Povežite se s nama

Život i društvo

Ogledalce, ogledalce

Objavljeno:

- dana

STIL

Ogledala kao da imaju neku magičnu moć.

Mali, uski i mračni prostori uz njih postaju veći, širi i svijetliji, a postavite li ih u blizini prozora, u njima će se odražavati zelenilo i cvijeće iz vrta pa ćete imati dojam kao da sjedite u dvorištu. Iako nisu glavni dio namještaja, bez ogledala se u domu ne može. Obvezno je u kupaonici, a i hodnik bez njega nije sasvim svoj. Veliko, izduženo ogledalo u kojem se ukućani mogu ogledati u punoj figuri najbolje je postaviti u hodniku. Ulazni prostor je obično mračan pa će ogledalo u njega privući više svjetla. U kupaonici ogledalo može biti ugrađeno u viseći ormarić ili postavljeno direktno na zidu i obrubljeno dekorativnim pločicama, bordurama. Iznad ili sa strane ogledala treba postaviti adekvatnu rasvjetu, najbolje s dvije mogućnosti rasvjete, slabijom i jačom, koje koristite prema potrebi.

U spavaćoj sobi ne preporučuju se velika ogledala, ali ako je soba uređena u romantičnom, vintage stilu, pored kreveta će vam odlično pristajati noćni ormarić s ovalnim ogledalcem. U dnevnoj sobi postavljaju se obično manja ogledala koja imaju više dekorativnu nego praktičnu funkciju. Postavite ogledalo tako da se u njemu reflektira odraz umjetničke slike, sobne biljke, skulpture, kamina ili nekoga zanimljivog komada namještaja. Kod bojanja zidova jedan zid naglasite tako što ćete ga obojati u nekoliko nijansi jaču boju od ostalih zidova. Ogledalo postavite na taj naglašeni, tamniji zid i dobit ćete dojam dubine i prostranosti prostorije. Umjesto jednoga možete postaviti nekoliko manjih ogledala koja su dizajnom međusobno usklađena. Posložite ih na zidu prema istim pravilima koja se primjenjuju za postavljanje umjetničkih slika i fotografija. Za ogledala često nije potrebno izdvojiti veliki novac jer možete naći rabljena ogledala putem oglasnika, na buvljacima ili u antikvarijatima i preurediti ih za male novce. Okvir možete obojati u bijelo ili boju starog zlata, a ako je ogledalo oštećeno, kod staklara dajte izraditi novo i dobit ćete originalni ukras u svome domu. 

Magija ogledala: mali, uski i mračni prostori uz ogledala postaju veći, širi i svjetliji 

Zanimljivo je da su u kineskom Feng Shuiju ogledala glavno sredstvo za popravljanje greški u uređenju prostora tj. za stvaranje pozitivnije energije. Dok pišemo za radnim stolom, kuhamo, gledamo TV ili objedujemo za stolom, prema pravilima Feng Shuija ne bismo smjeli sjediti leđima okrenuti vratima, jer je to loša pozicija. No, postavimo li ogledalo na zid prema kojem smo okrenuti, u njemu ćemo moći vidjeti tko dolazi na vrata.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Svibovcu Topličkom pokopane 72 ekshumirane žrtve masovnih partizanskih likvidacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju su na groblju Svibovec, nakon gotovo 80 godina, pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.

Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi 29. rujna 1943. godine,  predvodio je  mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.

– Dao Bog da se svi tragovi totalitarnih režima što prije uklone iz naše zemlje i da budemo slobodno društvo sa svojom budućnošću koje mrtve štuje, a gradi si budućnost u slobodi i miru – rekao je Košić.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri kazala je da se ispravlja nepravda kako ove žrtve više ne bi bile u crnoj zemlji zabačene u šumi.

– U dvije grobne jame pronađene su 72 osobe, odnosno 71 muška te jedna ženska, a uglavnom se radi o mlađim odraslim osobama, u dobi od 20 do 40 godina. Antropološkom obradom utvrdili smo na minimalno 37 lubanja ozljede nastale u trenutku smrti ili neposredno prije ili poslije nje, što dokazuje da su žrtve stradale nasilnom smrću – opisala je Paltrinieri naglasivši  kako je prioritet ministarstva da se pronađu sve osobe stradale u Domovinskom ratu za koje se još ne zna gdje su te kako se i dalje istražuju grobišta u kojima se nalaze žrtve poraća.

Tim ljudima nije bilo ni suđeno!

Izgradnju zajedničke grobnice financirao je Grad Varaždinske Toplice, a gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je kako je ovaj komemorativan skup održan radi svih žrtava, kako bi im se vratilo dostojanstvo i poštovanje predstavljajući ih kao ljudska bića, a ne kao statistiku i broj.

-Teško je danas održati govor, naći prave riječi za sve ljude, znane i neznane, kojima je uništen i zadnji djelić ljudskog dostojanstva i bez njihove krivnje, pravo na život. Povijest ne možemo promijeniti, ne možemo promijeniti tragične povijesne činjenice, ali moramo ustrajati u potpori svima, kako bi se na temelju činjenica utvrdila povijesna istina. Jer to je naš dug prema nevinim žrtvama, istini i pravednosti. I to nas obvezuje – rekla je Ratković izrazivši najdublje poštovanje prema svim nedužnim žrtvama koje su patile i  u neljudskim uvjetima izgubile svoje živote.

– Neka njihove kosti u ovoj našoj zemlji, na ovom mjestu,  počivaju u miru – dodala je.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec  naglasila je kako ovaj događaj mora služiti kao podsjetnik da je ljudski život vrjedniji od bilo čega, te da svatko ima pravo na dostojan ukop i na uređeno posljednje počivalište.

-Tim ljudima nije bilo ni suđeno, nisu imali pravo na obranu niti na pomilovanje već su lišeni života. No ono što je najgore, ti ljudi nisu imali ni pravo na dostojan ukop i ispraćaj pa današnjim danom to ispravljamo jer su nedužne žrtve to zaslužile – rekla je Zagorec.

Spomenula je kako je 1991. godine, nakon osamostaljenja Hrvatske, donesen Zakon o utvrđivanju ratnih i poratnih žrtava te godinu kasnije osnovana i istoimena komisija koja je s radom u Varaždinskoj županiji započela 1997. godine, a godinu kasnije i u Međimurju.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan u svom je govoru kazao kako na području Varaždinske biskupije postoji stotinjak lokacija na kojima se nalaze žrtve poraća, te naglasio kako je Društvo dosad na dostojan način obilježilo desetak lokacija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dan Općine Veliki Bukovec uz utrku, biciklijadu, izložbu i druženje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Veliki Bukovec slavi Dan općine, a ove godine pripremljen je raznovrstan i bogat program.

Po prvi put održat će se i utrka ˝Cener tri rijeke˝, a do sad se već prijavilo više stotina zaljubljenika u trčanje i prirodu.

– Na utrci ˝Cener tri rijeke˝ očekuje vas trčanje makadamskim šumskim i poljskim putevima i predivnom prirodom uz rijeke Plitvicu i Dravu. Trčati ili hodati možete na jednoj od dvije utrke, na 3 kilometra ili 10 kilometara sa startom i ciljem kod ŠRD Linjak. Utrka je ravna, a trči se isključivo makadamskim putevima. Za najbrže bit će osigurane i nagrade sponzora, kao i startni paketi za sve prijavljene – poručuju organizatori.

Utrka ˝Cener tri rijeke˝ održat će se u nedjelju 2. listopada, a kod ŠRD Linjak Bukovčane i njihove goste očekuje cjelodnevni program. Tako će se u 14 sati na istom mjestu održati i biciklijada, a kroz cijeli dan trajat će sportske igre, ali i druženje uz glazbu i pečenog vola.

U utorak 4. listopada u 10 sati u društvenom domu u Velikom Bukovcu bit će otvorenje izložbe pod nazivom ˝Naši prozori, balkoni i okućnice˝.

– Željeli smo malo dati na važnosti onome po čemu je naš kraj specifičan, a to je uzgoj cvijeća. Nakon tuče koja je uništila brojne plastenike, staklenike, nasade i imovinu naših sumještana, želimo pokazati da su naši Bukovčani ipak uspjeli očuvati tradiciju, da okućnice i balkone i dalje krasi cvijeće – rekao je načelnik Općine Franjo Vrbanić.

U 11 sati u utorak održat će se i sveta misa u župnoj crkvi Sv. Franje Asiškog, a u 18.15 sati počet će svečana sjednica Općinskog vijeća u Osnovnoj školi Veliki Bukovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje