Povežite se s nama

Kultura

Oni su danas proplesali gradom i zabavili prolaznike

Objavljeno:

- dana

DANI SUVREMENOG PLESA U VARAŽDINU

Neobična skupina ove subote ujutro prozujala je gradom. Nekoliko djevojaka, jedan mladić i dvoje klinaca subotnju su šetnju gradom zamijenili subotnjim plesom kroz grad i zabavili sebe, ali i brojne prolaznike koje su na taj način htjeli upoznati s nadolazećim Danima suvremenog plesa u Varaždinu do kojih nas dijeli tek 14 dana.

Podsjetimo, Dani suvremenog plesa održat će se od 14. do 17. lipnja, a organizatori su ponovo posvetili mnogo pažnje edukativnom dijelu programa.

Radionica s Larisom Lipovac

Larisa Lipovac Navojec održat će radionicu jazz dancea

Ove će godine tijekom festivala svi zainteresirani moći sudjelovati u čak četiri radionice vođene vrsnim plesačima i pedagozima.

Larisa Lipovac Navojec održat će radionicu jazz dancea. Larisa je dugo godina bila prvakinja Zagreba i Hrvatske u ritmičko-sportskoj gimnastici, a 2006. godine dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju plesačicu suvremenog plesa. 

Larisa je razvila svoj specifičan plesni vokabular koji ujedinjuje lyrical jazz, ali i tehnički zahtjevne elemente modernog plesa. Sve će to pokušati prenijeti tijekom trodnevne radionice koja će okončati dinamičnom koreografijom.

Plešite i na svili

Tijekom Dana suvremenog plesa, radionicu će održati i Ognjen Vučinić. On je već 12 godina član Zagrebačkog plesnog ansambla te je, kao plesač, ali i kao autor, sudjelovao u brojnim projektima. Osnivač je plesne kompanije MASA.

Njegova radionica Suvremene plesne tehnike uključuje dinamično putovanje kroz prostor, korištenje fluidnih pokreta te potiče upotrebu svih dijelova tijela kao i izuzetnu kreativnost.

Malo drugačiju radionicu i to u gradskom parku, održat će Nikolina Komljenović. Svima zainteresiranima pokazat će osnovne akrobatske elemente plesa na svili, a na koncu radionice, svatko će moći demonstrirati kratku koreografiju.

Nikolina je ne samo akrobatkinja već i plesačica suvremenog plesa, a sudjelovala je u mnogim predstavama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Otkrijte čari tanga

Na radionici Tango Argentino možete naučiti osnovne tango korake

Sve čari strastvenog tanga otkrit će Jelena Ivanovic. Jelena je nagrađivana plesačica s mnoštvom ostvarenja iza sebe, u brojnim europskim zemljama te u SAD-u. Osnovala je plesnu kompaniju Ivanovic clan, a i ravnateljica je plesnog festivala u Essenu. Intenzivno se bavi podučavanjem argentinskog tanga.

Na radionici Tango Argentino možete naučiti osnovne tango korake, neke od jednostavnih figura, a zatim se okušati i u vlastitoj improvizaciji na glazbu tanga. Radionica je namijenjena kako onima koji imaju plesnog iskustva, tako i onima koji ga nemaju.

Cijena svake trodnevne radionice je 200 kuna. Sve detaljne informacije o radionicama i načinu prijave nalaze se na web stranici Dana suvremenog plesa (http://www.perform-d-ance.com/). Također, najaktualnije informacije o radionicama, ali i o dancewalkingu možete naći na Facebook fan stranici (http://goo.gl/K7FME). Broj sudionika na radionicama je ograničen, stoga je potrebno unaprijed zauzeti mjesto javljanjem na adresu [email protected].

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Kultura

Proširena stvarnost omogućila posjetiteljima da dožive kakav je bio život u dvorcu Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21.travnja, u muzeju Dvora Trakošćan održano je uzbudljivo predstavljanje proširene stvarnosti kao novog dodatka stalnom postavu muzeju.

Posjetitelji su s oduševljenjem doživjeli ovu tehnologiju, koja je oživjela povijesni ambijent dvorca. Mnogi su iskoristili priliku za fotografiranje, stvarajući nezaboravne uspomene u ovom jedinstvenom okruženju.

Proširena stvarnost proizašla je iz uspješne suradnje Dvora Trakošćan te poduzeća Delta Reality. Posjetiteljima je omogućeno preuzimanje aplikacije „Oživjeli Trakošćan“ kojom, nakon skeniranja markera u muzeju, mogu vidjeti oživljene prikaze koji dočaravaju kakav je zapravo bio život u dvorcu.

Nastavite čitati

Kultura

Nikola Vudrag izlaže u Europskom kulturnom centru u Veneciji, a izložbu će vidjeti stotine tisuća ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog tjedna, u Europskom kulturnom centru u palači Palazzo Mora u Veneciji, paralelno s otvorenjem 60. Venecijanskog bijenala, otvorena je izložba “Personal Structures – Beyond Boundaries” u sklopu koje izlaže i varaždinski kipar Nikola Vudrag.

Vudragove skulpture Prometheusa i Atlasa postavljene na samom ulazu u palaču moći će vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale, ali i brojne komplementarne izložbe koje će do 24. studenog biti održane u Veneciji.

Izložba Europskog kulturnog centra (ECC) najstarija je takva izložba suvremene umjetnosti koja se održava tijekom Venecijanskog bijenala, a iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Prema riječima glavne organizatorice izložbe, Sare Danielli, do kraja studenog izložbu će posjetiti oko pola milijuna ljudi.

– Tema ovogodišnje izložbe ECC-a nastoji izraziti složenost izazova globalnih migracija i zamršene mreže nacionalnih identiteta, ali i činjenice kako je svatko od nas pod utjecajem određenih okolnosti i granica koje mora nadići. Rad Nikole Vudraga “Prometheus i Atlas” postavljen na samom ulazu u Palazzo Mora simbolično je i ulaz na putovanje kompletnom temom izložbe koja problematizira suočavanje s granicama koje su nam nametnute. Prometheus i Atlas predstavljaju pobunu protiv nepravde u mitološkom kontekstu i te dvije skulpture, visoke tri metra, na ulazu u Palazzo Mora artikuliraju glavnu poruku izložbe, a to je kako je moguće nadići svoje osobne granice, bez obzira na vanjske pritiske i izazove – istaknula je glavna organizatorica izložbe Sara Danielli.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom, a podršku varaždinskom kiparu u Veneciji su pružili i predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

– Izuzetno smo ponosni što smo mogli doći u znak podrške izložbi kipara Nikole Vudraga tijekom prestižnog Venecijanskog bijenala. Varaždin je grad koji cijeni kulturu, kreativnost i inovativnost, a imati umjetnika koji je prepoznat na međunarodnoj razini učvršćuje našu predanost razvoju umjetničkih nastojanja Nikole Vudraga, ali i drugih varaždinskih umjetnika. Ovakve izložbe, ne samo da povećavaju ugled našeg grada, već također potiču veze i suradnje koje mogu doprinijeti prepoznatljivosti Varaždina na inozemnoj karti kulture u godinama koje dolaze – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon svečanog otvorenja izložbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje