naglasio je da hrvatska vlada i MUP žele biti, a najčešće i jesu,
partneri lokalnoj samoupravi.

– Kad lokalna samouprava osmisli projekte na dobrobit svojih građana, MUP se uvijek odazove. U Programu nacionalne sigurnosti cestovnog prometa koji se provodi već 20 godina, MUP je izdvojio za rekonstrukciju pojedinih dionica, u prometnom smislu najviše opasnih i kritičnih mjesta, oko 110 milijuna kuna, a u zadnjih pet godina taj broj se sve više povećava. Vrijedi naglasiti da se ne popravljaju i rekonstruiraju samo ona mjesta gdje su se već dogodile prometne nesreće, nego se i preventivno djeluje da se nesreće ne bi dogodile. Kad se izgubi ljudski život, kad se uništi imovina velike vrijednosti, to nitko ne može vratiti – zaključio je Katić.

Čestitavši gradonačelnici Ratković na još jednom uspješnom projektu u Varaždinskim Toplicama, Siniša Jenkač naglasio je da kao gradonačelnik vrlo dobro zna kako je takav posao težak i mukotrpan.
– Čestitam i Ministarstvu što lokalnim samoupravama pomaže upravo na ovakvim projektima. Kao što je državni tajnik rekao, MUP je koncentriran na crne točke, na problematične dijelove naselja koji su opasni za prometovanje, posebno za pješake. Nadam se da s ovim programom idete dalje, da projekata ne nedostaje i da ćemo zajedno kao gradonačelnici susjedi agitirati prema Ministarstvu da osigura još više sredstava za ovaj naš kraj – rekao je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!