Povežite se s nama

Međimurje

Oni su iznimni glazbeni talenti, osvajaju zlata i nisu ljubomorni jedni na druge

Objavljeno:

- dana

USPJEŠNO

Glazbena škola Miroslav Magdalenić iz Čakovca nikad nije imala uspješniju godinu. U akademskoj godini koja je pri kraju profesori su se pokazala kao vrhunski glazbeni pedagozi, a mladi Čakovčani kao iznimno talentirani glazbenici.

Godine u Magdaleniću su inače uspješne, ali ova je sve nadmašila: nije bilo glazbenog natjecanja u toj kategoriji bez učenika iz Magdalenića s nagradama u rukama. Svejedno o kojemu instrumentu je riječ Glazbena škola je doživjela preporod. Ima tu puno zlata, posebnih nagrada i prvih mjesta. Ipak, ono što su učinile dvije učenice Magdalenića na dva natjecanja zaredom je presedan u svijetu glazbenih učeničkih natjecanja. Čakovčanke Greta Mikec i Katrina Horvat osvojile su maksimalni broj bodova – Greta na saksofonu, a Katrina za klavirom.

Svi zadovoljni

Nema instrumenta koji se favorizira u Magdaleniću. Iako su Međimurci poznati po odličnim harmonikašima, nagrade se jednako osvajaju na svim instrumentima.
Na Državnom natjecanju „Mladi Padovec“ je između 150 –ak natjecatelja bilo čak 18 učenika iz malog Magdalenića. Osvojili su deset prvih nagrada, od kojih su njih četvero završili kao pobjednici kategorija. Tu je bilo i šest drugih nagrada i dvije bronce. – To je prvo natjecanje u sezoni, samo za osnovne škole je i to je glavna kontrola da vidimo gdje je dijete. To je jako poticajno natjecanje sa realnim žirijem. Organizatori jako paze tko je u žiriju i svake godine ga mijenjaju što je dobro. Ako nešto treba nagraditi to će i učiniti. Na međunarodnom natjecanju s međunarodnim žirijem, „Sonus“ u Križevcima, u Čakovec su otišle tri prve nagrade, dva srebra i dvije treće nagrade.

Njihova izvrsnost i to da na puno natjecanja više gotovo da nemaju konkurencije, ne sprečava školu da učenike i dalje šalje na sva natjecanja na koja imaju priliku otići. – To je dobro za djecu, mentora i za školu. Dijete stiče samopouzdanje, mentor vidi gdje je dijete, a škola stvara ime. Čak i nije bitan broj nagrada. Ali jako je lijepo stajati u hodniku kad vaši idu na pozornicu pa čujete komešanje „a to su Čakovćanci“. Baš lijepo. Mentori su skroz uzbuđeni: to se čekaju rezultati, slikaju se mobitelima, odmah mi ih šalju. Veliko je to uzbuđenje i iščekivanje za dijete, roditelje i mentore. Strašno veselje. To je najveća nagrada u glazbi. Nitko ne može to ničim platiti – kaže Senka Bašek Šamec, ravnateljica škole, koja je i prije mjesta ravnatelja dugo godina radila u školi kao profesorica harmonike.

Bez ljubomore

Kako od toliko dobrih glazbenika izabrati tko će na natjecanje? Škola je razvila svoj sustav audicija. – Za svako natjecanje je posebna audicija. Učenik odsvira program i vidi se tko je najbolji i taj ide – priča ravnateljica. Nema veze koliko je kratak razmak između natjecanja – svi idu opet na audiciju ako se svira nova skladba. Ovakvim fer sustavom su svi zadovoljni. Osobito jer učenici iz Magdalenića jako vole natjecanja i nikome se ne gleda kroz prste. – Audicije su odlična stvar. Djeca se navikavaju na stresnu situaciju sviranja pred komisijom. Tu, zanimljivo je, nema ljubomore o kojoj se priča kad je druga vrsta glazbe u pitanju. Djeca se međusobno potiču i čestitaju si – zadovoljna je ravnateljica.

To je dobro za djecu, mentora i za školu. Dijete stiče samopouzdanje, mentor vidi gdje je dijete, a škola stvara im

Kad bi Miroslav Magdalenić riješio svoj jedini problem – nedostatak prostora i učitelja – tko zna gdje bi bili. Rješavanje problema manjka učitelja ovisi o Zagrebu. Iz centra treba doći dozvola za otvaranje novih radnih mjesta, ali već dugo traje zabrana zapošljavanja državnih službenika. Zbog toga škola ne može primiti više učenika pa ih sve više moraju odbijati. Ravnateljici je žao jer talenata je puno, a pola njih odbijaju. U Čakovcu je škola na dvije lokacije jer na jednoj adresi nema dosta mjesta za sve učenike pa je balet podstanar u drugom prostoru. Sjedište je nedavno, iseljenjem gradskog poduzeća, dobilo pet prostorija, ali još uvijek su, kako veli Senka Bašić Šamec „na knap. „- Bedasto je žaliti se, kad se sjetim kako je bilo, ali da nam je još pet učionica bilo bi super. Rezultati su dokaz tvrdnje da su Međimurci vjerojatno najmuzikalniji Hrvati. – Ne znam jel’ to u zraku, vodi… – smije se. Spominje izvorne međimurske popevke, koje se smatraju iznimno kompliciranima.

Koncert

Tradicionalni Završni koncert škole održat će se 30. svibnja 2017. u Centru za kulturu Čakovec s početkom u 18,00 sati. Odlukom Gradskog vijeća Grada Čakovca Umjetničkoj školi Miroslav Magdalenić Čakovec dodijeljena je Godišnja nagrada Grada Čakovca za iznimno djelovanje u području odgoja i obrazovanja, te je ovaj koncert svojevrsna proslava uspjeha Škole i održava se povodom Dana Grada Čakovca.

PROBLEM

Kad bi Miroslav Magdalenić riješio svoj jedini problem – nedostatak prostora i učitelja – tko zna gdje bi bili. Rješavanje problema manjka učitelja ovisi o Zagrebu. Iz centra treba doći dozvola za otvaranje novih radnih mjesta, ali već dugo traje zabrana zapošljavanja državnih službenika

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje