Povežite se s nama

U fokusu

Opasna cesta u Gornjem Ladanju dobiva nogostupe: Općina Vinica dobila više od tri milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

NATJEČAJ MUP-A

Više od tri milijuna kuna dobit će Općina Vinica za proširenje županijske ceste kroz Gornje Ladanje, u mjestu u kojem se trenutno gradi kanalizacijska mreža.

– Na poziv Ministarstva unutarnjih poslova za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa prijavili smo projekt proširenja ceste s izgradnjom nogostupa za dionicu u Gornjem Ladanju, a primili smo obavijest Ministarstva da je naša prijava za sufinanciranje dobila zeleno svjetlo. Time su osigurana financijska sredstva u iznosu od 3.362.185,54 kuna – izvijestilis u iz Općine.

Zahvaljujući tome će se odmah po završetku radova na izgradnji kanalizacije moći krenuti s uređenjem prometnice, za što je već proveden postupak javne nabave te imamo odabranog izvođača radova.

– Moram naglasiti da smo zadnjih dana bili prilično zabrinuti jer je župan želio blokirati odluku Ministarstva o odobrenim sredstvima te je tako još jednom pokazao koliko mu je stalo do Općine u kojoj i sam živi – ustvrdio je načelnik Marijan Kostanjevac.

Za razliku od toga, zahvalio je radnoj skupini Ministarstva unutarnjih poslova. – Prepoznali su važnost projekta te donijeli odluku o sufinanciranju proširenja ceste i izgradnji nogostupa na ovoj izuzetno opasnoj dionici. Općina je apsolutno dokazala svoju skrb i brigu za svoje mještane u  dijelu naselja Gornje Ladanje, jer taj dio prometnice zapravo u nadležnosti Županijske uprave za ceste, a ne Općine. Najviše me raduje činjenica da će po završetku planiranih radova sigurnost svih sudionika u prometu, a osobito djece, pješaka i biciklista biti znatno bolja – istaknuo je Kostanjevac.  

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje