Povežite se s nama

U fokusu

Oktobarskom revolucijom počelo stoljeće krajnje nehumanih sustava

Objavljeno:

- dana

KOLUMNA DENISA PERIČIĆA

Na TV-programima već se prikazuju filmovi i dokumentarci povodom 100. obljetnice Oktobarske revolucije, koja će se zapravo navršiti za dva tjedna – jer je Revolucija izbila 25. oktobra/listopada po starome, a 7. studenoga po novome, našem kalendaru.

Stoga je važno podsjetiti na pravi karakter tog događaja. Ako je itko ikad simpatizirao komunizam (a među takvima su bili Malraux, Sartre, Krleža…), barem je danas jasno da je Oktobarskom revolucijom počelo stoljeće krajnje nehumanih sustava (a to stoljeće još traje: Sjeverna Koreja).

Ako i danas netko misli da su Lenjin, Trocki i društvo imali ikakvo opravdanje za teroriziranje milijuna „klasnih neprijatelja“ jer je, recimo, među takvima navodno bilo i fašističkih zločinaca (kako se u nas znaju relativizirati masakri Križnog puta), onda neka se sjeti da fašizma 1917. uopće nije ni bilo. Štoviše: „Fašizam je bio sjena ili ružno čedo komunizma“ (Churchill). Osim toga, Orwell je za „1984.“ bio znatno više nadahnut staljinizmom nego hitlerizmom. No staljinizam nije ružno čedo lenjinizma, nego njegova logična posljedica. Masovni zločini komunizma počinju upravo Oktobarskom revolucijom, odnosno Lenjinovom doktrinom o „diktaturi proletarijata“ koja se može uspostaviti jedino „crvenim terorom“.

Još je 1926. Isak Babelj, izravni sudionik, u zbirci priča „Crvena konjica“ pružio nimalo lijepu sliku postupanja svojih drugova u Građanskom i Poljskom ratu. Što se poslije događalo, za Staljina, pisali su mnogi, a najopsežnije Solženjicin u „Arhipelagu Gulag“. Ako vam je „Gulag“ pretežak, pročitajte „Pomračenje o podne“ Arthura Koestlera… Iako ogroman, izbor književnih svjedočanstava nikako ne može opisati sve strahote komunizma, ali može pružiti dojmljiv uvid u ideologiju koja je od samoga svog začetka bila duboko zločinačka – i nikakva drugačija.
 

Izvor: Liberation School
Foto: Ilustracija

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje