Povežite se s nama

U fokusu

Oni su njihova produžena ruka

Objavljeno:

- dana

Teško oboljelima od multiple skleroze na području Varaždinske županije pomaže 9 osobnih asist

Postoji potreba za zapošljavanjem još većeg broja osobnih asistenata, no nema novaca za nova zapošljavanja. Problem je održati i sadašnja – upozorava Irena Vrdoljak, predsjednica županijskog Društva MS-a.

– Ako treba skočiti po lijek, k doktoru, u banku, poštu, kazalište, crkvu, pa i kod gradonačelnika, znam da je tu moja Magdalena – našalila se Varaždinka Božena Herega, koju uz brojne zdravstvene probleme muči i multipla skleroza (MS). S obzirom na to da živi sama i sve se teže samostalno kreće, već dvije godine u obavljanju svakodnevnih poslova pomaže joj Magdalena Kocijan, jedna od ukupno devet osobnih asistenata koji pomažu teško oboljelim članovima Društva multiple skleroze Varaždinske županije.

Sve počelo 2008.

Vrdoljak očekuje da će se s programima osobnih asistenata i domaćica nastaviti i dalje, iako je kriza

– S projektom osobnih asistenata krenuli smo 2008. Počeli smo s tri osobna asistenta, a danas ih imamo devet, iako su potrebe puno veće. Oni pomažu osobama oboljelim od MS-a u obavljanju osnovnih životnih potreba, ali i članovima njihovih obitelji u smislu da se i oni malo rasterete od svakodnevne brige za oboljele. Osobni asistenti zapravo su produžena ruka oboljelima i njihovim obiteljima, a njihova osnovna namjera je da se naši članovi, posebno teži slučajevi, ne isključe iz društva – rekla je Irena Vrdoljak, predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije.
 
Uz osobne asistente, teško oboljelim članovima Društva pomažu i tri domaćice.
 
– One su tu s istom svrhom kao i osobni asistenti, a međusobno se razlikuju po satima rada. Domaćice su zaposlene na puno radno vrijeme i brinu se o više korisnika, a osobni asistenti na pola radnog vremena iako postoji potreba za zapošljavanjem na puno radno vrijeme. Problem je u financiranju. Oba programa provode se uz potporu države, odnosno kroz ove se programe zapošljavaju osobe s burze, a novce za njihov rad osiguravaju dva ministarstva: Ministarstvo socijalne politike i mladih, odnosno Ministarstvo zdravlja – pojasnila je Vrdoljak i dodala kako se nada da će se s tim projektima nastaviti i dalje iako se posljedice krize već duže vrijeme osjećaju kroz sve manje novaca koji se osiguravaju za te programe.

Radili bez plaće

Dodatni je problem taj što se osobni asistenti zapošljavaju na određeno vrijeme te se njihovi ugovori moraju obnavljati svake godine, a hoće li raditi i dalje, ovisi o tome ima li dovoljno novaca, a ne o realnim potrebama. Ove se godine čak dogodilo da su osobni asistenti tri mjeseca radili bez plaće jer Društvo od Ministarstva nije dobilo sredstva osigurana za tu namjenu.
 
– Plaće su isplaćene tek kada smo zaprimili novce na račun, no moram istaknuti kako su ta tri mjeseca svi oni svoj posao normalno odradili i svaka im čast na profesionalnosti i strpljenju – rekla je Vrdoljak. 

Uspješan Dan otvorenih vrata

Članovi Društva multiple skleroze Varaždinske županije u srijedu su obilježili Nacionalni dan oboljelih od MS-a kroz Dan otvorenih vrata. Svi koji su imali bilo kakvo pitanje u vezi ove kronične neurološke bolesti središnjeg živčanog sustava, kod koje se nikad ne zna kada i na što će “udariti”, mogli su tijekom cijelog dana doći u prostorije Društva, čije su članove u srijedu posjetili i zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić te zamjenica župana Blanka Glavica-Ječmenica. Sve informacije o MS-u, dijagnosticiranju i liječenju možete dobiti na broju telefona 042/206-250, putem e-maila [email protected] ili osobno u prostorijama Društva u Križanićevoj 33 u Varaždinu, ponedjeljkom i četvrtkom od 8 do 14, a srijedom od 8 do 16 sati. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje