Povežite se s nama

Život i društvo

Okrugli stol o geotermalnoj energiji u Varaždinskim Toplicama okupio brojne stručnjake

Objavljeno:

- dana

Varaždinske Toplice u petak su bile domaćin okruglog stola na temu „Geotermalna energija sjeverozapadne Hrvatske – mogućnosti iskorištavanja” koji je okupio brojne stručnjake uz Hrvatske i inozemstva.

Posljednjih su nekoliko desetljeća obilježila ulaganja u vjetroelektrane i solarne panele, a prema predviđanjima, naredno će razdoblje obilježiti eksploatacija geotermalnih izvora.

Upravo je to bila tema okruglog stola održanog s ciljem promoviranja geotermalnog potencijala sjeverozapadne Hrvatske, područja koje obuhvaća Varaždinske Toplice, Legrad, Draškovec i Mali Bukovec.

Među sudionicima koji su se okupili u restoranu „Bernarda” bio je i Vladislav Brkić, dekan Rudarskog, geološkog i naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske udruge geotermalne energije – HUGE, osnovane u Varaždinu prije točno godinu dana.

– Nije slučajno što je udruga osnovana upravo u Varaždinu, a razlog je taj što je područje Varaždinske županije, odnosno područje čitavog panonskog bazena, bogato geotermalnom energijom. Ono što nas izdvaja od ostalog europskog kontinenta je da je geotermalni gradijent i temperatura na ovim područjima 60 posto viša nego u ostalim dijelovima Europe – rekao je Brkić.

Dodao je da su članovi HUGE u tih godinu dana prezentirali i povezali sve čimbenike, od zakonodavne vlasti, do eksperata s fakulteta, profesora i svih privrednika koji se žele baviti ovom, kako je naglasio, vrućom temom.

– Cilj je taj potencijal stavio u funkciju društva, s obzirom na to da smo krenuli u energetsku tranziciju, kako bi taj potencijal koristili i u toplinske i u poljoprivredne svrhe te, naravno, proizvodnju električne energije, što je vrlo bitno u krizi koja sad vlada europskim kontinentom – istaknuo je Brkić i zaključio: – Ovdje je 50-ak najeminentnijih stručnjaka u Republici Hrvatskoj te ljudi koji su od hrvatske vlade dobili koncesije, a to su mnoge hrvatske, ali i inozemne tvrtke koje su krenule u realizaciju ovog projekta. Konačni nam je cilj proizvodnja, odnosno predaja topline našim građanima i poslovnim subjektima.

Geotermalni izvori održivi su izvori energije, ne emitiraju stakleničke ili bilo koje druge štetne plinove u okoliš. Na taj način pridonosi se smanjenju ukupne emisije stakleničkih plinova (primano CO2), te svih ostalih štetnih plinova.

S ciljem iskorištavanja geotermalne energije na području sjeverne Hrvatske, 2019. godine Varaždinska županija i Općina Mali Bukovec osnovale su javnu tvrtku Bukotermal koja je, naglasio je direktor tvrtke Ante Klečina, sudjelovala u natječaju za dobivanje istražnog prostora Lunjkovec – Kutnjak.

– Polako se spremamo ući u završnu fazu istražnih radova, natječaj smo dobili, istražni radovi su u tijeku oko dvije godine i još očekujemo otprilike godinu dana aktivnosti u tom prostoru, prije nego što ćemo krenuti s aktivnostima najvjerojatnije izgradnje prve faze geotermalne elektrane i takozvanog kaskadnog korištenja toplinske energije. Radi se o relativno malom postrojenju koje zasad predviđamo, 2 megavata, međutim daljnje faze razmišljaju o puno većim količinama iskorištavanja toplinske energije u tom prostoru – istaknuo je Klečina.

Dodao je da uz proizvodnju električne energije postoji i mogućnost korištenja toplinske energije iz tih izvora, paralelno, takozvanim kaskadnim principom.

– U tom kraju veliki je potencijal cvjećarske proizvodnje, mnogo je pilana i pogona koji trebaju energiju za sušenje drveta i slično i sve će se to s vremenom vjerojatno koristiti energijom iz geotermalnih izvora koji će se na tom mjestu razvijati – zaključio je Klečina.

Kroz nekoliko godina upravo bi to moglo Varaždinsku županiju učiniti energetski neovisnom te dodatno potaknuti razvoj cvjećarstva, ali i ostale industrije.

Život i društvo

Pred DVD-om Višnjica je nabavka kombija i energetska obnova vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica održalo je 72. redovnu Skupštinu.

Članove Skupštine, nazočne predstavnike vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije te druge goste, među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec upoznao je s djelovanjem Društva u proteklom jednogodišnjem razdoblju te s planovima za nadolazeće razdoblje za koje je se, uz nabavku novog vozila, planira početak realizacije projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. Riječ je o projektima koje će DVD Višnjica provesti u suradnji i uz potporu Grada Lepoglave što je na Skupštini potvrdio i gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Ove godine će godine za djelovanje vatrogasaca Grad Lepoglava u cjelini izdvojiti više od 230.000 eura. Što se DVD-a Višnjica tiče, u planu je nabavka kombi vozila te, nakon što je najavljeno otvaranje natječaja za energetsku obnovu javnih zgrada što spremni čekamo nekoliko godina, krećemo s projektom energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za što su osigurana sredstva u gradskom proračunu – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši i ovom prigodom vatrogascima na svemu što čine na zaštiti života i imovine građana.

– Sve što radite ne radite zato što morate ili za plaću već zato što želite pomoći građanima. Bez obzira na sve, uvijek ste spremni pomoći. U trenutku ugroze vi ste ti kojima se prvima obraćamo za pomoć – istaknuo je gradonačelnik.

Član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec iskoristio je prigodu zahvaliti Hrvatskoj i hrvatskim vatrogascima na pomoći kod gašenja velikog prošlogodišnjeg požara u Sloveniji. Istaknuo je i da je vatrogascima, koji često pomažući drugima ugrožavaju svoje živote, često dovoljno zahvaliti, a što se sve rjeđe događa.

– Vi ste ponos Višnjice spremni u svakom trenutku pomoći ljudima i to ne samo na području Višnjice već i drugdje gdje je vaša pomoć potrebna – poručio je državni tajnik Zdravko Jakop čestitajući višnjičkim vatrogascima na svemu što su dosad postigli.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, ovom prigodom i izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Marijo Canjuga izrazio je uvjerenje da će se svi zacrtani planovi ostvariti, a što garantira i velika podrška i potpora vatrogastvu od strane Grada Lepoglave. Na Skupštini su članovima DVD-a Višnjica dodijeljena priznanja za ostvarene rezultate kao i ona dodijeljena im za stečena zvanja. Među ostalima, Andriji Hudinu i Ivanu Visinskom dodijeljena su priznanja za 40 godina rada u vatrogastvu. Brončanim vatrogasnim plamenicama za uspjehe postignute u vatrogastvu nagrađeni su: Željko Pajtak, Josip Pajtak, Toni Zagoranski, Kruno Komes, Martin Galinec, Matija Bosilj, Matija Lončarek, Ivan Flegarić, Davor Prašnički, Stjepan Križanec, Stjepan Galinec, Matija Lončarek i Danijel Mežnarić. Na sjednici Skupštine je za novog zapovjednika izabran Matija Lončarek, a u Društvo je primljeno i devet novih članova.

Nastavite čitati

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje