Povežite se s nama

Međimurje

Opasnost vreba od legalnih droga koje nisu zakonski kontrolirane

Objavljeno:

- dana

LEGALICE

Posljednjih je godina na tržištu sve više novih droga, takozvanih legalica, koje se mogu slobodno kupiti u tobako ili smart shopovima, online ili drugim specijaliziranim trgovinama.

Riječ je o naizgled bezopasnim proizvodima u obliku osvježivača zraka ili soli za kupanje koji sadrže prirodne ili češće sintetičke tvari s psihoaktivnim djelovanjem. Posebno zabrinjava što su takvi proizvodi dostupni mladima koji ih mogu lako nabaviti te je poznat slučaj 15-ogodišnjeg dječaka koji je 2015. godine preminuo u Zagrebu nakon što je “pušio” upravo jedan takav “osvježivač zraka” koji je kupio u obližnjem smart shopu.

Edukacija

Korištenje legalica bilo je uočeno i među mladima u Međimurskoj županiji te je županijski Zavod za javno zdravstvo još 2013. godine proveo opsežno istraživanje među mladima o korištenju droga, pa su u upitnik bila uvrštena i pitanja o novim drogama. Istraživanje je provedeno među učenicima osnovnih (7. i 8. razr.) i srednjih (2. razr.) škola, a rezultati su bili zabrinjavajući.

Ovisno o sredstvu, neki postaju ošamućeni, a drugi agresivni i nervozni

Prema riječima Diane Uvodić-Đurić iz Zavoda, ispostavilo se da je kod učenika 7. i 8. razreda osnovne škole oko 2 posto učenika probalo nove droge, a kod srednjoškolaca ti su postotci drastično rasli. Svaki treći srednjoškolac je probao nove droge i svaka deseta srednjoškolka.

– Kada smo se suočili s ovakvim rezultatima, krenuli smo u edukaciju nastavnika u školama i roditelja na roditeljskim sastancima, jer se tada malo znalo o tim proizvodima. Vrhunac korištenja legalica bio je tijekom 2015. i 2016. godine, a od tada se čini da se situacija polako smiruje, barem prema dojmu koji se danas može steći iz naših kontakata koje imamo sa školama – kaže Uvodić-Đurić, koja u Zavodu vodi Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Internet

No, s djecom i mladima uvijek treba biti na oprezu, pa je o problemu novih droga naša sugovornica početkom ove godine napisala opsežan članak za časopis za promociju zdravlja “Nove staze”.

Prema iznesenim informacijama, tzv. legalice najčešće se proizvode izvan Europe te je prije nekoliko godina utvrđeno više od 651 internetskih stranica preko koje su se mogla kupiti takva sredstva, ali se kontinuirano reklamiraju i niču nove stranice i novi proizvodi.

– Promjene i novosti u tom su području vrlo brze, pa je uspostavljen EU sustav ranog upozorenja koji prima obavijest o pojavi nove droge jednom tjedno. Problem je u tome što se neke supstance mogu staviti na listu zabranjenih tvari, ali proizvođači naprave neznatne promjene u molekuli, nazovu je drugim imenom i pod novim nazivom na tržište stave novi proizvod, ali s jednako štetnim utjecajem na zdravlje – objašnjava liječnica, ističući kako se sustav ranog upozoravanja planira uspostaviti i na županijskoj razini. Edukacija nastavnika, roditelja i šire javnosti provodi se kontinuirano od 2014. godine, pa su danas ljudi ipak bolje informirani o toj problematici, zaključuje.

“Osvježivač” Galaxy najpopularniji

Među mladima osobito su popularni sintetski kanabinoidi, koji u mozgu stvaraju psihoaktivni učinak sličan THC-u iz marihuane. Na tržište najčešće dolaze u obliku biljnih mješavina poprskanih ili natopljenih sintetskim kanabinoidima. U trgovinama se najčešće prodaju kao osvježivači zraka poznati pod nazivima Galaxy, Spice, Atomix, Rainbow i drugima. U istraživanju koje je međimurski Zavod za javno zdravstvo proveo među međimurskim učenicima 2013. godine ispostavilo se da je upravo Galaxy najčešće korišteno sredstvo među mladima. Stoga se Galaxy često koristi kao sinonim za nove droge “legal highs”. Osim kao osvježivači zraka, legalice se na tržištu mogu naći i u obliku soli za kupanje i gnojiva za biljke ili u obliku smola, praha, kristala, ulja i tableta. Na proizvodu je najčešće naznačeno da nije za ljudsku konzumaciju, no to ne sprečava mlade da ih “puše” u obliku jointa ili konzumiraju na sličan način. Najveći problem je što, za razliku od klasičnih ilegalnih droga, ovi proizvodi ne podliježu zakonskoj kontroli. Prema načinu djelovanja dijele se na stimulanse, depresore središnjega živčanog sustava, halucinogene i sintetske kanabinoide.

Utjecaj

Brojni su znaci konzumiranja droga kod mladih, kao što su neobjašnjive promjene u ponašanju (agresivnost, nervoza), česte promjene raspoloženja, laganje i problemi u školi. Fizičke promjene su vrtoglavica, crvene oči, ubrzan rad srca, mučnine i slabosti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec donirao Odjelu otorinolaringologije Županijske bolnice Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska bolnica Čakovec, točnije Odjel otorinolaringologije, zahvaljujući donaciji Grada Čakovca bogatiji je za tri televizora.

Oni su kupljeni sredstvima programa Grada Čakovca – prijatelja djece, a Koordinacijski odbor odlučio je da se ove godine donira pacijentima odjela za uho, grlo i nos.

Prilikom predaje donacije, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je da iako Grad nema zakonske obveze financirati zdravstveni sustav, ovakvim akcijama nastoji poboljšati ne samo kvaliteta usluge, već i olakšati boravak na bolničkim odjelima, posebno onim najmlađima. Naša bolnica među najboljima je u Hrvatskoj, a želimo da, djeci koja se moraju bolnički liječiti, boravak bude što ugodniji.

Na donaciji su se zahvalili ravnatelj Županijske bolnice dr. med. Igor Šegović te voditelj Odjela otorinolaringologije dr. med. Danko Blažeka.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija 1989. godine pokrenuli su inicijativu Bolnice – prijatelji djece, a Grad Čakovec od 2002. godine u sklopu programa Grad – prijatelj djece financira nabavu određene opreme u skladu s potrebama naše Županijske bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo. Tako se 2021. godine pomoglo u opremanju Odjela abdominalne i dječje kirurgije, a lani su na istom odjelu oslikani zidovi te kupljene majice.

U Republici Hrvatskoj provodi se program pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici” koji ima za cilj humanizaciju bolničkog liječenja djece stvaranjem najviših standarda kako bi mališani što lakše prebrodili boravak u bolnici. Ovo je samo jedan mali korak prema tome.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Nikola iznenadio vrtićarce s područaja Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na snježno jutro 6. prosinca jasličke skupine dječjih vrtića s područja grada Mursko Središće Maslačak i Pahuljica iznenadio je dolazak svetog Nikole.

I dok su oni najmanji bojažljivo primali slatke paketiće, oni nešto stariji klinci čekali su dolazak u Centru za kulturu „Rudar“. Da bi njihova nestrpljivost bila manja pobrinuli su se članovi Dječjeg gradskog kazališta iz Čakovca s predstavom „Luckasti klaunovi“. Smijeha i veselja nije nedostajalo. Tijekom same predstave u prepunoj dvorani Centra za kulturu, oko 150 mališana bodrilo je svoje klaunove, a neki sretnici od njih zajedno s klaunovima sudjelovalo su u predstavi. Na samom kraju predstave klaunovi su završili i poručili djeci da mogu natrag u vrtiće.

No djeca se nisu dala smesti, te su glasno dozivala svetog Nikolu koji je došao na pozornicu i darivao ih sa slatkim paketićima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje