Povežite se s nama

Međimurje

Oko 40 posto karcinoma može se spriječiti usvajanjem zdravih navika

Objavljeno:

- dana

PREVENTIVA

Međimurska županija po incidenciji raka u Hrvatskoj kod muške populacije zauzima visoko drugo mjesto.

Prema zadnje dostupnim podacima Registra za rak RH iz 2014. godine samo je Brodsko-posavska županija imala višu stopu obolijevanja. S druge strane, pojavnost raka dojke kod žena je 2014. bila među najmanjima u Hrvatskoj, ali je godinu ranije bila među najvišima. 

Rano otkrivanje

Što te brojke konkretno znače pitali smo epidemiologinju sa Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Renatu Kutnjak Kiš. Ona je ujedno koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva za Međimursku županiju pa smo je pitali mogu li ove brojke biti i rezultat velikog odaziva Međimuraca na preventivne programe ranog otkrivanja?

– Nije lako odgovoriti koji su razlozi ovakve situacije. Sve veći broj malignih bolesti svakako je rezultat starenja stanovništva jer se karcinomi najčešće javljaju kod starijih osoba. Osim toga na obolijevanje utječu način života i socijalno-ekonomske prilike.Svakako je moguće pretpostaviti da su stope obolijevanja od raka u Međimurskoj županiji povezane i s provođenjem nacionalnih programa ranog otkrivanja raka, a u Međimurju su odazivi na ove programe već godinama među najvišima u Hrvatskoj – ističe naša sugovornica. Tome govori u prilog podatak da je od 94 novoregistiranih slučajeva raka debelog crijeva 2014. godine u Međimurju, ovaj oblik raka u 16 osoba otkriven u sklopu programa ranog otkrivanja pomoću skrining kolonoskopije.

Najveći uzrok sve većeg broja malignih bolesti ipak je sve starija populacija

– Na pojavnost karcinoma utječe i registracija bolesti, u što godinama ulažemo velike napore. Ne bježimo ni od činjenice da se oko 40 posto malignih bolesti može prevenirati usvajanjem zdravih životnih navika – održavanjem poželjne tjelesne težine, pravilnom prehranom, redovitom tjelesnom aktivnošću, izbjegavanjem konzumacije alkoholnih pića i nepušenjem, te su i loše navike našeg pučanstva doprinjele visokoj incidenciji raka – govori liječnica dodajući kako Zavod stoga provodi niz aktivnosti s ciljem promicanja zdravog stila života.

– Još uvijek bilježimo porast incidencije, osobito od 2006. godine, kad je uveden prvi nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. U sva četiri kruga odaziv na mamografiju u Međimurju je bio među najvišima u Hrvatskoj, a rak dojke bio je otkriven u 181 žene – nadodaje. Dvije godine kasnije uveden je i Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Do sada su završena dva kruga poziva, a odaziv je u Međimurskoj županiji također među najvišima u Hrvatskoj, te je rak debelog crijeva otkriven u 72 osobe.

Kod muškaraca se na razini županije kroz duži period bilježi trend pada pojavnosti raka želuca i raka pluća i porast pojavnosti raka debelog crijeva, raka prostate i raka mokraćnog mjehura te stagnacija raka grkljana. Kod žena se pak bilježi porast pojavnosti raka dojke, debelog crijeva, tijela maternice i pluća te pad raka želuca i vrata maternice. Smrtnost od karcinoma u Međimurskoj županiji je nekoliko zadnjih godina u stagnaciji, a 2015. godine je bilo registrirano 350 umrlih. U ukupnom broju umrlih te godine u Međimurju udio umrlih od karcinoma iznosio je 28 posto.

Trend pada

Smrtnost od raka debelog crijeva u Međimurju u oba spola pokazuje lagani trend pada, jednako kao i smrtnost od raka želuca, a vidljiv je i lagani trend pada smrtnosti od raka dojke u žena, te stagnacija smrtnosti od raka prostate i raka pluća u muškaraca. U odnosu na hrvatski prosjek te u odnosu na druge županije, dobno standardizirana stopa smrtnosti od raka za sve dobi je u Međimurskoj županiji 2014. godine bila tek nešto viša od prosječne za Hrvatsku, odnosno, čak 9 županija imalo je višu stopu smrtnosti. Za dob od 0 do 64 godine, smrtnost od raka je u Međimurskoj županiji bila niža od prosječne za Hrvatsku.

“Važno je motivirati stanovništvo na što veći odaziv nacionalnim programima ranog otkrivanja raka. Očekuje se i skoro donošenje Nacionalnog plana i programa borbe protiv raka koji bi svim oboljelima trebao omogućiti jednako dostupnu dijagnostiku, suvremene metode liječenja, praćenja bolesnika te uspješnu rehabilitaciju i resocijalizaciju.”

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje