Povežite se s nama

U fokusu

Ogorčenje u Vinici: Zovu za pomoć zbog poplava, a nadležni im spuštaju slušalicu?!

Objavljeno:

- dana

POPLAVE U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI

Nakon što je sinoć bilo proglašeno pripremno stanje obrane od poplava na cijelom toku rijeke Bednje, jutros su na snagu stupile redovne mjere, što je drugi stupanj opasnosti.

Iz Centra za obrane od poplava Hrvatskih voda izvijestili su da se redovno stanje obrane od poplava uspostavlja za rijeku Bednju od ušća u Dravu do Tuhovca, a za Plitvicu od ušća u Dravu do izvora.

“Rijeke ne ugrožavaju objekte”

Iz Županijskog centra 112 su jutros izvijestili da se rijeka Plitvica počela izlijevati kod Martinaca, ali voda još uvijek otiče u Dravu preka kanala Plitivca i kanala kod Hrastovljana.

Vatrogasci su zbog poplava intervenirali u Globočecu Ludbreškom.

– Rijeke su se razlile po poljoprivrednim površinama pa ne ugrožavaju objekte – navode.

„Problem vrijeme, ali i ignoriranje“

Međutim, voda stvara probleme na velikom broju lokacija u Varaždinskoj županiji, među kojima je i područje općine Vinica.

– Vinica je nakon nepunih godinu dana suočena s izlijevanjem voda iz kanala za odvodnju i poplavama. Jedan od razloga je vremenska nepogoda na koju ne možemo utjecati, no drugi razlog je onaj ljudski – činjenica da nakon poplava prošlog proljeća nadležne institucije nisu po pitanju odvodnje oborinskih voda u naseljima Gornje Ladanje, Marčan i Vinica učinile baš ništa – ogorčeni su u Općini Vinica.

U priopćenju ističu da je tragedija još veća zbog činjenice da se njihovim stanovnicima prilikom traženja pomoći od nadležnih institucija spušta slušalica ili ih se upućuje da pomoć traže negdje drugdje.

– Žalosno je da se unatoč upozorenjima uvijek intervenira kad je već prekasno, kad problem postaje gorući, odnosno da oni koji su za ove poplave odgovorni znaju samo za svoja prava i ubiranje sredstava od poreznih obveznika, a po pitanju obveza čine premalo ili gotovo ništa. Zašto i čemu tako – pita se načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, koji od ranog jutra obilazi poplavljene dijelove naselja.

Poplava i u centru Varaždina

Problemi i u Varaždinu i to gotovo u samom centru!

– Poplavljena je Tijesna ulica, najmanja ulica u Varaždinu, pa ljudi ne mogu prolaziti od bivše zgrade Varkoma prema Trenkovoj ulici – javio je Željko Brkljačić.

Napominje da ovo nije prvi put, jer je Tijesna ulica bila poplavljena i lani.

– Zvao sam komunalne redare već nekoliko puta, ali nitko ništa ne poduzima – nezadovoljan je Željko Brkljačić.

Izvor:
Foto: Općina Vinica

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje