Povežite se s nama

Međimurje

Opasnost vreba od legalnih droga koje nisu zakonski kontrolirane

Objavljeno:

- dana

LEGALICE

Posljednjih je godina na tržištu sve više novih droga, takozvanih legalica, koje se mogu slobodno kupiti u tobako ili smart shopovima, online ili drugim specijaliziranim trgovinama.

Riječ je o naizgled bezopasnim proizvodima u obliku osvježivača zraka ili soli za kupanje koji sadrže prirodne ili češće sintetičke tvari s psihoaktivnim djelovanjem. Posebno zabrinjava što su takvi proizvodi dostupni mladima koji ih mogu lako nabaviti te je poznat slučaj 15-ogodišnjeg dječaka koji je 2015. godine preminuo u Zagrebu nakon što je “pušio” upravo jedan takav “osvježivač zraka” koji je kupio u obližnjem smart shopu.

Edukacija

Korištenje legalica bilo je uočeno i među mladima u Međimurskoj županiji te je županijski Zavod za javno zdravstvo još 2013. godine proveo opsežno istraživanje među mladima o korištenju droga, pa su u upitnik bila uvrštena i pitanja o novim drogama. Istraživanje je provedeno među učenicima osnovnih (7. i 8. razr.) i srednjih (2. razr.) škola, a rezultati su bili zabrinjavajući.

Ovisno o sredstvu, neki postaju ošamućeni, a drugi agresivni i nervozni

Prema riječima Diane Uvodić-Đurić iz Zavoda, ispostavilo se da je kod učenika 7. i 8. razreda osnovne škole oko 2 posto učenika probalo nove droge, a kod srednjoškolaca ti su postotci drastično rasli. Svaki treći srednjoškolac je probao nove droge i svaka deseta srednjoškolka.

– Kada smo se suočili s ovakvim rezultatima, krenuli smo u edukaciju nastavnika u školama i roditelja na roditeljskim sastancima, jer se tada malo znalo o tim proizvodima. Vrhunac korištenja legalica bio je tijekom 2015. i 2016. godine, a od tada se čini da se situacija polako smiruje, barem prema dojmu koji se danas može steći iz naših kontakata koje imamo sa školama – kaže Uvodić-Đurić, koja u Zavodu vodi Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Internet

No, s djecom i mladima uvijek treba biti na oprezu, pa je o problemu novih droga naša sugovornica početkom ove godine napisala opsežan članak za časopis za promociju zdravlja “Nove staze”.

Prema iznesenim informacijama, tzv. legalice najčešće se proizvode izvan Europe te je prije nekoliko godina utvrđeno više od 651 internetskih stranica preko koje su se mogla kupiti takva sredstva, ali se kontinuirano reklamiraju i niču nove stranice i novi proizvodi.

– Promjene i novosti u tom su području vrlo brze, pa je uspostavljen EU sustav ranog upozorenja koji prima obavijest o pojavi nove droge jednom tjedno. Problem je u tome što se neke supstance mogu staviti na listu zabranjenih tvari, ali proizvođači naprave neznatne promjene u molekuli, nazovu je drugim imenom i pod novim nazivom na tržište stave novi proizvod, ali s jednako štetnim utjecajem na zdravlje – objašnjava liječnica, ističući kako se sustav ranog upozoravanja planira uspostaviti i na županijskoj razini. Edukacija nastavnika, roditelja i šire javnosti provodi se kontinuirano od 2014. godine, pa su danas ljudi ipak bolje informirani o toj problematici, zaključuje.

“Osvježivač” Galaxy najpopularniji

Među mladima osobito su popularni sintetski kanabinoidi, koji u mozgu stvaraju psihoaktivni učinak sličan THC-u iz marihuane. Na tržište najčešće dolaze u obliku biljnih mješavina poprskanih ili natopljenih sintetskim kanabinoidima. U trgovinama se najčešće prodaju kao osvježivači zraka poznati pod nazivima Galaxy, Spice, Atomix, Rainbow i drugima. U istraživanju koje je međimurski Zavod za javno zdravstvo proveo među međimurskim učenicima 2013. godine ispostavilo se da je upravo Galaxy najčešće korišteno sredstvo među mladima. Stoga se Galaxy često koristi kao sinonim za nove droge “legal highs”. Osim kao osvježivači zraka, legalice se na tržištu mogu naći i u obliku soli za kupanje i gnojiva za biljke ili u obliku smola, praha, kristala, ulja i tableta. Na proizvodu je najčešće naznačeno da nije za ljudsku konzumaciju, no to ne sprečava mlade da ih “puše” u obliku jointa ili konzumiraju na sličan način. Najveći problem je što, za razliku od klasičnih ilegalnih droga, ovi proizvodi ne podliježu zakonskoj kontroli. Prema načinu djelovanja dijele se na stimulanse, depresore središnjega živčanog sustava, halucinogene i sintetske kanabinoide.

Utjecaj

Brojni su znaci konzumiranja droga kod mladih, kao što su neobjašnjive promjene u ponašanju (agresivnost, nervoza), česte promjene raspoloženja, laganje i problemi u školi. Fizičke promjene su vrtoglavica, crvene oči, ubrzan rad srca, mučnine i slabosti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Članovi DOSTI-ja i ove godine uživali na ljetovanju u Rijeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije i ove je godine organiziralo tradicionalno ljetovanje u Rijeci za svoje članove.

Dvanaestero članova i članica na moru je provelo pet dana u razdoblju od 10. do 15 srpnja, odnosno 10 dana u razdoblju od 15. do 24. srpnja, ovisno o terminu koji su odabrali.

Smještaj je bio osiguran u učeničkom domu „Podmurvice“.

Na ljetovanje u Rijeku tradicionalno se odlazi već nekoliko godina zbog prilagođene plaže u uvali Kostanj, na kojoj članovi bezbrižno mogu uživati u kupanju, sunčanju i druženju.

Plaža Kostanj danas je jedna od najopremljenijih plaža za ugodno ljetovanje osoba s invaliditetom.

Prostorno rješenje omogućava osobama s invaliditetom svih uzrasta jednostavno kretanje i funkcionalno korištenje cijelog prostora za kupanje, rehabilitaciju i odmor.

– I ove godine članovi su se vratili puni pozitivnih dojmova, odmoreni i vedri, što dokazuje da more ima pozitivno djelovanje na svakog pojedinca. More mnogima služi kao rehabilitacija, odmor, opuštanje od svakodnevice i prilika za druženje s ostalim članovima Društva, tako da se svakako željno iščekuje odlazak u Rijeku i iduće godine – rekli su iz DOSTI-ja.

Nastavite čitati

Međimurje

Koncerti na Porcijunkulovu uz COVID potvrdu, a možda će vam trebati i maska na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: ilustracija

Tradicionalno Porcijunkulovo ove će se godine održati u Čakovcu od 30. srpnja do 2. kolovoza.

Program je bogat, ali odvijat će se uz epidemiološke mjere.

Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu

Organizatori su najavili mjere kojih će se morati držati posjetitelji, a mi ih prenosimo:

Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, na koncertima manifestacije mogu prisustvovati:

  • osobe s važećom EU digitalnom COVID potvrdom
  • osobe s važećom potvrdom o preboljenju bolesti COVID-19
  • osobe s pisanom potvrdom izdanom od strane ovlaštene zdravstvene ustanove o negativnom PCR-u ili brzom antigenskom testom
  • osobe s važećom potvrdom o provedenom cijepljenju

Prilikom ulaska tako ćemo tražiti da svatko od posjetitelja posjeduje jednu od gore navedenih potvrdi.

Također, bit će obaveza nošenja maski na otvorenom ukoliko se neće moći osigurati minimalni propisani fizički razmak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!