Povežite se s nama

Međimurje

Oko 40 posto karcinoma može se spriječiti usvajanjem zdravih navika

Objavljeno:

- dana

PREVENTIVA

Međimurska županija po incidenciji raka u Hrvatskoj kod muške populacije zauzima visoko drugo mjesto.

Prema zadnje dostupnim podacima Registra za rak RH iz 2014. godine samo je Brodsko-posavska županija imala višu stopu obolijevanja. S druge strane, pojavnost raka dojke kod žena je 2014. bila među najmanjima u Hrvatskoj, ali je godinu ranije bila među najvišima. 

Rano otkrivanje

Što te brojke konkretno znače pitali smo epidemiologinju sa Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Renatu Kutnjak Kiš. Ona je ujedno koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva za Međimursku županiju pa smo je pitali mogu li ove brojke biti i rezultat velikog odaziva Međimuraca na preventivne programe ranog otkrivanja?

– Nije lako odgovoriti koji su razlozi ovakve situacije. Sve veći broj malignih bolesti svakako je rezultat starenja stanovništva jer se karcinomi najčešće javljaju kod starijih osoba. Osim toga na obolijevanje utječu način života i socijalno-ekonomske prilike.Svakako je moguće pretpostaviti da su stope obolijevanja od raka u Međimurskoj županiji povezane i s provođenjem nacionalnih programa ranog otkrivanja raka, a u Međimurju su odazivi na ove programe već godinama među najvišima u Hrvatskoj – ističe naša sugovornica. Tome govori u prilog podatak da je od 94 novoregistiranih slučajeva raka debelog crijeva 2014. godine u Međimurju, ovaj oblik raka u 16 osoba otkriven u sklopu programa ranog otkrivanja pomoću skrining kolonoskopije.

Najveći uzrok sve većeg broja malignih bolesti ipak je sve starija populacija

– Na pojavnost karcinoma utječe i registracija bolesti, u što godinama ulažemo velike napore. Ne bježimo ni od činjenice da se oko 40 posto malignih bolesti može prevenirati usvajanjem zdravih životnih navika – održavanjem poželjne tjelesne težine, pravilnom prehranom, redovitom tjelesnom aktivnošću, izbjegavanjem konzumacije alkoholnih pića i nepušenjem, te su i loše navike našeg pučanstva doprinjele visokoj incidenciji raka – govori liječnica dodajući kako Zavod stoga provodi niz aktivnosti s ciljem promicanja zdravog stila života.

– Još uvijek bilježimo porast incidencije, osobito od 2006. godine, kad je uveden prvi nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. U sva četiri kruga odaziv na mamografiju u Međimurju je bio među najvišima u Hrvatskoj, a rak dojke bio je otkriven u 181 žene – nadodaje. Dvije godine kasnije uveden je i Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Do sada su završena dva kruga poziva, a odaziv je u Međimurskoj županiji također među najvišima u Hrvatskoj, te je rak debelog crijeva otkriven u 72 osobe.

Kod muškaraca se na razini županije kroz duži period bilježi trend pada pojavnosti raka želuca i raka pluća i porast pojavnosti raka debelog crijeva, raka prostate i raka mokraćnog mjehura te stagnacija raka grkljana. Kod žena se pak bilježi porast pojavnosti raka dojke, debelog crijeva, tijela maternice i pluća te pad raka želuca i vrata maternice. Smrtnost od karcinoma u Međimurskoj županiji je nekoliko zadnjih godina u stagnaciji, a 2015. godine je bilo registrirano 350 umrlih. U ukupnom broju umrlih te godine u Međimurju udio umrlih od karcinoma iznosio je 28 posto.

Trend pada

Smrtnost od raka debelog crijeva u Međimurju u oba spola pokazuje lagani trend pada, jednako kao i smrtnost od raka želuca, a vidljiv je i lagani trend pada smrtnosti od raka dojke u žena, te stagnacija smrtnosti od raka prostate i raka pluća u muškaraca. U odnosu na hrvatski prosjek te u odnosu na druge županije, dobno standardizirana stopa smrtnosti od raka za sve dobi je u Međimurskoj županiji 2014. godine bila tek nešto viša od prosječne za Hrvatsku, odnosno, čak 9 županija imalo je višu stopu smrtnosti. Za dob od 0 do 64 godine, smrtnost od raka je u Međimurskoj županiji bila niža od prosječne za Hrvatsku.

“Važno je motivirati stanovništvo na što veći odaziv nacionalnim programima ranog otkrivanja raka. Očekuje se i skoro donošenje Nacionalnog plana i programa borbe protiv raka koji bi svim oboljelima trebao omogućiti jednako dostupnu dijagnostiku, suvremene metode liječenja, praćenja bolesnika te uspješnu rehabilitaciju i resocijalizaciju.”

Izvor:
Foto:

Međimurje

Korona u Međimurju: brojke u odnosu na prošlu subotu manje za 20%

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 166 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 21,7% pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 4 slučajeva.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 432.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 56 845 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 78 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U Međimurju se nastavlja poboljšanje epidemiološke situacije. U odnosu na prošlu subotu 7-dnevna i 14-dnevna incidencija je 20% manja, broj aktivnih slučajeva je s 567 pao na 432, dok je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja u trendu pada te s današnjim danom iznosi 22%.

Tijekom dana se nastavljanja cijepljenje građana Međimurske županije. Masovno cijepljenje na punktovima organizira se 20. put, a podaci o broju cijepljenih osoba biti će poznati sutra.

Tijekom ovoga tjedna cijepljeno je više od 4 500 osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Odbije li nositi masku, učenik neće pristupiti ispitima državne mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:


Bliži se 1. lipnja, datum početka prvog ispita državne mature, stoga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa.

Obavezan razmak

U uputi, među ostalim, stoji da na ispite državne mature ne smiju doći pristupnici, djelatnici škole i druge osobe ako su pozitivni na COVID-19 s izrečenom mjerom izolacije, i ako pokazuju znakove bolesti koji mogu upućivati na oboljenje od tog virusa, poput kašlja, poteškoća u disanju, povišene tjelesne temperature i sl.

Za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije, uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se putem posebnih epidemioloških preporuka, a radi dogovora oko tih posebnih uvjeta, učenici se trebaju žurno javiti matičnoj školi, a ostali kandidati Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije, uključujući i sanitarne prostorije, prije svakoga ispita te na kraju svakoga radnog dana temeljito će se oprati i dezinficirati u okviru rutinskoga uobičajenog čišćenja, a neposredno prije dolaska na ispit, prostorije će se provjetriti. Učenike i ostale korisnike koji budu pisali ispit državne mature moli se da ponesu svoj pribor koji im je potreban za ispit te da kod kuće izmjere tjelesnu temperaturu i ponesu zaštitnu masku.

Održavanje ispita izgledat će ovako: pisani ispit provodit će se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata, i ako je moguće s otvorenim prozorima, pristupnike će na stolu dočekati ispitni materijal, a u učionicu će ulaziti jedan po jedan i biti razmješteni na najmanje metar i pol do dva metra udaljenosti. Dopušteni predmeti koje smiju imati na stolu su osobna iskaznica, pribor za pisanje, vlastita kemijska olovka, bočica s vodom i ispitni materijali.

Pritom su sve prisutne osobe obvezne nositi masku koja cijelo vrijeme pokriva nos i usta, a pristupnik koji odbije nositi masku, a za to nema potvrdu liječnika, ne može polagati ispite državne mature.

Ako se dogodi da veći broj zaposlenika jedne ustanove završi u izolaciji ili samoizolaciji, tada će stožeri civilne zaštite u koordinaciji s osnivačima preraspodijeliti zaposlenike iz drugih ustanova kako bi se ispiti uspješno proveli.

Nadalje, preporučuje se da pristupnici s teškoćama u razvoju i težim zdravstvenim smetnjama ispite državne mature pišu u svom domu. Tijekom polaganja ispita kod kuće, dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nosit će kirurške maske te dezinficijense za ruke, a dobro bi bilo i nositi zaštitne rukavice.

– Kada je to moguće, dežurni nastavnici od ostalih ukućana i pristupnika trebaju biti udaljeni najmanje dva metra. Ako je riječ o pristupniku s narušenim imunitetom organizma, dežurni nastavnici prije ulaska u kuću stavljaju jednokratne nazuvke na cipele i nose kirurške maske kao i pristupnik ako im zdravstveno stanje to dopušta. Pritom se postupa sukladno možebitnim specifičnim preporukama liječnika specijalista koji skrbi za osnovnu bolest pristupnika – jasno piše u uputama HZJZ-a.

Dodajmo da se ispiti pišu u vremenu od pet tjedana, s time da su zadnji ispiti na redu 30. lipnja. Prvi rezultati bit će objavljeni 14. srpnja, a konačni 21. srpnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!