Povežite se s nama

Život i društvo

Online se školovali za njegovateljicu, vođenje knjiga OPG-a, animatore i vođenje malih poduzeća

Objavljeno:

- dana

PROJEKTU SEM U GOSPODARSKOJ

Više od 190 polaznika u proteklih godinu dana prošlo je edukaciju u sklopu projekta SEM (Sektorski edukacijski model).

Dugotrajno nezaposleni, oni kojima prijeti otkaz, vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji nisu upoznati s “papirnatim” dijelovima poslovanja, mladi koji žele osnovati svoje poduzeće, privremeno zaposleni i oni kojima je dodatna edukacija omogućila da zadrže posao edukaciju su dobili preko interneta i mobitela.

Naime, cilj  projekta bio je odraslima  znanja i vještine u skladu sa zahtjevima tržišta rada, ali i unaprijeditii obrazovne programe. Polaznici su se tako online obrazovali za osnivanje i vođenje malih i srednjih trgovačkih društava, turističke animatore, ruralni turizam i korištenje fondova, za njegovateljicu i knjigovodstvo OPG-a. Nositelj projekta čija  je vrijednost 181.822,41 eura, od čega je 81,72% financirala Europska unija, je Gospodarska škola Varaždin, a na njemu su kao partneri sudjelovali još i Pučko otvoreno učilište Šibenik, Bjelovar i Obris i Ivora-škola informatike. Edukacija je za sve polaznike bila besplatna, a kao najveću prednost e-učenja istaknuli su vlastite poslovne planove te mogućnost učenja na daljinu.

U Europskoj uniji 30 posto, kod nas tek 2 posto

– Cjeloživotno učenje je u Hrvatskoj na izuzetno niskoj razini. U Europskoj uniji 30 posto stanovništva je u njega uključeno dok je kod nas ta brojka 2 posto – istaknuo je direktor Ivore Rajko Ivošević danas na konferenciji za medije povodom završetka SEM projekta.
Varaždinska Gospodarska škola već se dulji niz godina, uz redovnu nastavu, bavi i cjeloživotnim učenjem, a prijavljuju i projekte na europske fondove. – Učenici, njih 24, i profesori škole otputovat će u Strasbourg na nagradno putovanje i prisustvovat će sjednici EU parlamenta. To je svojevrsna nagrada za projekt “Moja ideja za bolju Europu” – rekla je ravnateljica Gospodarske škole Katica Kalogjera Novak.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Prošloga tjedna s koronavirusom umrle tri osobe Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđeno 18 Covid-19 pozitivnih osoba, što je 28 % manje u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je manje u odnosu na prethodni tjedan kada je pozitivna bila 41 osoba, javio je 30. siječnja županijski Stožer.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 15 pacijenata. S Covidom-19 su prošloga tjedna umrle tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva na današnji dan je osam.

Na današnji dan 14-dnevna incidencija za Varaždinsku županiju iznosi 27 novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominju da je od izuzetne važnosti da se osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti cijepe trećom ili četvrtom dozom protiv Covida-19 da se bolest ne bi komplicirala te da ne završe na bolničkom liječenju.

Cijepljenje protiv Covida-19, gripe i pneumokoka u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije može se obaviti utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Cijepljenje se može obaviti i u ambulantama izabranih liječnika uz prethodni dogovor i najavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi uzbudljiva sportska natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, uz to što je poznat kao „centar svijeta“, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i dočekuje proljeće.

Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Dan kasnije Ludbreg će biti domaćin Mini Crazy Hill run utrke namijenjene učenicima osnovnih škola. Nastavlja se 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom, dok se dan kasnije, 12. ožujka, održava Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg.

Istoga dana, u nedjelju, 12. ožujka, Ludbreg će se održati Watermark Kayak race, odnosno otvoreno prvenstvo grada Ludbrega na rijeci Bednji.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi, dok je nedjelja 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu, 25. ožujka, održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. U nedjelju, 26. ožujka, u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Za vrijeme trajanja utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje.

Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom, a istog dana održava se i tWine&Walk, eno-gastro rekreacijska manifestacija.

Organizatori festivala su Grad Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Trail Full Cycling Experience i BSV.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje