Povežite se s nama

Život i društvo

Opća bolnica Varaždin petu godinu zaredom pridružila se kampanji „Zaustavimo sepsu“

Objavljeno:

- dana

Opća bolnica Varaždin u suradnji s Hrvatskim društvom medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) pridružuje se već petu godinu zaredom kampanji „Zaustavimo sepsu“ javno-zdravstvenom akcijom.

Sve s ciljem informiranja građana i jačanja javne svijesti o sepsi potaknuta statističkim brojkama o oboljelima. Sepsa je teško zdravstveno stanje uzrokovano sustavnim upalnim odgovorom tijela na infekciju te dovodi do disfunkcije organa .Uzročnici mogu biti virusi, gljivice no najčešće su bakterije koje mogu biti prisutne u bilo kojem dijelu tijela.

Sepsa globalno zahvati 20 do 30 milijuna ljudi godišnje, od kojih prema izvješću Global Burden of Disease (2012.) umre više od 10 milijuna godišnje, što dovodi sepsu na drugo mjesto po uzroku smrti diljem svijeta. Incidencija sepse je u drastičnom porastu u posljednjem desetljeću, a javnost je vrlo slabo upoznata s sepsom kao javnozdravstvenim terminom i općenito njenim prvim znakovima i simptomima.

Svjetska alijansa za borbu protiv sepse navodi kako se mortalitet sepse može umanjiti za 50 % uz adekvatne mjere prevencije i javnozdravstvene akcije.

Kampanja „Zaustavimo sepsu“ ima za cilj povećati javnu i profesionalnu svijest o sepsi te pokušati svojim aktivnostima doprinijeti smanjenju broja oboljelih i umrlih od sepse.

Opća bolnica Varaždin prepoznala je veličinu ovog problema te je kroz protekle godine organizirala predavanja za zdravstvene profesionalce kako bi problem sepse shvatili ozbiljno te na vrijeme prepoznali i započeli liječenje.

Ove godine u ponedjeljak, 9. rujna, organizirano je predavanje za učenike Srednje medicinske škole te studente sestrinstva Sveučilišta Sjever, kako bi i oni kao budući zdravstveni profesionalci i budući sudionici u zdravstvenoj zaštiti bili informirani o tom problemu. Predavači su bili Željka Gajski dipl. med. techn i Ksenija Kukec dipl. med. techn.

U subotu, 14. rujna, medicinske sestre Opće bolnice Varaždin, HDMSARIST-a, i učenici Srednje medicinske škole Varaždin provest će javno-zdravstvenu akciju, druženje s građanima na Franjevačkom trgu od 10 do 13 sati, s ciljem edukacije o prvim simptomima, znakovima i prevencije sepse, dijeljenjem brošura, odgovaranjem na pitanja, itd.

Uz dobru edukaciju o važnosti ranog prepoznavanja i ranog liječenja posljedice sepse mogu se umanjiti. Medicinske sestre intenzivne skrbi, ali i drugih radilišta Opće bolnice Varaždin, napravile su izniman doprinos povećanju svijesti o sepsi među javnosti i zdravstvenim profesionalcima i nadalje će raditi sve što je u njihovoj domeni kompetencija kako bi utjecale svojim radom na očuvanje zdravlja, prevenciju bolesti i edukaciju zdravstvenih profesionalaca.

Život i društvo

Teretnim vozilom u Varaždinu na zebri udario pješakinju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 20. travnja, oko 12.25 sati u Zavojnoj ulici u Varaždinu u prometnoj je nesreći ozlijeđena jedna osoba.

Teretnim vozilom je iz smjera Trenkove ulice u smjeru Koprivničke ulice upravljao 64-godišnjak. Dolaskom do semaforiziranog raskrižja Koprivničke i Zavojne ulice na znak zelenog svjetla skretao je u desno a da prethodno nije propustio 75-godišnju pješakinju koja je prelazila preko obilježenog pješačkog prijelaza na znak zelenog svjetla gurajući bicikl.

Uslijed udara pješakinja je pala na kolnik i zadobila ozljede. Medicinska pomoć pružena joj je u varaždinskoj Općoj bolnici, a ozljede joj za sada nisu okvalificirane.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin je podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je značajnim sredstvima iz proračuna podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, unatoč pandemijskoj krizi.

Naime, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak, 20. travnja, s predstavnicima udruga potpisao je ugovore te im tom prilikom zahvalio „što ste radili u ovim pandemijskim uvjetima i okupljali naše građane koji su preko vas zadovoljili svoje građanske interese“.

– Riskirali ste svoje zdravlje i  bili na usluzi građanima i zato vam upućujem veliku zahvalu. Iako će pojedine udruge smanjiti svoje aktivnosti zbog pandemije, sredstva neće propasti, a vas molim da nas o tome izvještavate. Najveća vrijednost ove gradske uprave je bila da smo komunicirali s vama. Nikad u povijesti grada nije bilo toliko udruga kao što ih imamo danas i nikad nije bila bolja suradnja. Udruge su šarolikost i bogatstvo jednog gradskog života pa vam još jednom zahvaljujem na suradnji – poručio je gradonačelnik.

Dodajmo da je za danas, 21. travnja, najavljeno potpisivanje ugovora s udrugama s područja obrazovanja i rada s mladima.

Nastavite čitati