Povežite se s nama

U fokusu

Onečišćenje bi za samo tjedan dana došlo do vodocrpilišta!

Objavljeno:

- dana

Zapanjujuće

Jesu li nam mjesecima lagali da bale smeća u Brezju nisu imale nikakav štetan utjecaj na okoliš i podzemne vode? “

Vrijeme potrebno da eventualno onečišćenje na lokaciji postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada prevali put od oko 5.000 metara, tj. od Cehovske ulice do vodocrpilišta Bartolovec iznosi 6,8 dana”. Ovo je navedeno u Studiji utjecaja na okoliš tvrtke C.I.O.S MBO za zahvat “Rekonstrukcija postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada Varaždin”, koju je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uputilo na javnu raspravu.

Stroge mjere

U istom dokumentu je navedeno i to da bi u slučaju onečišćenja podzemna voda od tvornice do rijeke Plitvice dospjela već za 8,17 sati. “Iz navedenoga proizlazi zaključak da se predmetno postrojenje nalazi na području vodonosnika zbog čega je tijekom čitavog perioda korištenja zahvata neophodno pridržavati se strogih mjera zaštite podzemnih voda”, ističe se u Studiji.

Šokantan je to podatak ako se zna da se svega nekoliko stotina metara od MBO tvornice nalaze stotine tona bala komunalnog otpada, koje nisu odložene na zaštitnu podlogu, niti je za njih izrađivana bilo kakva studija utjecaja na okoliš.

– Cijelo vrijeme nas uvjeravaju da bale nemaju nikakav utjecaj na podzemne vode, a ovi podaci iz Studije to demantiraju – upozorio je nezavisni vijećnik Zlatan Avar.
Podaci otvaraju važno pitanje: jesu li bale i u kojoj mjeri zaprijetile vodocrpilištu Bartolovec, glavnom crpilištu distributera Varkoma?
To pitanje smo postavili još prošle godine, kada smo došli do podatka da je zdenac broj 6 na vodocrpilištu Bartolovec bio privremeno zatvoren. Analize Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su sredinom 2013. godine otkrile zagađenje: prvo je na nekoliko kontrolnih bušotina, a potom i u zdencu broj 6 utvrđena prisutnost opasne kemikalije. Otkriveno je da je voda na dubini od 100 metara zagađena tetrakloretenom, organskim otpalom koje se koristi u industrijskim pogonima, a smatra se kancerogenim.
 

I dok se o studiji za MBO tvornicu javno raspravlja, utjecaj bala na okoliš se ne istražuje

Otkud zagađenje?
Zdenac 6 hitno je isključen iz vodoopskrbnog sustava, čime je spriječeno da se zagađena voda distribuira u domaćinstva. Kolika je bila opasnost, jasno govori podatak da je nakon otkrivanja tetrakloretena čak 3,6 milijuna kuna uloženo u uređaje i istražne radove na vodocrpilištu Bartolovec. Nakon toga je zdenac ponovno uključen u sustav. Lani u listopadu još nije bilo utvrđeno kako je kemikalija dospjela u vode 100 metara pod zemljom. Međutim, direktor Varkoma Vlado Vlašić tada je rekao da institucije, koje su obavljale ispitivanja, zagađenje tetrakloretenom nisu dovele u bilo kakvu vezu s balama odloženima u Brezju. – Ta supstanca nije nađena u balama, a ni na odlagalištu – ustvrdio je tada.

Je li doista moguće u potpunosti isključiti da je uzrok tog zagađenja u jednoj od stotina i stotina bala komunalnog otpada? Teško je ne postaviti takvo pitanje sada kada je objavljena Studija za tvornicu u neposrednoj blizini. Poznato je da će javno izlaganje Studije za zahvat “Rekonstrukcija postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada Varaždin” biti održano 20. travnja u 16.30 sati u Županijskoj palači na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Kada će iz Brezja napokon biti uklonjene bale? Još ne znamo.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje