Povežite se s nama

Međimurje

Okupili se mladi kazalištarci, “Pinklecima” čak šest nagrada

Objavljeno:

- dana

RAZMIJENILI ZNANJE

Kazališna družina “Pinklec” osvojila je šest nagrada na Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra „Assitej“.

Susret je održan je u Centru za kulturu Čakovec od 16. do 20. listopada, okupivši djecu i mlade kako bi razmijenili mišljenja i nagrade te stekli uvid u rad svojih kazališnih kolega.

Pregršt nagrada

Hrvatski centar “Assitej” osnovan je 1996. godine kao ravnopravni član kazališne organizacije „Assitej“, koja okuplja nacionalne centre iz cijelog svijeta. U Hrvatskoj udružuje 22 profesionalna kazališta za djecu i mlade, 16 profesionalno vođenih dramskih studija i šest individualnih članova, dramskih umjetnika koji rade u kazalištima za djecu i mlade.
Na susretu u Čakovcu biran je novi predsjednik Hrvatskog centra „Assitej“. Na tu dužnost izabran je Romano Bogdan, osnivač Kazališne družine “Pinklec” i kazališne produkcije Centra za kulturu Čakovec.

Dodijeljene su i dvije ravnopravne nagrade za kolektivno glumačko ostvarenje, među kojima je ansambl predstave „Preko sedam mora, preko sedam gora“ Kazališne družine “Pinklec”.
– Ansambl predstave „Preko sedam mora, preko sedam gora“ Kazališne družine “Pinklec” Čakovec angažiranom i dinamičnom igrom prenosi široki spektar emocija. Svi pojedinci unutar ovoga kolektiva s lakoćom postižu razne transformacije i preuzimaju niz zahtjevnih funkcija unutar scenske naracije – stoji u obrazloženju Centra “Assitej”.
Nagradu za izvedbeni tekst dodijeljena je autorskom timu predstave „S razlogom“ Kazališne družine “Pinklec” i “Lutkarske organizacije koju fakat trebamo” (LOFT) iz Zagreba.
Priča koja obuhvaća cijeli jedan ljudski vijek ispričana je bez zadanog predloška, a specifičan kazališni jezik ove predstave plod je kolektivnog rada svih sudionika.

Nagradu za režiju osvojile su Anica Tomić i Morana Dolenc iz Kazališne družine “Pinklec”

Nagradu za režiju osvojile su Anica Tomić za predstavu „Preko sedam mora, preko sedam gora” i Morana Dolenc za predstavu “S razlogom”.

Obje redateljice svojim su temama pristupile dosjetljivo, efektno i kreativno afirmirajući općeljudske vrijednosti. Premda je riječ o dva različita estetska pristupa, u oba slučaja ozbiljne teme uspjele su pronaći dobar komunikacijski kanal prema djeci, koji je istodobno intrigantan svim uzrastima.

Nagradu za dramaturgiju osvojila je Jelena Kovačić za predstavu „S razlogom“, koja je proglašena najboljom predstavom u cjelini.
– U ovoj predstavi svaki se element zasebno odlikuje visokim stupnjem idejne i estetske promišljenosti, kao i izvedbenom vrsnoćom, tvoreći skladnu i homogenu cjelinu. Visoki stupanj posvećenosti scenskoj igri čini ovaj projekt izuzetnim i intrigantnim svim generacijama – navode iz Centra „Assitej“.

Novo vodstvo Hrvatskog centra „Assitej“

Na izbornoj skupštini Hrvatskog centra „Assitej“ koja je održana u Čakovcu 20. listopada birali su se članovi Upravnoga i Nadzornog odbora te predsjednik Hrvatskog centra „Assitej“.
Za novog predsjednika Hrvatskog centra „Assitej“ izabran je Romano Bogdan, umjetnički ravnatelj Kazališne družine “Pinklec”.
Za članove Upravnog odbora izabrani su Miran Hajoš iz Kazališta Virovitica, Leo Vukelić iz Tigar Teatra Zagreb, Iris Pavić Tumpa iz Kazališta lutaka Zadar i Morana Dolenc iz “Lutkarske organizacije koju fakat” trebamo (LOFT) iz Zagreba.
Novi Nadzorni odbor čine Ivica Lučić iz Dječjega kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, Tena Bosek iz Male scene i Sandra Banić Naumovski iz Dječjega kazališta Dubrava.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Mažoretkinje Kotoribe četvrte na Europskom prvenstvu u Zadru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su na Državnom prvenstvu u Klinča Selu izborile prolaz na Europsko prvenstvo, juniorke Mažoretkinja Kotoribe ljeto su provele trenirajući za Europsko prvenstvo mažoretkinja u Zadru.

U Zadru su provele nekoliko dana, a kući su se vratile s vrlo dobrim uspjehom – osvojile su četvrto mjesto. Juniorke je vodila trenerica Marta Vojvoda.

Na Europskom prvenstvu sudjelovalo je više od 2000 mažoretkinja i više od 70 sastava. U njihovoj kategoriji sudjelovalo je ukupno 10 ekipa.

– U takvoj konkurenciji osvojile su četvrto mjesto, što je sjajan uspjeh za nas. Vrlo sam ponosna na naše cure – rekla je predsjednica Kristina Čižmešija, a čestitku na sjajnom rezultatu uputio im je i načelnik Dario Friščić.

– Čestitam Mažoretkinjama Kotoribe na još jednom lijepom uspjehu i promociji naše Kotoribe diljem Hrvatske i šire – rekao je Friščić.

Nastavite čitati

Međimurje

Biciklijadom povezali tri međimurska grada i ukazali na važnost redovite tjelesne aktivnosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije uz brojne suradnike već niz godina različitim aktivnostima obilježava Europski tjedan mobilnosti i Europski tjedan sporta, a ove godine u okviru projekta Međimurje – Europska regija sporta 23. rujna održana je tradicionalna biciklistička tura koja povezuje tri međimurska grada.

Cilj akcije bio je ukazati na važnost usvajanja navike redovite tjelesne aktivnosti kao neophodnog čimbenika unaprjeđenja i očuvanja zdravlja ljudi te kvalitete njihova života.

Biciklijada je označila kraj Europskog tjedna mobilnosti i početak obilježavanja Europskog tjedna sporta.

Biciklijada duga 48 kilometara započela je u Prelogu, a završila na prostoru SRC-a „Mladost“ Čakovec, gdje se održavao Sajam prevencije i sigurnosti u organizaciji Policijske uprave međimurske, koja je jedan od suorganizatora akcije uz Zajednicu sportskih udruga i saveza Međimurske županije, Međimursku županiju, Informacijski centar Europe Direct Čakovec i Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije.

Sudionike su na samom početku biciklijade u Prelogu pozdravili zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i ravnateljica Zavoda Marina Payerl-Pal.

Ovom akcijom željelo se promovirati biciklizam i pješačenje kao primjerene aktivnosti za osobe svih dobnih skupina te za osobe različitih tjelesnih sposobnosti, stoga je moto biciklijade „Pješači i bicikliraj te bolesti preveniraj“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje