Povežite se s nama

Međimurje

Oko 40 posto karcinoma može se spriječiti usvajanjem zdravih navika

Objavljeno:

- dana

PREVENTIVA

Međimurska županija po incidenciji raka u Hrvatskoj kod muške populacije zauzima visoko drugo mjesto.

Prema zadnje dostupnim podacima Registra za rak RH iz 2014. godine samo je Brodsko-posavska županija imala višu stopu obolijevanja. S druge strane, pojavnost raka dojke kod žena je 2014. bila među najmanjima u Hrvatskoj, ali je godinu ranije bila među najvišima. 

Rano otkrivanje

Što te brojke konkretno znače pitali smo epidemiologinju sa Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Renatu Kutnjak Kiš. Ona je ujedno koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva za Međimursku županiju pa smo je pitali mogu li ove brojke biti i rezultat velikog odaziva Međimuraca na preventivne programe ranog otkrivanja?

– Nije lako odgovoriti koji su razlozi ovakve situacije. Sve veći broj malignih bolesti svakako je rezultat starenja stanovništva jer se karcinomi najčešće javljaju kod starijih osoba. Osim toga na obolijevanje utječu način života i socijalno-ekonomske prilike.Svakako je moguće pretpostaviti da su stope obolijevanja od raka u Međimurskoj županiji povezane i s provođenjem nacionalnih programa ranog otkrivanja raka, a u Međimurju su odazivi na ove programe već godinama među najvišima u Hrvatskoj – ističe naša sugovornica. Tome govori u prilog podatak da je od 94 novoregistiranih slučajeva raka debelog crijeva 2014. godine u Međimurju, ovaj oblik raka u 16 osoba otkriven u sklopu programa ranog otkrivanja pomoću skrining kolonoskopije.

Najveći uzrok sve većeg broja malignih bolesti ipak je sve starija populacija

– Na pojavnost karcinoma utječe i registracija bolesti, u što godinama ulažemo velike napore. Ne bježimo ni od činjenice da se oko 40 posto malignih bolesti može prevenirati usvajanjem zdravih životnih navika – održavanjem poželjne tjelesne težine, pravilnom prehranom, redovitom tjelesnom aktivnošću, izbjegavanjem konzumacije alkoholnih pića i nepušenjem, te su i loše navike našeg pučanstva doprinjele visokoj incidenciji raka – govori liječnica dodajući kako Zavod stoga provodi niz aktivnosti s ciljem promicanja zdravog stila života.

– Još uvijek bilježimo porast incidencije, osobito od 2006. godine, kad je uveden prvi nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. U sva četiri kruga odaziv na mamografiju u Međimurju je bio među najvišima u Hrvatskoj, a rak dojke bio je otkriven u 181 žene – nadodaje. Dvije godine kasnije uveden je i Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Do sada su završena dva kruga poziva, a odaziv je u Međimurskoj županiji također među najvišima u Hrvatskoj, te je rak debelog crijeva otkriven u 72 osobe.

Kod muškaraca se na razini županije kroz duži period bilježi trend pada pojavnosti raka želuca i raka pluća i porast pojavnosti raka debelog crijeva, raka prostate i raka mokraćnog mjehura te stagnacija raka grkljana. Kod žena se pak bilježi porast pojavnosti raka dojke, debelog crijeva, tijela maternice i pluća te pad raka želuca i vrata maternice. Smrtnost od karcinoma u Međimurskoj županiji je nekoliko zadnjih godina u stagnaciji, a 2015. godine je bilo registrirano 350 umrlih. U ukupnom broju umrlih te godine u Međimurju udio umrlih od karcinoma iznosio je 28 posto.

Trend pada

Smrtnost od raka debelog crijeva u Međimurju u oba spola pokazuje lagani trend pada, jednako kao i smrtnost od raka želuca, a vidljiv je i lagani trend pada smrtnosti od raka dojke u žena, te stagnacija smrtnosti od raka prostate i raka pluća u muškaraca. U odnosu na hrvatski prosjek te u odnosu na druge županije, dobno standardizirana stopa smrtnosti od raka za sve dobi je u Međimurskoj županiji 2014. godine bila tek nešto viša od prosječne za Hrvatsku, odnosno, čak 9 županija imalo je višu stopu smrtnosti. Za dob od 0 do 64 godine, smrtnost od raka je u Međimurskoj županiji bila niža od prosječne za Hrvatsku.

“Važno je motivirati stanovništvo na što veći odaziv nacionalnim programima ranog otkrivanja raka. Očekuje se i skoro donošenje Nacionalnog plana i programa borbe protiv raka koji bi svim oboljelima trebao omogućiti jednako dostupnu dijagnostiku, suvremene metode liječenja, praćenja bolesnika te uspješnu rehabilitaciju i resocijalizaciju.”

Izvor:
Foto:

Međimurje

Svečano otvoren vatrogasni dom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Domašinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Međimurska županija

U subotu, 30. rujna, su članovi DVD-a Domašinec bili ispunjeni ponosom i cijelo mjesto je slavilo otvorenje novog vatrogasnog doma, izgrađenog u samo godinu dana.

Na prošlogodišnjoj svečanoj sjednici povodom Dana općine Domašinec, postavljen je kamen temeljac, da bi 30. rujna 2023. novi objekt, u cijelosti podignut sredstvima europskih fondova, bio centar proslave otvorenja. Nije moglo biti ljepšeg poklona predanim vatrogascima koji će stotu obljetnicu svoga društva, za četiri godine, dočekati u novom vatrogasnom objektu.

Međimurski vatrogasci predani su čuvari najvrjednijeg nasljeđa naših predaka – humanosti i solidarnosti – vrlina koje su misao vodilja dobrovoljnog vatrogastva. Utoliko je postizanje adekvatnih uvjeta za rad naših vatrogasaca, poput izgradnje novog doma, važan zadatak za cijelu zajednicu.

U ime 90-ak aktivnih članova DVD-a Domašinec predsjednik Robert Filipović rekao je da je riječ o modernoj zgradi koja nudi optimalne uvjete a za smještaj vozila i opreme te će rezultat ove investicije sigurno biti motivacija mladim generacijama da se priključe radu DVD-a: “Novi vatrogasni dom znači i višu razinu sigurnosti za mještane Domašinca i okolice. Projekt, vrijedan više od devet milijuna kuna, završen je na našu radost i ponos u rekordnom roku i dokaz je da Međimurje živi vatrogastvo“, rekao je predsjednik Filipović te dodao kako novi dom ima kome ostati na čuvanje i korištenje jer u redovima DVD Domašinec ima 32 mladih i djece, u ukupnom broju od 96 članova.”

Čestitke na novom vatrogasnom domu uputili su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske i državni tajnik Slavko Tucaković te načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek koji je kazao kako ovo velebno izdaje vatrogasnog doma krasi centar Domašinca te je na ponos svih mještana: „Ovo je rezultat rada vrijednih vatrogaskinja i vatrogasaca kao i vodstva DVD-a kojima pripadaju najveće zasluge za izgradnju ovog vatrogasnog doma, čestitam vam na tome.“

Župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je prisustvovao i polaganju kamena temeljca prije godinu dana, izrazio je zadovoljstvo zbog kvalitetno i unutar ugovorenog roka obavljenih radova: „Dobili ste lijep i prekrasan objekt koji neka vam bude svima na ponos. Kao što ste vi vatrogaskinje i vatrogasci naš ponos, vi zavrjeđujete veliko poštovanje jer vatrogastvo nije poziv već način života. Međimurje se s pravom ponosi svojim vatrogascima, postižete izvanredne rezultate na svim razinama natjecanja, a svojom organiziranošću primjer ste i pokretači društvenog života i srce mnogih mjesta”. Također je srdačno i toplo pozdravio jednog od najstarijeg vatrogasca u Domašincu, Stjepana Katanca starog 94 godine.

Svečanom otvorenju uz brojne mještane nazočili su zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić, predsjednik Vatrogasne zajednice MŽ Mario Medved, zapovjednik JVP Čakovec Mladen Kanižaj, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc kao i brojna prijateljska vatrogasna društva.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je ugovor: u Nedelišću će se graditi centar za starije osobe, vrijedan 12 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Međimurska županija

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u ponedjeljak, 2. listopada, potpisan je ugovor o izgradnji Centra za starije osobe koji će se graditi u Nedelišću.

Nakon što su u proljeće ove godine župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak potpisali sporazum o partnerstvu na izgradnju projekte dokumentacije i prijavi projekta za izgradnju i opremanje županijskog centra za starije osobe, u ponedjeljak je s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem, u prisustvu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpisan i ugovor za ovaj strateški projekt u kojem je Međimurska županija partner Općini Nedelišće. 

Riječ je o investiciji procijenjenoj na 12 milijuna eura, a na natječajem je odobren maksimalni mogući bespovratni iznos od 6.138.048 eura, dok će se za preostali dio investicije tražiti rješenja u europskim ili nacionalnim fondovima.

Centar za starije osobe podrazumijeva suvremeni koncept u kojem će na 5300 kvadratnih metara, u 61 soba, od čega 18 jednokrevetnih i trokrevetnih te 25 dvokrevetnih biti smješteni korisnici, no centar će nuditi i izvaninstitucionalne usluge za dodatnih 350 vanjskih korisnika.

Izgradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnima od tuđoj pomoći, oboljelima od Alzheimerove bolesti ili drugih oblika demencije pružiti smještaj prema najvišim standardima.

U centru će biti smještena i stomatološka ordinacija, ordinacija opće medicine, pružat će se psihosocijalna pomoć, nuditi usluga fizikalne terapije, također dostupna vanjskim korisnicima bilo u centru, bilo u njihovu domu, kao i usluga pripremanja te dostave hrane.

– Međimurska županija i Općina Nedelišće zajedno su iskoristile priliku te uspješno kandidirale projekt na natječaj, što je još jedan dokaz razvojnog opsega i snage naše Županije. Ponosan sam što upravo danas, tek što smo obilježili još jedan Dan starijih osoba, svjedočimo početku realizacije ovog strateškog projekta, usmjerenog na potrebe naših starijih i nemoćnih sugrađana, te ovim našim odgovornom na deficit smještajnih kapaciteta, svjedočimo njegovanju humanosti u zajednici – istaknuo je župan Matija Posavec.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak zahvalio je svima koji su se uključili u izradu projektne dokumentacije i Međimurskoj županiji na odabiru Nedelišće za lokaciju budućeg velikog centra.

– Općina Nedelišće svoju Županiju prati ukorak razvojnom snagom te je ovaj centar za starije tek jedan od velikih projekata koji ćemo zajednički realizirati na dobrobit naših mještana – rekao je Nikola Novak.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač te ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje