Povežite se s nama

U fokusu

Oni su ponos Općine Petrijanec: potpisano 37 ugovora o stipendiranju s nadarenim studentima

Objavljeno:

- dana

POTPORE STUDENTIMA

U Općini Petrijanec potpisano je ukupno 37 ugovora o stipendiranju. Ugovore o dodjeli stipednija potpisao je načelnik Željko Posavec sa studentima.

Dodijeljene su tri stipendije za studente koji studiraju na području Varaždinske županije, pet stipendija za studente koji studiraju na području Međimurske županije, a 29 stipendija dodijeljeno je za studente koji studiraju izvan navedenih županija ili u inozemstvu.  

– Općina je i ove godine nastavila brinuti o studentima s područja općine, čak štoviše, ove smo godine povećali iznos stipendija kako bismo omogućili što bolje uvjete u nastavku obrazovanja – rekao je načelnik Posavec.  

Također za 100 kuna povećan iznos stipendije za sve koji studiraju izvan Varaždinske i Međimurske županije i u inozemstvu

Stipendije za izvrsnost su dobili studenti koji si ispunili minimum zahtjeva/kriterija, neovisno o materijalnom statusu studenta, a načelnik Posavec ujedno je i pozvao sve studente da ulažu u svoje obrazovanje, budu uporni i proaktivni, te im istovremeno ostavio „otvorena vrata“ za svaku buduću suradnju u pogledu prijedloga, kritika ili projekta kojim će ih općina Petrijanec nastojati podržati u nastavku školovanja.

Među stipendistima Općine Petrijanec je  Mateja, studentica Bioinformatike „Fakulteta za zdravstvene vede“ u Mariboru.

– Veoma sam počašćena što sam među dobitnicima stipendije za izvrsnost.  Iskreno se zahvaljujem Općini Petrijanec kao i samom načelniku da pridaje značajnu pažnju i vrijednost školovanju.  Stipendija je ove godine povećanog iznos i daje izuzetnu potporu mom studentskom standardu, promiče u meni motiviranost za većim angažmanom i ulaganjem u vlastito obrazovanje. Pohvalila bi skrb za studente i opravdat ću vaše povjerenje – poručila je Mateja.

Izvor:
Foto: Foto: Općina Petrijanec

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje