Povežite se s nama

Međimurje

Ogorčeni mještani Vukanovca: bez upozorenja uništene voćke, ograde, cvijeće…

Objavljeno:

- dana

Mještane Vukanovca u petak, 28. kolovoza, rano ujutro probudila je glasna buka stroja i zvukovi loma granja i drveća. Naime, niz odvojak glavne ulice prošao je stroj muljača, kojeg je angažirala Općina Gornji Mihaljevec, a koji može lomiti grane. Scene koji je zatekao na ulici u pismu je opisao mještanin Željko Tomašić.

„Stroj je oštetio živice, grane drveća koje su ‘visjele’ na cestu pa i drveće staro nekoliko desetaka godina na kojem je oljuštena kora i jasno je da će se drvo dogodine osušiti. Po objašnjenju iz Općine to je učinjeno jer je kamion EKO flora d.o.o. pri skupljanju smeća zapinjao za grane. Građani su jako ogorčeni jer su im bez upozorenja uništene voćke, žive ograde, cvijeće…

Samovolja Općine krenula je prošle godine kada je izvršena izmjera puta s obrazloženjem da se to radi da bi se mogli javiti na natječaj za izgradnju kanalizacije. No bez ikakve informacije, u tajnosti, je izvršila zabilježbu na put i po oko 1,5 metara zemljišta sa svake strane puta. Nitko ne dvoji da je Općina imala pravo po zakonu se upisati kao vlasnik na javni put, pa i pripadajuću površinu van puta, ali ne u tajnosti, te je svaki vlasnik zemljišta morao dobiti rješenje da mu je oduzeta zemlja i njegova parcela je trebala biti smanjena za tu površinu. Ako je Općina preuzela cestu, normalno bi bilo da je preuzela i održavanje, ali košnja bankina se obavlja jednom do dva puta godišnje od strane Općine, a bankine i dalje održavaju vlasnici.

Građani ne spore da treba održavati raslinje oko puta da ne smeta prometu, ali tom prometnicom koja ne vodi nigdje, duga je oko 500 metara, načičkana uglavnom vikendicama i nekoliko starosjedioca, završava „u grabi“ kao obični poljski put. Jasno je da EKO flor d.o.o. ne može specijalna vozila za prikupljanje otpada iste veličine slati po gusto naseljenom području i uskim uličicama kroz vikend naselja.

Nadalje, bilo bi pošteno od Općine da je obavijestila vlasnike zemljišta i dala im rok da sami uklone grane i raslinje s površine koja pripada cesti ili „visi“ na cestu, pa da je tek poslije roka, neodgovornima to učinjeno od strane Općine, pa ako treba i uz slanje računa. U ovo vrijeme zreli voće koje je „stroj za mljevenje“ uništio i ostavio na prometnici, a sve su samo očistili bijesni mještani Vukanovca.

Nedavno su mještani tog dijela Vukanovca tražili od Općine da sanira zapuštene površine, koje je obraslo trnjem i ambrozijom. Općina je to odbila „jer se ne zna vlasnik“ pa se pojavljuje sumnja da je ovaj postupak uništavanja voćaka i živih ograda osveta što su se građani usudili ih podsjetiti na njihove obaveze. Iako je na području naselja čak i crpilište plina Ine (Vukanovec I), Vukanovec je selo s najnerazvijenijom infrastrukturom u Općini. U predmetnoj ulici čak su i rekonstrukciju mreže električne energije morali stanovnici platiti sami, kao i sudjelovati u sufinanciranju postavljanja asfalta. I pil koji se nalazi u ulici prošle su godine uredili i obnovili „vikendaši“ na koje su Vukanovčari posebno ponosni“ – piše između ostalog u pismu Željka Tomašića.

Međimurje

Neka međimurska mjesta bez struje u ponedjeljak, 24. siječnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nekim međimurskim mjestima u ponedjeljak, 24, siječnja, neće biti struje.

– Cijenjenim kupcima električne energije zahvaljujemo na razumijevanju – poručuju iz čakovečke Elektre.

Tako će bez struje zbog radova u trafostanici od 8.30 do podneva biti dijelovi Belice (ulice Matije Gupca 2, 6-18 parni, 22-26 parni, 30, 40-46 parni, 50-52 parni, 1, 1/A, 3-19 neparni, 23, 31-33 neparni, 39-51 neparni; Pavleka Miškine 2-10 parni, 14-22 parni, 1-23 neparni; Kralja Tomislava 28, 42-50 parni, 152-154 parni, 154/A, 156-158 parni, 162-166 parni, 37, 43-51 neparni, 153-165 neparni).

U Toplicama Sveti Martin zbog radova na niskonaponskoj mreži električnu energiju od 9 do 12 sati neće imati objekti u Sportskoj ulici (18-20 parni), kao ni Zelena 27.

U Murskome Središću, također zbog radova na niskonaponskoj mreži, bez struje od 13 do 15 sati bit će Frankopanska ulica 50.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Vincekovo na svetomartinskom Venec bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vincekovo u našim krajevima tradicionalno obilježava početak vinogradarske godine. Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva proljeće.

Župni vinograd na svetomartinskom Venec bregu svake je godine bio nezaobilazno mjesto proslave, okupilo se uvijek mnoštvo ljudi koji su prisustvovali ceremoniji rezidbe trsa, njegova „krštenja“, a usto su se neizostavno gorice „okitile“ domaćim kobasicama i špekom kako bi donijeli plodnu i rodnu godinu.

– Ove godine Vincekovo na Venec bregu zbog važećih epidemioloških mjera neće se održati u tradicionalnom obliku.

Hvala župniku Župe sv. Martina biskupa, velečasnome Mladenu Gorupiću što je nastavio tradiciju i blagoslovio vinograd i sve ljude koji tokom godine mukotrpno rade u njemu – kažu iz Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje