Povežite se s nama

Život i društvo

Ogledalce, ogledalce

Objavljeno:

- dana

STIL

Ogledala kao da imaju neku magičnu moć.

Mali, uski i mračni prostori uz njih postaju veći, širi i svijetliji, a postavite li ih u blizini prozora, u njima će se odražavati zelenilo i cvijeće iz vrta pa ćete imati dojam kao da sjedite u dvorištu. Iako nisu glavni dio namještaja, bez ogledala se u domu ne može. Obvezno je u kupaonici, a i hodnik bez njega nije sasvim svoj. Veliko, izduženo ogledalo u kojem se ukućani mogu ogledati u punoj figuri najbolje je postaviti u hodniku. Ulazni prostor je obično mračan pa će ogledalo u njega privući više svjetla. U kupaonici ogledalo može biti ugrađeno u viseći ormarić ili postavljeno direktno na zidu i obrubljeno dekorativnim pločicama, bordurama. Iznad ili sa strane ogledala treba postaviti adekvatnu rasvjetu, najbolje s dvije mogućnosti rasvjete, slabijom i jačom, koje koristite prema potrebi.

U spavaćoj sobi ne preporučuju se velika ogledala, ali ako je soba uređena u romantičnom, vintage stilu, pored kreveta će vam odlično pristajati noćni ormarić s ovalnim ogledalcem. U dnevnoj sobi postavljaju se obično manja ogledala koja imaju više dekorativnu nego praktičnu funkciju. Postavite ogledalo tako da se u njemu reflektira odraz umjetničke slike, sobne biljke, skulpture, kamina ili nekoga zanimljivog komada namještaja. Kod bojanja zidova jedan zid naglasite tako što ćete ga obojati u nekoliko nijansi jaču boju od ostalih zidova. Ogledalo postavite na taj naglašeni, tamniji zid i dobit ćete dojam dubine i prostranosti prostorije. Umjesto jednoga možete postaviti nekoliko manjih ogledala koja su dizajnom međusobno usklađena. Posložite ih na zidu prema istim pravilima koja se primjenjuju za postavljanje umjetničkih slika i fotografija. Za ogledala često nije potrebno izdvojiti veliki novac jer možete naći rabljena ogledala putem oglasnika, na buvljacima ili u antikvarijatima i preurediti ih za male novce. Okvir možete obojati u bijelo ili boju starog zlata, a ako je ogledalo oštećeno, kod staklara dajte izraditi novo i dobit ćete originalni ukras u svome domu. 

Magija ogledala: mali, uski i mračni prostori uz ogledala postaju veći, širi i svjetliji 

Zanimljivo je da su u kineskom Feng Shuiju ogledala glavno sredstvo za popravljanje greški u uređenju prostora tj. za stvaranje pozitivnije energije. Dok pišemo za radnim stolom, kuhamo, gledamo TV ili objedujemo za stolom, prema pravilima Feng Shuija ne bismo smjeli sjediti leđima okrenuti vratima, jer je to loša pozicija. No, postavimo li ogledalo na zid prema kojem smo okrenuti, u njemu ćemo moći vidjeti tko dolazi na vrata.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Premijer Plenković danas dolazi na proslave Dana grada u Varaždin i Prelog

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetit će danas Krapinu, Varaždin i Prelog.

Prvo će sudjelovati na svečanoj sjednici u Krapini, a potom stiže u Varaždin gdje će  u 16 sati obići Gradsku vijećnicu Grada Varaždina u društvu gradonačelnika Nevena Bosilja.

U 16.25 sati, predsjednik Vlade sastat će se s varaždinskim biskupom mons. Božom Radošem.

U povodu Dana Grada, predsjednik Vlade sudjelovat će na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina. Nakon toga, u 18.45 sati, predsjednik Vlade sudjelovat će na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Preloga, također u povodu Dana grada.

Nastavite čitati

Život i društvo

U dvorcu Trakošćan djeca guštala u izradi palčeka, pureka i ježeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U dvorcu Trakošćan u nedjelju je održana radionica izrade božićnih ukrasa.

Posjetitelji dvorca mogli  su sudjelovati u radionici izrade kinča, božićnih ukrasa od krep papira.

Članice Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa“ naučile su nas kako izraditi palčeke, pureke i ježeke.

Posjetitelji su također imali priliku družiti se s kostimiranim likom Luise grofice Erdödy.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje