Povežite se s nama

Međimurje

Oni su iznimni glazbeni talenti, osvajaju zlata i nisu ljubomorni jedni na druge

Objavljeno:

- dana

USPJEŠNO

Glazbena škola Miroslav Magdalenić iz Čakovca nikad nije imala uspješniju godinu. U akademskoj godini koja je pri kraju profesori su se pokazala kao vrhunski glazbeni pedagozi, a mladi Čakovčani kao iznimno talentirani glazbenici.

Godine u Magdaleniću su inače uspješne, ali ova je sve nadmašila: nije bilo glazbenog natjecanja u toj kategoriji bez učenika iz Magdalenića s nagradama u rukama. Svejedno o kojemu instrumentu je riječ Glazbena škola je doživjela preporod. Ima tu puno zlata, posebnih nagrada i prvih mjesta. Ipak, ono što su učinile dvije učenice Magdalenića na dva natjecanja zaredom je presedan u svijetu glazbenih učeničkih natjecanja. Čakovčanke Greta Mikec i Katrina Horvat osvojile su maksimalni broj bodova – Greta na saksofonu, a Katrina za klavirom.

Svi zadovoljni

Nema instrumenta koji se favorizira u Magdaleniću. Iako su Međimurci poznati po odličnim harmonikašima, nagrade se jednako osvajaju na svim instrumentima.
Na Državnom natjecanju „Mladi Padovec“ je između 150 –ak natjecatelja bilo čak 18 učenika iz malog Magdalenića. Osvojili su deset prvih nagrada, od kojih su njih četvero završili kao pobjednici kategorija. Tu je bilo i šest drugih nagrada i dvije bronce. – To je prvo natjecanje u sezoni, samo za osnovne škole je i to je glavna kontrola da vidimo gdje je dijete. To je jako poticajno natjecanje sa realnim žirijem. Organizatori jako paze tko je u žiriju i svake godine ga mijenjaju što je dobro. Ako nešto treba nagraditi to će i učiniti. Na međunarodnom natjecanju s međunarodnim žirijem, „Sonus“ u Križevcima, u Čakovec su otišle tri prve nagrade, dva srebra i dvije treće nagrade.

Njihova izvrsnost i to da na puno natjecanja više gotovo da nemaju konkurencije, ne sprečava školu da učenike i dalje šalje na sva natjecanja na koja imaju priliku otići. – To je dobro za djecu, mentora i za školu. Dijete stiče samopouzdanje, mentor vidi gdje je dijete, a škola stvara ime. Čak i nije bitan broj nagrada. Ali jako je lijepo stajati u hodniku kad vaši idu na pozornicu pa čujete komešanje „a to su Čakovćanci“. Baš lijepo. Mentori su skroz uzbuđeni: to se čekaju rezultati, slikaju se mobitelima, odmah mi ih šalju. Veliko je to uzbuđenje i iščekivanje za dijete, roditelje i mentore. Strašno veselje. To je najveća nagrada u glazbi. Nitko ne može to ničim platiti – kaže Senka Bašek Šamec, ravnateljica škole, koja je i prije mjesta ravnatelja dugo godina radila u školi kao profesorica harmonike.

Bez ljubomore

Kako od toliko dobrih glazbenika izabrati tko će na natjecanje? Škola je razvila svoj sustav audicija. – Za svako natjecanje je posebna audicija. Učenik odsvira program i vidi se tko je najbolji i taj ide – priča ravnateljica. Nema veze koliko je kratak razmak između natjecanja – svi idu opet na audiciju ako se svira nova skladba. Ovakvim fer sustavom su svi zadovoljni. Osobito jer učenici iz Magdalenića jako vole natjecanja i nikome se ne gleda kroz prste. – Audicije su odlična stvar. Djeca se navikavaju na stresnu situaciju sviranja pred komisijom. Tu, zanimljivo je, nema ljubomore o kojoj se priča kad je druga vrsta glazbe u pitanju. Djeca se međusobno potiču i čestitaju si – zadovoljna je ravnateljica.

To je dobro za djecu, mentora i za školu. Dijete stiče samopouzdanje, mentor vidi gdje je dijete, a škola stvara im

Kad bi Miroslav Magdalenić riješio svoj jedini problem – nedostatak prostora i učitelja – tko zna gdje bi bili. Rješavanje problema manjka učitelja ovisi o Zagrebu. Iz centra treba doći dozvola za otvaranje novih radnih mjesta, ali već dugo traje zabrana zapošljavanja državnih službenika. Zbog toga škola ne može primiti više učenika pa ih sve više moraju odbijati. Ravnateljici je žao jer talenata je puno, a pola njih odbijaju. U Čakovcu je škola na dvije lokacije jer na jednoj adresi nema dosta mjesta za sve učenike pa je balet podstanar u drugom prostoru. Sjedište je nedavno, iseljenjem gradskog poduzeća, dobilo pet prostorija, ali još uvijek su, kako veli Senka Bašić Šamec „na knap. „- Bedasto je žaliti se, kad se sjetim kako je bilo, ali da nam je još pet učionica bilo bi super. Rezultati su dokaz tvrdnje da su Međimurci vjerojatno najmuzikalniji Hrvati. – Ne znam jel’ to u zraku, vodi… – smije se. Spominje izvorne međimurske popevke, koje se smatraju iznimno kompliciranima.

Koncert

Tradicionalni Završni koncert škole održat će se 30. svibnja 2017. u Centru za kulturu Čakovec s početkom u 18,00 sati. Odlukom Gradskog vijeća Grada Čakovca Umjetničkoj školi Miroslav Magdalenić Čakovec dodijeljena je Godišnja nagrada Grada Čakovca za iznimno djelovanje u području odgoja i obrazovanja, te je ovaj koncert svojevrsna proslava uspjeha Škole i održava se povodom Dana Grada Čakovca.

PROBLEM

Kad bi Miroslav Magdalenić riješio svoj jedini problem – nedostatak prostora i učitelja – tko zna gdje bi bili. Rješavanje problema manjka učitelja ovisi o Zagrebu. Iz centra treba doći dozvola za otvaranje novih radnih mjesta, ali već dugo traje zabrana zapošljavanja državnih službenika

Izvor:
Foto:

Međimurje

Članovi DOSTI-ja na glazbenim radionicama svirali glazbenu pratnju za pjesmu „Zamisli život“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu provedbe prve godine programa „Ponudimo više IV“ koji provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, održane su muzičke radionice u kojima su sudjelovali članovi Društva.

Radionice je provodila glazbena odgojiteljica Lidija Detić, a polaznici su od ritmičkih uzoraka korak po korak došli do sviranja glazbene pratnje za pjesmu „Zamisli život“ na ksilofonima, metalofonima i bas gitari.

Na kraju su polaznici radionica odabrali instrumente pa su zajedno odsvirali i otpjevali svoju verziju pjesme „Zamisli život u ritmu muzike za ples”.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju nema novih slučajeva zaraze koronom, no jedna osoba je preminula

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata nema pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 21. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba te je broj pozitivnih osoba na današnji dan 50.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih pacijenata, otpušten je 1 pacijent, a pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana u Međimurju je cijepljeno 1888 osoba, od čega 151 osoba prvom dozom i 1737 osoba drugom dozom.

S današnjim danom, s barem jednom dozom cijepljeno je 41.615 osoba, što iznosi 47,4 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

U proteklih 7 dana cijepljeno je 4509 osoba, i to 644 osobe prvom dozom i 3865 osoba drugom dozom.

Svi oni koji se žele cijepiti, a nisu prijavljeni putem platforme ili još uvijek nisu dobili poziv za cijepljenje, moći će se cijepiti svaki radni dan od 9-13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13-18 sati u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!