Povežite se s nama

Nogomet

Okrugli stol Budućnost nogometa u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

NOGOMET

U uvodu u okrugli stol Budućnost nogometa u Varaždinu gradonačelnik Goran Habuš ponudio je okvirni prijedlog u vidu projekta u kojem bi se osnovao novi klub iza kojeg bi stali Grad i Županija i koji bi za pet ili šest godina došao na primjeren nivo tradiciji nogometa u Varaždinu ili neki drugi model.

Naglasio je da ovakvo stanje nije dobro te da dugoročno nećemo imati
prvoligaša. Smatra da sportska kvaliteta postoji i da bi ona koncentrirana na jednom mjestu mogla donijeti dobar rezultat.
Stanje
Raspravu je započeo Goran Vučetić, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Varaždina. – Zajednica je našla model da nogomet preživi na nivou na kojem je sada. Što znači da ćemo svima platiti troškove natjecanja i nećemo dozvoliti da klub bude nekom dužan. Mislim da kao regija imamo veliki nogometni potencijal uz bogatu tradiciju. Budućnost zahtijeva da se „glave stave skupa“ i da Grad preuzme jaču i ozbiljniju ulogu jer to sportaši i očekuju. Da bi cijela priča uspjela, potrebno je imati ljude kojima možemo vjerovati i novac – između ostalog je rekao Vučetić.
Predsjednik ŽNS-a Varaždin Nenad Horvatić izjavio je da je ŽNS pokušao spasiti varaždinskog prvoligaša zajedno s Gradom i Županijom, ali da to, kao što svi znaju, nisu uspjeli. – Voljeli bi da znamo koji je to klub nositelj kvalitete i iza kojeg stoje Grad i Županija te da stadion ponovo zaživi i ne bude pust. U tom smjeru dogovorili smo utakmicu hrvatske reprezentacije U1 protiv Švedske 24. ožujka u 18 sati – naglasio je Horvatić.
Dogradonačelnik Vjeran Radelić smatra da Varaždin zaslužuje prvoligaša. Rekao je kako grad ima dva lijepa stadiona, a da oni stoje prazni dok bi mnogi željeli otići na kvalitetnu nogometnu utakmicu. Osim toga, podsjetio je da bi u Hrašćici mogao biti nogometni kamp. – Stvaramo nogometaše, a oni odlaze u druge klubove, zato moramo organizirati jedan kvalitetan klub. Stvaramo s našim trenerima dovoljno kvalitetne igrače koji bi mogli igrati u drugoj ili prvoj ligi – zaključio je Radelić.
Zoran Vidović iz NK Varaždin demantirao je izjave da je stadion prazan iako se tamo ne igra 1. HNL-a, jer na njemu trenira i igra jedanaest ekipa svih uzrasnih kategorija uz pet profesionalnih trenera. – Na stadionu se igra prva liga kadeta i juniora, iako je kvaliteta nogometa na nižem nivou koji se očekuje u Varaždinu, ali postoji baza za napredak sve do druge ili prve lige. Za to treba vremena i financijskih sredstava, uz pomoć Grada i ŽNS-a Varaždin, ali mi to možemo ostvariti – dodao je Vidović koji je upozorio da je u trenutku ispadanja NK Varaždin iz kluba otišlo 28 ponajboljih kadeta i juniora i da bi se takav egzodus mogao i ponoviti.
Varteks
Rikardo Kahlina iz NK Varteks predstavio je svoj plan kako bi oni u roku od nekoliko godina mogli stići do 3. HNL-a i više. Oni smatraju da se ne treba osnivati novi klub već da su oni ti nositelji kvalitete nogometa u Varaždinu iza koga bi trebao stati Grad i Županija. Dodao je da bi oni mogli prihvatiti sve izlazne juniore iz NK Varaždina i pružiti im uvjete za napredak.
Božo Crnković iz NK Plitvica Gojanec smatra da bi tri kluba koja su nastala iz bivšeg NK Varteks trebaju sjesti i napraviti novu skupštinu i osnovati jedan klub te krenuti od „nule“. – Već smo godinu dana zakasnili, već su sada mogli biti prvi u 2. ŽNL-u – naglasio je Crnković i dodao kako bi NK Plitvica mogla ući u 3. HNL uz malo pomoći i da bi se tako dodatno podigla kvaliteta nogometa u gradu.
Čedomir Kekić iz NK Sloboda pozdravio je održavanje Okruglog stola iako je naglasio da se kasni. Podsjetio je da je Sloboda dva puta bila druga ekipa Varteksa, ali je svaki put, zbog osobnih interesa prodaje igrača, propala ta ideja. Uzroke lošeg stanja vidi i u nesuradnji između postojećih pet klubova i međusobnom otimanju igrača. – Mora postojati jedan klub koji će imati infrastrukturu, trenere i igrače. To mora biti prvi klub i iza njega onda moramo stati svi, drugi klub mora biti ispod njega i svih pet klubova mora se natjecati u pet liga, uz dogovoreno kolanje igrača i njihovo usavršavanje. Bilo bi dobro da nogometni savez pozove klubove i dogovorimo koji je klub nositelj kvalitete i onda iza toga svi stojimo. Onaj tko neće stati, više neće dobivati novac – dodao je Kekić i naglasio kako svaki klub mora imati svoju školu nogometa te da Grad i ZSUGV treba financirati rad s mladima do 18 godina.
Ivica Solomun, voditelj Škole nogometa NK Varaždin ŠN, smatra da se treba oformiti stručni tim i odabrati tko će ga voditi jer „trenere i djecu imamo“. – Kojim ljudima treba vjerovati, tko su ti današnji autoriteti, kada se tu složimo onda trebamo svi „puhati u jedan rog“. Sve drugo nema smisla jer svakim danom opada kvaliteta – naglasio je Solomun.
Josip Glubić iz NK Mladost konstatirao je da u gradu postoje tri kluba koji žele u viši rang te da imaju uvjete i da bi njihovo ujedinjenje bilo najbolje rješenje.
Stjepan Smernjak iz ZSUGV-a naglasio je kako niti jedan drugi sport osim nogometa nema takve uvjete te da prema stadionu kakav imamo zaslužuju poštovanje.
Vjekoslav Vitez iz NK Zelengaj zamjerio je da na okrugli stol nisu pozvani bivši proslavljeni igrači NK Varteks kao npr. Dražen Besek, Zlatko Dalić, Marijan Mrmić. – To je veliki propust jer se zna da sve vodeće klubove vode bivši igrači – rekao je Vitez te dodao kako bi i Zelengaj mogao u 3. HNL uz malu pomoć Grada.
Varaždin
Zlatko Ivanković, direktor NK Varaždin, naglasio je kako se u raspravi govorilo paušalno i da su se iznosili netočni podaci. – Na stadionu trenira 11 selekcija tako da oni koji govore da stadion zjapi prazan tamo nisu bili. Nisam protiv da se osnuje novi klub ako je to interes, ali ću Vas upoznati da je NK Varaždin dobio suglasnost resornog ministarstva za preoblikovanje. Do kraja mjeseca će biti skupština na kojoj će se odlučiti hoće li se klub zatvoriti ili će ići u preoblikovanje. Godinu dana podmirujemo sve svoje obaveze, plaćamo trenere i sve doprinose i poreze, a imamo 10 trenera. S obzirom na naš rad i tradiciju, mislim da nema potrebe osnivati novi klub – zaključio je Ivanković.
Drago Posavec, tajnik ZSUGV-a, podržao je ideju da treba pojačati rad s mlađim uzrasnim kategorijama. – Sve klubove sada vode volonteri, a za nositelja kvalitete predlažem da se osnuje sportsko-trgovačko društvo i da se postave pravi temelji, da se zna tko je gazda i da se vuku pravi potezi. U to novo društvo uzeti najbolje, a one koji tu ne spadaju posuditi i ostalim klubovima. – dodao je Posavec.
Na kraju je raspravu završio gradonačelnik Goran Habuš koji je rekao zašto je bila ideja da se ide u osnivanje novog kluba. – Bili smo svjesni da se ne budemo mogli dogovoriti, jer da se može naći dogovor, već bi ga danas vidjeli. Ovo je inicijalni sastanak, imamo nekoliko ideja, pa razmislimo o njima. Novi klub bi trebao nastati koncenzusom svih postojećih klubova, u predsjedništvu bi trebali biti ljudi iz svih klubova, a da Grad i Županija imaju kontrolni paket tako dugo dok se ne postavi na zdrave temelje. Predlažem da oformimo tijelo u kojem će biti iz svakog kluba po jedan predstavnik kao i iz ŽNS-a i ZSUGV-a, nađemo se za tjedan dana i tada razmotrimo sve varijante te odlučimo kamo idemo. Ako nađemo rješenje – dobro, ako ne nađemo – ne nađemo, a ako smatrate da iz ovog stanja može iskočiti neki od klubova, opet u redu – dodao je Habuš.

Izvor:
Foto:

Nogomet

Odlična Lara Hraščanec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

TENIS

Mlada tenisačica TK Varaždin 1181 Lara Hraščanec odlično je počela ovogodišnje nastupe. 

Na dvoranskom Prvenstvu Hrvatske za tenisačice do 12 godina osvojila je visoko 3. mjesto. Nakon pobjeda nad Zagrepčankama Sokolović, Kasalo i Kos u finalu je izgubila od državne prvakinje do 12 godina Noe Krznarić.
Lara je nastupila i u igri parova zajedno s Kornelijom Hunčak. U toj kategoriji osvojila je 2. mjesto.
Odličnim nastupima na ovom, ali i prijašnjim turnirima, Lara se kandidarala za jedno od mjesta u reprezentaciji za taj uzrast.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Nogomet

Vrijedna pobjeda Varaždinaca u Rijeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

RUKOMET

U 11. kolu Premijer lige rukometaši GRK Varaždin 1930 izborili su pobjedu nad ekipom Zameta u Rijeci rezultatom 26:24, nakon vodstva Riječana na poluvremenu 14:11.

“Teško izborena pobjeda.”  zajednička je izjava i i grača i trenera nakon utakmice sa ekipom Zameta. Varaždinci nisu ušli dovoljno koncentrirano u susret i domaćin je to odmah iskoristio. Mlada ekipa Zameta s nekoliko iskusnijih igrača pokazala je da je željna igre i nadmetanja, te su s puno htijenja natjecari Varaždince na pogreške. U drugom dijelu varaždinski redovi su se posložili, obrana je počela funkcionirati na visokom nivou i rezultat se polagano okretao, opet zahvaljujući sve boljem napadu. Na kraju je dobra igra cijelog kolektiva donijela prevagu i nove bodove na kontu Varaždinaca koji i dalje drže vrh prvenstvene ljestvice s 20 osvojenih bodova.

U sljedećem kolu u Varaždin dolazi petoplasirana ekipa Gorice.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje