Povežite se s nama

Međimurje

Oko 40 posto karcinoma može se spriječiti usvajanjem zdravih navika

Objavljeno:

- dana

PREVENTIVA

Međimurska županija po incidenciji raka u Hrvatskoj kod muške populacije zauzima visoko drugo mjesto.

Prema zadnje dostupnim podacima Registra za rak RH iz 2014. godine samo je Brodsko-posavska županija imala višu stopu obolijevanja. S druge strane, pojavnost raka dojke kod žena je 2014. bila među najmanjima u Hrvatskoj, ali je godinu ranije bila među najvišima. 

Rano otkrivanje

Što te brojke konkretno znače pitali smo epidemiologinju sa Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Renatu Kutnjak Kiš. Ona je ujedno koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva za Međimursku županiju pa smo je pitali mogu li ove brojke biti i rezultat velikog odaziva Međimuraca na preventivne programe ranog otkrivanja?

– Nije lako odgovoriti koji su razlozi ovakve situacije. Sve veći broj malignih bolesti svakako je rezultat starenja stanovništva jer se karcinomi najčešće javljaju kod starijih osoba. Osim toga na obolijevanje utječu način života i socijalno-ekonomske prilike.Svakako je moguće pretpostaviti da su stope obolijevanja od raka u Međimurskoj županiji povezane i s provođenjem nacionalnih programa ranog otkrivanja raka, a u Međimurju su odazivi na ove programe već godinama među najvišima u Hrvatskoj – ističe naša sugovornica. Tome govori u prilog podatak da je od 94 novoregistiranih slučajeva raka debelog crijeva 2014. godine u Međimurju, ovaj oblik raka u 16 osoba otkriven u sklopu programa ranog otkrivanja pomoću skrining kolonoskopije.

Najveći uzrok sve većeg broja malignih bolesti ipak je sve starija populacija

– Na pojavnost karcinoma utječe i registracija bolesti, u što godinama ulažemo velike napore. Ne bježimo ni od činjenice da se oko 40 posto malignih bolesti može prevenirati usvajanjem zdravih životnih navika – održavanjem poželjne tjelesne težine, pravilnom prehranom, redovitom tjelesnom aktivnošću, izbjegavanjem konzumacije alkoholnih pića i nepušenjem, te su i loše navike našeg pučanstva doprinjele visokoj incidenciji raka – govori liječnica dodajući kako Zavod stoga provodi niz aktivnosti s ciljem promicanja zdravog stila života.

– Još uvijek bilježimo porast incidencije, osobito od 2006. godine, kad je uveden prvi nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. U sva četiri kruga odaziv na mamografiju u Međimurju je bio među najvišima u Hrvatskoj, a rak dojke bio je otkriven u 181 žene – nadodaje. Dvije godine kasnije uveden je i Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Do sada su završena dva kruga poziva, a odaziv je u Međimurskoj županiji također među najvišima u Hrvatskoj, te je rak debelog crijeva otkriven u 72 osobe.

Kod muškaraca se na razini županije kroz duži period bilježi trend pada pojavnosti raka želuca i raka pluća i porast pojavnosti raka debelog crijeva, raka prostate i raka mokraćnog mjehura te stagnacija raka grkljana. Kod žena se pak bilježi porast pojavnosti raka dojke, debelog crijeva, tijela maternice i pluća te pad raka želuca i vrata maternice. Smrtnost od karcinoma u Međimurskoj županiji je nekoliko zadnjih godina u stagnaciji, a 2015. godine je bilo registrirano 350 umrlih. U ukupnom broju umrlih te godine u Međimurju udio umrlih od karcinoma iznosio je 28 posto.

Trend pada

Smrtnost od raka debelog crijeva u Međimurju u oba spola pokazuje lagani trend pada, jednako kao i smrtnost od raka želuca, a vidljiv je i lagani trend pada smrtnosti od raka dojke u žena, te stagnacija smrtnosti od raka prostate i raka pluća u muškaraca. U odnosu na hrvatski prosjek te u odnosu na druge županije, dobno standardizirana stopa smrtnosti od raka za sve dobi je u Međimurskoj županiji 2014. godine bila tek nešto viša od prosječne za Hrvatsku, odnosno, čak 9 županija imalo je višu stopu smrtnosti. Za dob od 0 do 64 godine, smrtnost od raka je u Međimurskoj županiji bila niža od prosječne za Hrvatsku.

“Važno je motivirati stanovništvo na što veći odaziv nacionalnim programima ranog otkrivanja raka. Očekuje se i skoro donošenje Nacionalnog plana i programa borbe protiv raka koji bi svim oboljelima trebao omogućiti jednako dostupnu dijagnostiku, suvremene metode liječenja, praćenja bolesnika te uspješnu rehabilitaciju i resocijalizaciju.”

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurje ove subote broji 29 novooboljelih od koronavirusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 127 osoba od čega je evidentirano 28 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 33 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 310.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.656 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Na temelju kliničke slike (bez testiranja) epidemiološkim izvidima dijagnosticiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 58 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 3 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji nalazi se 1 covid pozitivan pacijent. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-a 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  [email protected]

Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Dječji vrtić iz Donje Dubrave posjetila sopranistica Marija Vidović

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dječji vrtić „Klinčec“ iz Donje Dubrave početkom siječnja posjetila je sopranistica Marija Vidović, koja je djeci otpjevala nekoliko pjesama sa svoga božićnog CD-a.

Svakom djetetu ujedno je darovala svoj CD, a kao zahvalu mališani su joj, uz pratnju harmonike koju je svirala odgojiteljica Kristina Korotaj, otpjevali nekoliko pjesama.

– Našem vrtiću bit će to lijepa uspomena, a vjerujem i djeci. Kada odrastu mogu se pohvaliti da su pjevali s pravom opernom divom. U ime vrtića zahvaljujem Mariji na posjeti i prekrasnom druženju te se veselimo ponovnom susretu – poručuje ravnateljica Vrtića Dubravka Horvat.

Nastavite čitati