FOTOSindikat "Preporod"

Veliki broj hrvatskih učitelja, među njima i oni iz Varaždinske te Međimurske županije, okupio se jučer pred zagrebačkim Hrvatskim narodnim kazalištem na prosvjedu “Za sigurnu školu”.

Cilj učitelja je upozoriti javnost da bez sigurne škole nema kvalitetnog obrazovanja.

Zbog njihova lošeg statusa i (ne)sigurnosti, učitelji traže status promjenu Kaznenog zakona kojima bi dobili status službenih osoba pa bi se tako, vrlo strogo, tretirali i napadi na njih koji u hrvatskim školama nisu rijetkost.

Prosvjed je potaknut događajem u Međimurju, kad je učitelj Franjo Dragičević gurnuo školarce koji su ga sustavno maltretirali, nakon čega je dobio veliku potporu javnosti.

Profesor Tehničke škole u Čakovcu osobno je prosvjednicima svjedočio o svojim lošim iskustvima s nasilnim učenicima. Za dio problema on je prozvao i ravnatelje škola.

– Naši ravnatelji talasaju jer je najlakše pokazati da je u školi sve u redu. Ravnatelji žive u apsurdnom vremenu i većina ih se doživljava faraonima. No, oni to nisu, oni bi trebali biti suradnici.

 

Franjo Dragičević progovorio je i o događaju koji je pokrenuo lavinu.

– Ja bih prihvatio otkaz jer stotine tisuća ljudi su ga dobili, no ja sam vam 38 godina bio pijevac i svi koji misle da ću sad postati kokoš griješe.

Učitelji su na središnji zagrebački trg došli s mnogim transparentima, među kojima su i oni s natpisom  “Učitelj nije boksačka vreća”, “I ja želim biti siguran”, “Napad na učitelja = napad na policiju”, “Mi smo odgojna, a ne preodgojna ustanova”,  “I dobra djeca imaju svoja prava”, “Danas nas kredom, sutra vas nožem”.

Komentari

Komentara