Povežite se s nama

U fokusu

Oktobarskom revolucijom počelo stoljeće krajnje nehumanih sustava

Objavljeno:

- dana

KOLUMNA DENISA PERIČIĆA

Na TV-programima već se prikazuju filmovi i dokumentarci povodom 100. obljetnice Oktobarske revolucije, koja će se zapravo navršiti za dva tjedna – jer je Revolucija izbila 25. oktobra/listopada po starome, a 7. studenoga po novome, našem kalendaru.

Stoga je važno podsjetiti na pravi karakter tog događaja. Ako je itko ikad simpatizirao komunizam (a među takvima su bili Malraux, Sartre, Krleža…), barem je danas jasno da je Oktobarskom revolucijom počelo stoljeće krajnje nehumanih sustava (a to stoljeće još traje: Sjeverna Koreja).

Ako i danas netko misli da su Lenjin, Trocki i društvo imali ikakvo opravdanje za teroriziranje milijuna „klasnih neprijatelja“ jer je, recimo, među takvima navodno bilo i fašističkih zločinaca (kako se u nas znaju relativizirati masakri Križnog puta), onda neka se sjeti da fašizma 1917. uopće nije ni bilo. Štoviše: „Fašizam je bio sjena ili ružno čedo komunizma“ (Churchill). Osim toga, Orwell je za „1984.“ bio znatno više nadahnut staljinizmom nego hitlerizmom. No staljinizam nije ružno čedo lenjinizma, nego njegova logična posljedica. Masovni zločini komunizma počinju upravo Oktobarskom revolucijom, odnosno Lenjinovom doktrinom o „diktaturi proletarijata“ koja se može uspostaviti jedino „crvenim terorom“.

Još je 1926. Isak Babelj, izravni sudionik, u zbirci priča „Crvena konjica“ pružio nimalo lijepu sliku postupanja svojih drugova u Građanskom i Poljskom ratu. Što se poslije događalo, za Staljina, pisali su mnogi, a najopsežnije Solženjicin u „Arhipelagu Gulag“. Ako vam je „Gulag“ pretežak, pročitajte „Pomračenje o podne“ Arthura Koestlera… Iako ogroman, izbor književnih svjedočanstava nikako ne može opisati sve strahote komunizma, ali može pružiti dojmljiv uvid u ideologiju koja je od samoga svog začetka bila duboko zločinačka – i nikakva drugačija.
 

Izvor: Liberation School
Foto: Ilustracija

U fokusu

Gradske organizacije HSS-a Novog Marofa i V. Toplica prešle u HSS Braće Radić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski odbori Hrvatske seljačke stranke Novog Marofa i Varaždinskih Toplica javljaju da su u nekoliko navrata u posljednja dva mjeseca i pokušaja da spase stranku HSS-a Varaždinske županije od jednoumlja svoga političkog vođe Kreše Beljaka, te njegova povjerenika I. Banekovića u provedbi uvažavanja mišljenja pojedinca (demokracije) nažalost nisu uspjeli.

Stoga su na svojim gradskim odborima jednoglasno donijeli odluku svih članova odbora, vijećnika u Gradskom vijeću Grada Novog Marofa (Nada Ključarić i Kruno Antolić) te zamjenika gradonačelnika Grada Novog Marofa ujedno i dosadašnjeg predsjednika Podžupanijske organizacije te potpredsjednika Županijske organizacije HSS-a Ivice Šanteka o prelasku u HSS Braće Radić.

Gradskoj organizaciji Grada Novog Marofa i prelaska u Stranku Braće Radić pridružila se i Gradska organizacija HSS-a Varaždinske Toplice na čelu s predsjednikom Ivanom Škrlcem i zamjenikom Tomislavom Prstecom.

Zaključak oba dvije Gradske organizacije HSS-a je da će u buduće djelovati u HSS-u Braće Radić na dobrobit svojih sugrađana pod čijim će i imenom izaći na lokalne izbore.

Nastavite čitati

U fokusu

Milorad Batinić izlazi na lokalne izbore, ipak nije prebjegao Čačiću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nedavno je napustio HNS. Njegovi donedavni stranački kolege prozvali su ga da želi sklopiti suradnju s Čačićevim Reformistima.

U ivanečkom parku Batinić je danas najavio da izlazi na lokalne izbore, da ponovno želi biti gradonačelnik Ivanca, ali oformio je vlastitu nezavisnu listu. Rekao je da s listom izlazi na predstojeće lokalne izbore u svim ivanečkim mjesnim odborima, ali i za Županijsku skupštinu. Oslanja se uglavnom na ljude koji su s njim napustili HNS, ali nije odbacio suradnju ni s drugima.

Kandidat za Batinićevog zamjenika je mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić.

– Slogan nam je “Za Ivanec” jer smo uvijek bili u funkciji građana Grada Ivanca. Na izbore ćemo izaći s Nezavisnom listom Milorad Batinić. Već sada funkcioniramo u Ivancu u obnašanju izvršne vlasti, a tako ćemo i u budućnosti. Izašli smo iz HNS-a nezadovoljni načinom na koji je vođena stranka, ali uključili smo se u nezavisnu listu i obnašamo sve funkcije. Očekujemo dobar rezultat na lokalnim izborima. Ovi ljudi koji su tu i ja nastavit ćemo raditi kao do sada, uključivo, transparentno, tolerantno. Dobio sam podršku da budem kandidat za gradonačelnika – istakao je Batinić.

Pojasnio je da će fokus biti na dizanju osnovnog školstva na višu razinu, dogradnji vrtića u Ivancu te izgradnji vrtića u Radovanu, nastavku izgradnje komunalne infrastrukture, početku realizacije Aglomeracije Ivanec, rekonstrukciji ivanečkog stadiona, gradnji pomoćnog stadiona u Salinovcu, a dugoročni interes je gradnja većeg sportskog centra i još niz projekata.

Nastavite čitati