Povežite se s nama

Kultura

Oni su danas proplesali gradom i zabavili prolaznike

Objavljeno:

- dana

DANI SUVREMENOG PLESA U VARAŽDINU

Neobična skupina ove subote ujutro prozujala je gradom. Nekoliko djevojaka, jedan mladić i dvoje klinaca subotnju su šetnju gradom zamijenili subotnjim plesom kroz grad i zabavili sebe, ali i brojne prolaznike koje su na taj način htjeli upoznati s nadolazećim Danima suvremenog plesa u Varaždinu do kojih nas dijeli tek 14 dana.

Podsjetimo, Dani suvremenog plesa održat će se od 14. do 17. lipnja, a organizatori su ponovo posvetili mnogo pažnje edukativnom dijelu programa.

Radionica s Larisom Lipovac

Larisa Lipovac Navojec održat će radionicu jazz dancea

Ove će godine tijekom festivala svi zainteresirani moći sudjelovati u čak četiri radionice vođene vrsnim plesačima i pedagozima.

Larisa Lipovac Navojec održat će radionicu jazz dancea. Larisa je dugo godina bila prvakinja Zagreba i Hrvatske u ritmičko-sportskoj gimnastici, a 2006. godine dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju plesačicu suvremenog plesa. 

Larisa je razvila svoj specifičan plesni vokabular koji ujedinjuje lyrical jazz, ali i tehnički zahtjevne elemente modernog plesa. Sve će to pokušati prenijeti tijekom trodnevne radionice koja će okončati dinamičnom koreografijom.

Plešite i na svili

Tijekom Dana suvremenog plesa, radionicu će održati i Ognjen Vučinić. On je već 12 godina član Zagrebačkog plesnog ansambla te je, kao plesač, ali i kao autor, sudjelovao u brojnim projektima. Osnivač je plesne kompanije MASA.

Njegova radionica Suvremene plesne tehnike uključuje dinamično putovanje kroz prostor, korištenje fluidnih pokreta te potiče upotrebu svih dijelova tijela kao i izuzetnu kreativnost.

Malo drugačiju radionicu i to u gradskom parku, održat će Nikolina Komljenović. Svima zainteresiranima pokazat će osnovne akrobatske elemente plesa na svili, a na koncu radionice, svatko će moći demonstrirati kratku koreografiju.

Nikolina je ne samo akrobatkinja već i plesačica suvremenog plesa, a sudjelovala je u mnogim predstavama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Otkrijte čari tanga

Na radionici Tango Argentino možete naučiti osnovne tango korake

Sve čari strastvenog tanga otkrit će Jelena Ivanovic. Jelena je nagrađivana plesačica s mnoštvom ostvarenja iza sebe, u brojnim europskim zemljama te u SAD-u. Osnovala je plesnu kompaniju Ivanovic clan, a i ravnateljica je plesnog festivala u Essenu. Intenzivno se bavi podučavanjem argentinskog tanga.

Na radionici Tango Argentino možete naučiti osnovne tango korake, neke od jednostavnih figura, a zatim se okušati i u vlastitoj improvizaciji na glazbu tanga. Radionica je namijenjena kako onima koji imaju plesnog iskustva, tako i onima koji ga nemaju.

Cijena svake trodnevne radionice je 200 kuna. Sve detaljne informacije o radionicama i načinu prijave nalaze se na web stranici Dana suvremenog plesa (http://www.perform-d-ance.com/). Također, najaktualnije informacije o radionicama, ali i o dancewalkingu možete naći na Facebook fan stranici (http://goo.gl/K7FME). Broj sudionika na radionicama je ograničen, stoga je potrebno unaprijed zauzeti mjesto javljanjem na adresu [email protected]

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Kultura

KUD Toplice oduševio na godišnjem koncertu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kongresna dvorana hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama u subotu je, 3. prosinca, bila gotovo pretijesna za sve one koji su željeli uživati u godišnjem koncertu KUD-a Toplice, a sudeći prema reakcijama publike, KUD-ovci ni ovoga puta nisu razočarali.

Pokazali su sve što su radili i kako su napredovali posljednjih godina, predstavivši se sa svim svojim sekcijama – tamburaškom, dječjim i odraslim folklorom te pjesmom, a koncert su započeli svi zajedno, pjesmom „Dobra večer, stara mila majko”.

– Na naše veliko zadovoljstvo, imali smo i goste, a to su bili mališani iz Dječjeg vrtića „Tratinčica” Varaždinske Toplice. Njih tridesetak svojim je nastupom razveselili posjetitelje i zaradili veliki pljesak – kazala je predsjednica KUD-a Toplice, Silvia Matkun.

Toplička gradonačelnica Dragica Ratković aktivna je članica KUD-a, ali je ovoga puta sve pratila iz publike.

– Oduševljena sam, ne samo onime što su pokazali naši folkloraši, tamburaši i pjevači, već i činjenicom da je nakon dugo vremena dvorana bila ispunjena do posljednjeg mjesta i da je u koncertu uživalo tako mnogo ljudi. To je prekrasan poklon našim sugrađanima u ovo predblagdansko vrijeme, ali nije jedini, stoga pozivam sve da dođu u naše Toplice i uživaju u programima organiziranim povodom adventa – kazala je gradonačelnica Ratković.

Tijekom koncerta izvedeno je i nekoliko prigodnih, božićnih pjesama koje su dočarale čaroliju Božića, a potom je upriličena i revija narodnih nošnji iz fundusa KUD-a Toplice.

Silvia Matkun zahvalila je Gradu Varaždinskim Toplicama koji redovito pomaže njihov rad, ali i brojnim donatorima kojima su podijeljene zahvalnice. Kažimo i kako je u KUD-u Toplice trenutno aktivno 40-ak članova, no interes nakon pandemije ponovo raste.

– Imali smo smjenu generacija tijekom korone, ali krenulo je s novim članovima. Inače, tijekom pandemijskog razdoblja provodili smo europski projekt „Tradicija kao alat za razvoj vještina i socijalno uključivanje” u sklopu kojeg smo održavali online radionice, uz sudjelovanje više od 50 mališana, a nakon radionica, neki od njih su nam se pridružili. Trenutno je u KUD-u više mladih, nego nas starijih, tako da sam uvjerena u svijetlu budućnost našeg Društva – istaknula je Matkun.

KUD Toplice ove je godine odradio brojne nastupe, a prije zasluženog odmora nastupit će još jednom – u nedjelju, 11. prosinca, na adventskom vijencu na Trgu Republike Hrvatske u Varaždinskim Toplicama bit će upaljena nova, treća svijeća, uz prigodni program KUD-a.

Nastavite čitati

Kultura

Na Međimurskom veleučilištu predstavljena zbirka kajkavskih prijevoda francuske poezije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu u utorak je predstavljena zbirka kajkavskih prijevoda francuske poezije „Franci i popevke” autora Ivice Glogoškog.

– Da bi mogli prevesti francusku poeziju na kajkavski, potrebno je poznavati duh francuskog jezika, duh kajkavskog narječja, ali i imati srce za poeziju. Sve to ima Ivica Glogoški, autor knjige „Franci i popevke“ – naglasio je na početku moderator Tibor Rodiger.

Dekan doc. dr. sc. Igor Klopotan pozdravio je sve prisutne i izrazio zadovoljstvo što MEV može biti domaćin jednom događaju koji za sve kajkavce predstavlja dio identiteta, ali i povezanost naše kulture s francuskom.

Više riječi o knjizi rekao je urednik dr. sc. Antun Pavešković, istaknuvši da je riječ o jednom od poetski i značenjski najzahtjevnijih jezičnih medija te da ljepota ovog prijevoda dokazuje izražajnu moć hrvatskog kajkavskog idioma. Afirmacija kajkavštine nije samo potvrda lokalnih identiteta sredina koje se služe tim narječjem, već je izuzetno bitna za hrvatsku jezičnu svijest, čija je osobina narječno višeglasje.

Autor Ivica Glogoški spomenuo je da svrha ove knjige nije larpurlartizam, nije ni taština, nego dopiranje do svih srednjih škola i knjižnica kajkavskih područja Hrvatske i da time francuski pjesnici postaju dostupni svim kajkavcima. Ideja za francusku poeziju 19. i 20. stoljeća u kajkavskome prijevodu nastala je još u vrijeme gimnazijskih dana kada je za zadaću iz francuskoga jezika trebao prevesti dio Lamartineovog jezera.

Učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec pod mentorstvom Nade Čatlaić i Marije Dobec Novosel svojim su čitanjem popevki na kajkavskom i francuskom prenijeli dio ljepote koju nosi ova zbirka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje