Povežite se s nama

Međimurje

Oni su iznimni glazbeni talenti, osvajaju zlata i nisu ljubomorni jedni na druge

Objavljeno:

- dana

USPJEŠNO

Glazbena škola Miroslav Magdalenić iz Čakovca nikad nije imala uspješniju godinu. U akademskoj godini koja je pri kraju profesori su se pokazala kao vrhunski glazbeni pedagozi, a mladi Čakovčani kao iznimno talentirani glazbenici.

Godine u Magdaleniću su inače uspješne, ali ova je sve nadmašila: nije bilo glazbenog natjecanja u toj kategoriji bez učenika iz Magdalenića s nagradama u rukama. Svejedno o kojemu instrumentu je riječ Glazbena škola je doživjela preporod. Ima tu puno zlata, posebnih nagrada i prvih mjesta. Ipak, ono što su učinile dvije učenice Magdalenića na dva natjecanja zaredom je presedan u svijetu glazbenih učeničkih natjecanja. Čakovčanke Greta Mikec i Katrina Horvat osvojile su maksimalni broj bodova – Greta na saksofonu, a Katrina za klavirom.

Svi zadovoljni

Nema instrumenta koji se favorizira u Magdaleniću. Iako su Međimurci poznati po odličnim harmonikašima, nagrade se jednako osvajaju na svim instrumentima.
Na Državnom natjecanju „Mladi Padovec“ je između 150 –ak natjecatelja bilo čak 18 učenika iz malog Magdalenića. Osvojili su deset prvih nagrada, od kojih su njih četvero završili kao pobjednici kategorija. Tu je bilo i šest drugih nagrada i dvije bronce. – To je prvo natjecanje u sezoni, samo za osnovne škole je i to je glavna kontrola da vidimo gdje je dijete. To je jako poticajno natjecanje sa realnim žirijem. Organizatori jako paze tko je u žiriju i svake godine ga mijenjaju što je dobro. Ako nešto treba nagraditi to će i učiniti. Na međunarodnom natjecanju s međunarodnim žirijem, „Sonus“ u Križevcima, u Čakovec su otišle tri prve nagrade, dva srebra i dvije treće nagrade.

Njihova izvrsnost i to da na puno natjecanja više gotovo da nemaju konkurencije, ne sprečava školu da učenike i dalje šalje na sva natjecanja na koja imaju priliku otići. – To je dobro za djecu, mentora i za školu. Dijete stiče samopouzdanje, mentor vidi gdje je dijete, a škola stvara ime. Čak i nije bitan broj nagrada. Ali jako je lijepo stajati u hodniku kad vaši idu na pozornicu pa čujete komešanje „a to su Čakovćanci“. Baš lijepo. Mentori su skroz uzbuđeni: to se čekaju rezultati, slikaju se mobitelima, odmah mi ih šalju. Veliko je to uzbuđenje i iščekivanje za dijete, roditelje i mentore. Strašno veselje. To je najveća nagrada u glazbi. Nitko ne može to ničim platiti – kaže Senka Bašek Šamec, ravnateljica škole, koja je i prije mjesta ravnatelja dugo godina radila u školi kao profesorica harmonike.

Bez ljubomore

Kako od toliko dobrih glazbenika izabrati tko će na natjecanje? Škola je razvila svoj sustav audicija. – Za svako natjecanje je posebna audicija. Učenik odsvira program i vidi se tko je najbolji i taj ide – priča ravnateljica. Nema veze koliko je kratak razmak između natjecanja – svi idu opet na audiciju ako se svira nova skladba. Ovakvim fer sustavom su svi zadovoljni. Osobito jer učenici iz Magdalenića jako vole natjecanja i nikome se ne gleda kroz prste. – Audicije su odlična stvar. Djeca se navikavaju na stresnu situaciju sviranja pred komisijom. Tu, zanimljivo je, nema ljubomore o kojoj se priča kad je druga vrsta glazbe u pitanju. Djeca se međusobno potiču i čestitaju si – zadovoljna je ravnateljica.

To je dobro za djecu, mentora i za školu. Dijete stiče samopouzdanje, mentor vidi gdje je dijete, a škola stvara im

Kad bi Miroslav Magdalenić riješio svoj jedini problem – nedostatak prostora i učitelja – tko zna gdje bi bili. Rješavanje problema manjka učitelja ovisi o Zagrebu. Iz centra treba doći dozvola za otvaranje novih radnih mjesta, ali već dugo traje zabrana zapošljavanja državnih službenika. Zbog toga škola ne može primiti više učenika pa ih sve više moraju odbijati. Ravnateljici je žao jer talenata je puno, a pola njih odbijaju. U Čakovcu je škola na dvije lokacije jer na jednoj adresi nema dosta mjesta za sve učenike pa je balet podstanar u drugom prostoru. Sjedište je nedavno, iseljenjem gradskog poduzeća, dobilo pet prostorija, ali još uvijek su, kako veli Senka Bašić Šamec „na knap. „- Bedasto je žaliti se, kad se sjetim kako je bilo, ali da nam je još pet učionica bilo bi super. Rezultati su dokaz tvrdnje da su Međimurci vjerojatno najmuzikalniji Hrvati. – Ne znam jel’ to u zraku, vodi… – smije se. Spominje izvorne međimurske popevke, koje se smatraju iznimno kompliciranima.

Koncert

Tradicionalni Završni koncert škole održat će se 30. svibnja 2017. u Centru za kulturu Čakovec s početkom u 18,00 sati. Odlukom Gradskog vijeća Grada Čakovca Umjetničkoj školi Miroslav Magdalenić Čakovec dodijeljena je Godišnja nagrada Grada Čakovca za iznimno djelovanje u području odgoja i obrazovanja, te je ovaj koncert svojevrsna proslava uspjeha Škole i održava se povodom Dana Grada Čakovca.

PROBLEM

Kad bi Miroslav Magdalenić riješio svoj jedini problem – nedostatak prostora i učitelja – tko zna gdje bi bili. Rješavanje problema manjka učitelja ovisi o Zagrebu. Iz centra treba doći dozvola za otvaranje novih radnih mjesta, ali već dugo traje zabrana zapošljavanja državnih službenika

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na ulazu u Macinec postavljena štalica sa svetom obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice i članovi Udruge MAXENCA za ovaj advent na ulazu u Macinec, kod Doma kulture, postavili su štalicu sa svetom obitelji.

Toj umjetničkoj instalaciji prethodili su radovi pripreme unazad dvadesetak dana, no rezultatom su svi bili zadovoljni zaboravivši pritom na uvjete u kojima su instalaciju stvarali.

Ovo je novi projekt, odnosno nastavak i realizacija sličnih projekata u vrijeme adventa. O ideji i načinu izvedbe se razmišljalo i raspravljalo mjesecima. Nabavljen je potreban materijal, alat je donesen od kuće, napravljene su skice i malo pomalo štalica je poprimala svoj oblik.

Član udruge Alen Jaklin iskoristio je svoj umjetnički dar i oslikao svetu obitelj. Svatko je u skladu sa svojim mogućnostima i znanju dao doprinos novoj umjetničkoj instalaciji.

Nastavite čitati

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje