Povežite se s nama

Međimurje

Oni su iznimni glazbeni talenti, osvajaju zlata i nisu ljubomorni jedni na druge

Objavljeno:

- dana

USPJEŠNO

Glazbena škola Miroslav Magdalenić iz Čakovca nikad nije imala uspješniju godinu. U akademskoj godini koja je pri kraju profesori su se pokazala kao vrhunski glazbeni pedagozi, a mladi Čakovčani kao iznimno talentirani glazbenici.

Godine u Magdaleniću su inače uspješne, ali ova je sve nadmašila: nije bilo glazbenog natjecanja u toj kategoriji bez učenika iz Magdalenića s nagradama u rukama. Svejedno o kojemu instrumentu je riječ Glazbena škola je doživjela preporod. Ima tu puno zlata, posebnih nagrada i prvih mjesta. Ipak, ono što su učinile dvije učenice Magdalenića na dva natjecanja zaredom je presedan u svijetu glazbenih učeničkih natjecanja. Čakovčanke Greta Mikec i Katrina Horvat osvojile su maksimalni broj bodova – Greta na saksofonu, a Katrina za klavirom.

Svi zadovoljni

Nema instrumenta koji se favorizira u Magdaleniću. Iako su Međimurci poznati po odličnim harmonikašima, nagrade se jednako osvajaju na svim instrumentima.
Na Državnom natjecanju „Mladi Padovec“ je između 150 –ak natjecatelja bilo čak 18 učenika iz malog Magdalenića. Osvojili su deset prvih nagrada, od kojih su njih četvero završili kao pobjednici kategorija. Tu je bilo i šest drugih nagrada i dvije bronce. – To je prvo natjecanje u sezoni, samo za osnovne škole je i to je glavna kontrola da vidimo gdje je dijete. To je jako poticajno natjecanje sa realnim žirijem. Organizatori jako paze tko je u žiriju i svake godine ga mijenjaju što je dobro. Ako nešto treba nagraditi to će i učiniti. Na međunarodnom natjecanju s međunarodnim žirijem, „Sonus“ u Križevcima, u Čakovec su otišle tri prve nagrade, dva srebra i dvije treće nagrade.

Njihova izvrsnost i to da na puno natjecanja više gotovo da nemaju konkurencije, ne sprečava školu da učenike i dalje šalje na sva natjecanja na koja imaju priliku otići. – To je dobro za djecu, mentora i za školu. Dijete stiče samopouzdanje, mentor vidi gdje je dijete, a škola stvara ime. Čak i nije bitan broj nagrada. Ali jako je lijepo stajati u hodniku kad vaši idu na pozornicu pa čujete komešanje „a to su Čakovćanci“. Baš lijepo. Mentori su skroz uzbuđeni: to se čekaju rezultati, slikaju se mobitelima, odmah mi ih šalju. Veliko je to uzbuđenje i iščekivanje za dijete, roditelje i mentore. Strašno veselje. To je najveća nagrada u glazbi. Nitko ne može to ničim platiti – kaže Senka Bašek Šamec, ravnateljica škole, koja je i prije mjesta ravnatelja dugo godina radila u školi kao profesorica harmonike.

Bez ljubomore

Kako od toliko dobrih glazbenika izabrati tko će na natjecanje? Škola je razvila svoj sustav audicija. – Za svako natjecanje je posebna audicija. Učenik odsvira program i vidi se tko je najbolji i taj ide – priča ravnateljica. Nema veze koliko je kratak razmak između natjecanja – svi idu opet na audiciju ako se svira nova skladba. Ovakvim fer sustavom su svi zadovoljni. Osobito jer učenici iz Magdalenića jako vole natjecanja i nikome se ne gleda kroz prste. – Audicije su odlična stvar. Djeca se navikavaju na stresnu situaciju sviranja pred komisijom. Tu, zanimljivo je, nema ljubomore o kojoj se priča kad je druga vrsta glazbe u pitanju. Djeca se međusobno potiču i čestitaju si – zadovoljna je ravnateljica.

To je dobro za djecu, mentora i za školu. Dijete stiče samopouzdanje, mentor vidi gdje je dijete, a škola stvara im

Kad bi Miroslav Magdalenić riješio svoj jedini problem – nedostatak prostora i učitelja – tko zna gdje bi bili. Rješavanje problema manjka učitelja ovisi o Zagrebu. Iz centra treba doći dozvola za otvaranje novih radnih mjesta, ali već dugo traje zabrana zapošljavanja državnih službenika. Zbog toga škola ne može primiti više učenika pa ih sve više moraju odbijati. Ravnateljici je žao jer talenata je puno, a pola njih odbijaju. U Čakovcu je škola na dvije lokacije jer na jednoj adresi nema dosta mjesta za sve učenike pa je balet podstanar u drugom prostoru. Sjedište je nedavno, iseljenjem gradskog poduzeća, dobilo pet prostorija, ali još uvijek su, kako veli Senka Bašić Šamec „na knap. „- Bedasto je žaliti se, kad se sjetim kako je bilo, ali da nam je još pet učionica bilo bi super. Rezultati su dokaz tvrdnje da su Međimurci vjerojatno najmuzikalniji Hrvati. – Ne znam jel’ to u zraku, vodi… – smije se. Spominje izvorne međimurske popevke, koje se smatraju iznimno kompliciranima.

Koncert

Tradicionalni Završni koncert škole održat će se 30. svibnja 2017. u Centru za kulturu Čakovec s početkom u 18,00 sati. Odlukom Gradskog vijeća Grada Čakovca Umjetničkoj školi Miroslav Magdalenić Čakovec dodijeljena je Godišnja nagrada Grada Čakovca za iznimno djelovanje u području odgoja i obrazovanja, te je ovaj koncert svojevrsna proslava uspjeha Škole i održava se povodom Dana Grada Čakovca.

PROBLEM

Kad bi Miroslav Magdalenić riješio svoj jedini problem – nedostatak prostora i učitelja – tko zna gdje bi bili. Rješavanje problema manjka učitelja ovisi o Zagrebu. Iz centra treba doći dozvola za otvaranje novih radnih mjesta, ali već dugo traje zabrana zapošljavanja državnih službenika

Izvor:
Foto:

Međimurje

Čakovečki stomatolozi i DND Prelog dijelili edukativne letke, savjete, zubne paste…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio Vipro

U subotu, 18. rujna, na Gradskoj tržnici u Prelogu Hrvatsko stomatološko društvo Čakovec i Društvo naša djeca Prelog obilježili su Europski dan oralnog zdravlja, 12. rujna, koji se obilježava na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine, i Mjesec oralnog zdravlja, koji se obilježava na inicijativu Hrvatske komore dentalne medicine, a traje od 12. rujna do 12. listopada.

Tim povodom, HSD Čakovec i DND Prelog na štandu u Prelogu dijelili su edukativne letke i savjete, zubne paste i četkice te zdravi međuobrok – jabuke.

– Usprkos pandemiji COVID-a 19, ali uz poštivanje epidemioloških mjera, moramo provoditi akcije koje će poticati ljude na očuvanje oralnog zdravlja, jer nam je ono važno za očuvanje općeg zdravlja. Posljedica suvremenog stila života, koji uključuje pretjerano konzumiranje slatke hrane, zaslađenih i alkoholnih napitaka te uživanje nikotina u kombinaciji s lošom oralnom higijenom, razvoj je bolesti u ustima koje negativno utječu na zdravlje cijelog organizma – poručuju iz HSD-a Čakovec.

Važno za opće zdravlje

Oralno zdravlje kao sastavni dio općeg zdravlja je znatno više od zdravih zubi i lijepog osmijeha te nas obilježavanje ovog dana još jednom potiče na podizanje svijesti o važnosti njegova očuvanja.

Najčešća bolest u ustima je zubni karijes koji se vrlo lako može spriječiti provođenjem triju jednostavnih životnih navika: hraniti se zdravo, čistiti zube zubnim koncem poslije svakog obroka i zubnom četkicom dvaput dnevno te redovito ići na stomatološke preglede, što se posebno odnosi na djecu.

Cilj preventivnih pregleda kod djece je rano otkrivanje karijesa, primjena sredstava za prevenciju karijesa poput fluoridnih gelova ili lakova te edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani, a kod odraslih osim pregleda, i profesionalno čišćenje te poliranje zuba, kao i rano otkrivanje promjena na zubima i sluznici usne šupljine.

„Zubna putovnica“

U Republici Hrvatskoj se od 2017. godine provodi Nacionalni program pod nazivom „Zubna putovnica“ koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja te zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa putem preventivnih pregleda prilikom upisa u dječji vrtić i 1. razred osnovne škole te u 6. razredu osnovne škole.

Program također uključuje svakodnevno organizirano četkanje zubi koje se provodi u vrtićima i školama s ciljem razvijanja redovitih navika održavanja oralne higijene te prevencije karijesa od najranije dobi.

– Globalna pandemija COVID-19 i brojne poteškoće s kojima se susrećemo nisu zaustavile aktivnosti koje se provode u zaštiti oralnog zdravlja i pružanju dentalne zdravstvene zaštite te su donijela nova saznanja i brojna iskustva, osobito u edukaciji – istaknuli su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nastavite čitati

Međimurje

“Međimurska gruda”: održani Večer folklora i Gulašfest, 25. rujna “Bakini kolači”!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska gruda

Nakon što je 11. rujna u društvenom domu u Pretetincu održana Večer folklora, na kojoj su nastupile KUU “Seljačka sloga” te članice Udruge žena Gornji Hrašćan koje su okupljene nasmijale igrokazima “Mito” te “Mama i čer”, Udruga za očuvanje kulturne baštine “Međimurska gruda” iz Dunjkovca nije stala s aktivnostima.

U subotu, 18. rujna, održao se pak 5. Gulašfest, natjecanje u pripremi međimurskoga gulaša. Manifestacija je organizirana na prostoru uz igralište NK-a “Međimurec” u Pretetincu. Ekipe su sačinjavala po dva člana – kuhar i pomagač. Za nabavku potrebnog mesa organizatori su za sudionike pribavili bonove.

Na ovogodišnjem Gulašfestu natjecalo se devet ekipa. Najbolji gulaš skuhale su članice Udruge žena Pretetinec, dok su utješne nagrade za drugo i treće mjesto dobile članice Udruge žena Dunjkovec i dečki iz DVD-a Dunjkovec. Čestitamo!

Pokrovitelji događanja su bili Vijeće mjesnog odbora Dunjkovec i Općina Nedelišće.

Dodajmo da se i četvrte subote u rujnu organizira manifestacija “Bakini kolači”, koja ove godine neće biti natjecateljskog, već revijalnog karaktera.

– Svojim će se slasticama predstaviti sudionice dosadašnjih pet manifestacija. Vidimo se u subotu, 25. rujna, od 10 do 13 sati u atriju Staroga grada Čakovec! – kažu iz “Međimurske grude”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje