Povežite se s nama

Život i društvo

Oko 800 sudionika očekuje se na subotnjem Festivalu nordijskog hodanja i pješačenja u Trakošćanu

Objavljeno:

- dana

Nakon dvije pandemijske godine, koje su uvjetovale održavanje s ograničenim brojem sudionika, Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije vraća se u punom obimu.

Susret nordijskih hodača iz Hrvatske i Slovenije varaždinska Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava organizira četvrti put, u subotu, 14. svibnja, na prostoru kod dvorca Trakošćan.

Očekuje se oko 800 sudionika iz Zagreba, Osijeka, Opatije, Samobora, Karlovca, Duge Rese, Preloga, Goričana, Strmca Remetinečkog, Križevaca, Murske Sobote…

Zahvaljujući financijskoj i tehničkoj pomoći Varaždinske županije i susretljivosti Dvora Trakošćan, a pod okriljem Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, sudionicima manifestacije i ove se godine nudi kretanje i uživanje u prekrasnom prirodnom okruženju dvorca Trakošćan, Trakošćanskog jezera, pitomih brežuljaka i živopisnih naselja.

Četvrtim Festivalom nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije – Trakošćan 2022. po odluci HSNH-a bit će obilježen nadolazeći Svjetski dan kretanja.

Organizatori ove godine nude četiri rute, uz trenutno isušeno Trakošćansko jezero ili na šumskim planinarskim stazama prema Ravnoj gori, od 2,5 do 10 kilometara.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je i utrka u nordijskom hodanju, druga takva u Hrvatskoj, nakon nedavne premijerne u Zagrebu. Održat će se na kružnoj stazi duljine 5 kilometara u četiri kategorije.

Program u Trakošćanu u subotu počinje u 9 sati, a start utrke u nordijskom hodanju je u 10 sati. Svečano otvorenje festivala najavljeno je za 11 sati. Nakon zajedničkog vježbanja sudionici će krenuti na hodanje po rutama prema svom izboru.

Uz ručak i glazbeni program za sudionike, završetak 4. Festivala nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije očekuje se oko 16 sati kada će biti podijeljene medalje najuspješnijim natjecateljicama i natjecateljima druge utrke HSNH u nordijskom hodanju, a sudionicima će se obratiti i predsjednik Hrvatskog saveza nordijskog hodanja Davorin Antonić o aktivnostima Saveza i njegovih članica u pandemijsko i postpandemijsko vrijeme.

Organizaciju 4. festivala nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije Udruzi Drava pomažu i Općina Bednja, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, Srednja strukovna škola Varaždin, Hotel Trakošćan, Press glass d.o.o., pekara Klas i AK Varaždin. Zahvala organizatora na pomoći ide i volonterima – studenticama i studentima sestrinstva Sveučilišta Sjever te članicama i članovima Udruge Drava.

Život i društvo

Svi su pozvani na subotnju “Biciklijadu općine Sračinec”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec

Općina Sračinec pozvala je sve mještane i ostale zainteresirane da se u subotu, 21. svibnja, pridruže velikoj “Biciklijadi općine Sračinec”, koja se održava povodom Dana obitelji.

Kao i inače, okupljanje je kod Doma kulture Sračinec gdje u 10 sati, zatim se polako u koloni vozi kroz Sračinec, Svibovec Podravski i do cilja kod starog korita rijeke Drave.

Kod kućica je osigurano osvježenje uz hranu i prigodno družiti.

Važna napomena – djeca sudjeluju uz obaveznu pratnju roditelja.

Dođite u što većem broju, provedimo zajedno dan u prirodi, poziv je iz Sračinca.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici Srednje škole Novi Marof na terenskoj nastavi posjetili NP Sjeverni Velebit, Senj i Crikvenicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici 1.G, 2.G, 3.G, 4.G i 4.E razreda Srednje škole Novi Marof sudjelovali su u petak, 13. svibnja, na terenskoj nastavi u okviru koje su posjetili NP Sjeverni Velebit, informacijski centar „Kuća Velebita“, meteorološku postaju Zavižan, vrh Vučjaki, Velebitski botanički vrt, zatim Senj s tvrđavom Nehaj i Parkom senjskih književnika te Crikvenicu, gdje su bili u Aquariumu.

U NP Sjeverni Velebit učenici su saznali o obilježjima planine Velebit, klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju. Kod planinarskog doma Zavižan su se upoznali s radom meteorološke postaje te vremenskim ćudima Zavižana.

Popevši se na vrh Vučjak otvorio se prekrasan pogled na kvarnerske otoke i prostor NP Sjeverni Velebit. U Velebitskom botaničkom vrtu naučili su o velebitskim endemima te prošetali oko Balinovačke ponikve.

Slijedio je silazak do Sjevernog hrvatskog primorja, u kojem su učenici posjetili gradove Senj i Crikvenicu. U Senju su obišli znamenitu uskočku tvrđavu Nehaj iz 16. stoljeća i Park senjskih književnika te su prošli pored Sunčanika, odnosno sunčanog sata koji je postavljen na mjestu gdje prolazi 45. paralela. U Crikvenici su posjetili Aquarium s posebno zanimljivim ribama Jadrana i tropskih mora.

 –Tijekom ove terenske nastave učenici su kroz različite oblike edukacije (stručna vodstva, vlastita izlaganja, demonstracija na terenu, materijali u terenskoj knjižici i drugo) naučili i ponovili gradiva iz geografije, povijesti, biologije i hrvatskog jezika. Terenskom nastavom kao oblikom izvanučioničke nastave učenici su u izvornoj stvarnosti i uz istraživačko učenje i raznolikost sadržaja na zabavniji način doživjeli nastavne sadržaje, a pritom se družili i međusobno bolje upoznali. Veselimo se idućoj terenskoj nastavi – objašnjavaju iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje