Povežite se s nama

Međimurje

Okupili se mladi kazalištarci, “Pinklecima” čak šest nagrada

Objavljeno:

- dana

RAZMIJENILI ZNANJE

Kazališna družina “Pinklec” osvojila je šest nagrada na Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra „Assitej“.

Susret je održan je u Centru za kulturu Čakovec od 16. do 20. listopada, okupivši djecu i mlade kako bi razmijenili mišljenja i nagrade te stekli uvid u rad svojih kazališnih kolega.

Pregršt nagrada

Hrvatski centar “Assitej” osnovan je 1996. godine kao ravnopravni član kazališne organizacije „Assitej“, koja okuplja nacionalne centre iz cijelog svijeta. U Hrvatskoj udružuje 22 profesionalna kazališta za djecu i mlade, 16 profesionalno vođenih dramskih studija i šest individualnih članova, dramskih umjetnika koji rade u kazalištima za djecu i mlade.
Na susretu u Čakovcu biran je novi predsjednik Hrvatskog centra „Assitej“. Na tu dužnost izabran je Romano Bogdan, osnivač Kazališne družine “Pinklec” i kazališne produkcije Centra za kulturu Čakovec.

Dodijeljene su i dvije ravnopravne nagrade za kolektivno glumačko ostvarenje, među kojima je ansambl predstave „Preko sedam mora, preko sedam gora“ Kazališne družine “Pinklec”.
– Ansambl predstave „Preko sedam mora, preko sedam gora“ Kazališne družine “Pinklec” Čakovec angažiranom i dinamičnom igrom prenosi široki spektar emocija. Svi pojedinci unutar ovoga kolektiva s lakoćom postižu razne transformacije i preuzimaju niz zahtjevnih funkcija unutar scenske naracije – stoji u obrazloženju Centra “Assitej”.
Nagradu za izvedbeni tekst dodijeljena je autorskom timu predstave „S razlogom“ Kazališne družine “Pinklec” i “Lutkarske organizacije koju fakat trebamo” (LOFT) iz Zagreba.
Priča koja obuhvaća cijeli jedan ljudski vijek ispričana je bez zadanog predloška, a specifičan kazališni jezik ove predstave plod je kolektivnog rada svih sudionika.

Nagradu za režiju osvojile su Anica Tomić i Morana Dolenc iz Kazališne družine “Pinklec”

Nagradu za režiju osvojile su Anica Tomić za predstavu „Preko sedam mora, preko sedam gora” i Morana Dolenc za predstavu “S razlogom”.

Obje redateljice svojim su temama pristupile dosjetljivo, efektno i kreativno afirmirajući općeljudske vrijednosti. Premda je riječ o dva različita estetska pristupa, u oba slučaja ozbiljne teme uspjele su pronaći dobar komunikacijski kanal prema djeci, koji je istodobno intrigantan svim uzrastima.

Nagradu za dramaturgiju osvojila je Jelena Kovačić za predstavu „S razlogom“, koja je proglašena najboljom predstavom u cjelini.
– U ovoj predstavi svaki se element zasebno odlikuje visokim stupnjem idejne i estetske promišljenosti, kao i izvedbenom vrsnoćom, tvoreći skladnu i homogenu cjelinu. Visoki stupanj posvećenosti scenskoj igri čini ovaj projekt izuzetnim i intrigantnim svim generacijama – navode iz Centra „Assitej“.

Novo vodstvo Hrvatskog centra „Assitej“

Na izbornoj skupštini Hrvatskog centra „Assitej“ koja je održana u Čakovcu 20. listopada birali su se članovi Upravnoga i Nadzornog odbora te predsjednik Hrvatskog centra „Assitej“.
Za novog predsjednika Hrvatskog centra „Assitej“ izabran je Romano Bogdan, umjetnički ravnatelj Kazališne družine “Pinklec”.
Za članove Upravnog odbora izabrani su Miran Hajoš iz Kazališta Virovitica, Leo Vukelić iz Tigar Teatra Zagreb, Iris Pavić Tumpa iz Kazališta lutaka Zadar i Morana Dolenc iz “Lutkarske organizacije koju fakat” trebamo (LOFT) iz Zagreba.
Novi Nadzorni odbor čine Ivica Lučić iz Dječjega kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, Tena Bosek iz Male scene i Sandra Banić Naumovski iz Dječjega kazališta Dubrava.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Sjednica Skupštine Udruge slijepih: najavljeno zapošljavanje dviju slijepih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije je 8. ožujka održala redovnu sjednicu Skupštine u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Na sjednici je usvojeno Godišnje izvješće o radu Udruge za 2020. godinu, Financijsko izvješće Udruge za 2020. godinu te revizijsko izvješće.

Usvojen je također i Pravilnik o odgovornosti zaposlenika Udruge slijepih Međimurske županije.

Predsjednik Odbora za članstvo, dr. med. Dragutin Turk, spec. oftalmologije, imenovan je počasnim članom Udruge zahvaljujući iznimnom doprinosu u radu članova Udruge i Odboru za članstvo.

Slijedom dnevnog reda sjednice Skupštine, usvojen je novi Statut Udruge. Posebna pozornost posvećena je brojnim projektima i programima s nacionalne i europske razine, s provedbom kojih je Udruga započela u 2020. godini.

Predsjednica Udruge Marija Ciglar podsjetila je na važnost postizanja pozitivnih promjena za slijepe osobe u lokalnoj zajednici, koje Udruga ostvaruje zahvaljujući europskim projektima.

Dio članova Udruge, koji su sudjelovali u provedbi europskog projekta „Korak prema uspjehu“, stekao je novo zanimanje, znanje i vještine koje će moći primijeniti u novom europskom projektu – „Razvoj društvenog poduzetništva za slijepe osobe“.

Predsjednica je detaljnije obrazložila projekt te najavila pokretanje poduzetničkog pothvata, odnosno otvaranje j.d.o.o. i zapošljavanje dvije slijepe osobe, za što je primljena puna podrška i Skupština je odnijela odluku o otvaranju.

Po završetku službenog dijela sjednice, prisutnim je članicama čestitan Dan žena te su im uručeni prigodni pokloni i cvijeće.

Sjednica Skupštine završena je u pozitivnom ozračju i s naglašenom spremnosti za poslovne izazove koje nosi 2021. godina.

Nastavite čitati

Međimurje

“Ljeto uz Muru”: najavljeni koncerti Opće opasnosti, Klape Intrade, Srebrnih krila…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće krenuo je u organizaciju tradicionalne manifestacije „Ljeto uz Muru“.

Glavni prostor za događanja bit će šetnica uz rijeku Muru i prostor uz samu šetnicu. U petak, 25. lipnja, Ljeto uz Muru otvorit će Opća Opasnost, a dan kasnije održat će se sajam domaćih proizvoda koji se nastavlja koncertom Klape Intrade. Prije i nakon koncerta posjetitelje će zabavljati Privatte Band.

U nedjelju popodne na redu je i svečana sjednica Gradskog vijeća i obilježavanje 30. godišnjice zaustavljanja tenkova u Murskom Središću.

Subota, 3. srpnja, rezervirana je za „Murski wine fest“, a riječ je o svojevrsnoj prezentaciji međimurskih vina i vinara. Prikladno, taj će dan nastupiti Vlado Kalember i Srebrna krila s koncertom „Vino na usnama“. Na ribnjaku Zalešće 4. srpnja održat će se tradicionalna gradska manifestacija „Gradski kotlići“, dok će posljednji vikend proteći u znaku piva i alke.

U subotu, 10. srpnja, održat će se Murska alka, a potom slijedi „Craft beer fest“. Zabavnu večer svim ljubiteljima pive dodatno će začiniti DJ, a održat će se i natjecanje u pecanju ribe „Napolitanke KUP“.

Čitavo će vrijeme na šetnici uz Muru biti postavljen zabavni park za djecu, nudit će se vožnja turističkim vlakićem po šetnici i jahanje konja.

Nastavite čitati