Povežite se s nama

Međimurje

Općina Belica: predstavljeno novo pakiranje robne marke „Međimurski kalamper“

Objavljeno:

- dana

Tradicionalno se svake godine krajem ljeta u Općini Belica održava Festival kalamperu kojim se obilježava službeni početak vađenja krumpira. Ove godine jubilarni 20. Festival nije održan zbog pandemije uzrokovane koronavirusom.

U organizaciji Međimurske županije, Općine Belica i Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira predstavljena je nova županijska robna marka „Međimurski kalamper“.

Riječ je o novom pakiranju županijske robne marke „Međimurski kalamper“ koja je krenula na tržište u kolovozu ove godine u prepoznatljivom pakiranju od 2,5 kilograma.

Pritom su postavljeni visoki standardi kvalitete i sigurnosti, a mogu ga pakirati i stavljati na tržište proizvođači koji imaju Ugovor o korištenju robne marke s Udrugom proizvođača merkantilnog krumpira Međimurja i Međimurskom županijom.

Predstavljanju županijske robne marke prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, predsjednik Povjerenstva za nadzor i korištenje robne marke „Međimurski kalamper“ Milorad Šubić, župnik Mario Rukelj te domaćini načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi i predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić.

– Nakon mnogo vremena i truda međimurski kalamper konačno je u pravom pakiranju. U ovoj vrećici je sve ono najbolje što imamo iz Međimurja. Tu je naša tradicija, iskustvo i ljubav. Nadamo se da će ovo biti jedan od najprepoznatljivijih krumpira u Hrvatskoj – istaknuo je Mesarić.

Načelnik općine Zvonimir Taradi pojasnio je vizualni identitet proizvoda:

– Zakrivljeni elementi gornjeg i donjeg ruba upućuju na omeđenost Međimurja rijekama Murom i Dravom, međimurskom „teškom“ zemljom i zelenilom. Četrnaest kružno postavljenih elemenata u obliku stiliziranih cvjetova, simbol su Međimurja kao hrvatskog cvjetnjaka i cvijet potočnice koja se spominje u narodnoj pjesmi „Međimurje malo“. Vertikalni elementi u pozadini stilizirano podsjećaju na obradiva polja – oranice, a središnji krug u boji je ilovasto-pjeskovite zemlje koja je inače karakteristična za područje Belice, simbolizira obradivu zemlju na kojoj se uzgaja međimurski kalamper.

Vizualni identitet proizvoda osmislila je tvrtka Dvije lije iz Čakovca.

Međimurje

FOTO Tjedan kolektivne sadnje stabala u Dječjem vrtiću “Potočnica” Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine Dječji vrtić Potočnica sudjelovao je u nacionalnoj kampanji “Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.” koji se održava u razdoblju od 1. – 7. ožujka.

Inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj!” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Želi se potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila.

Vrtni centar Iva Štefanec i Rasadnik Žižek Sveta Marija velikodušno su donirali Dječjem vrtiću sadnice kupine, maline, smokve i jasena. Djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama, ravnateljicom i općinskim načelnikom zasadili sadnice u dvorištu vrtića.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Juraj na Bregu: “Barakači” očistili potok, radnici razne lokacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Baraka/Općina Sveti Juraj na Bregu

Unutar Udruge Baraka djeluje “gerilska skupina” s misijom raščišćavanja šuma od štetnog otpada koji se godinama nakuplja u prirodnim životnim zajednicama.

Drugoga vikenda u veljači članovi Udruge koji se nazivaju “Barakačima” organizirali su testnu verziju akcije čišćenja potoka na području spomenika prirode Bedekovićeve grabe koji se nalazi na prostoru općine Sveti Juraj na Bregu.

– Pošto smo ocjenili akciju uspješnom, sudeći po količini skupljena otpada i dobrom danu kojeg smo proveli u parku, kontaktirali smo načelnika Općine Anđelka Nagrajsalovića s planom organizacije većih akcija kojima se možete pridružiti i vi! Pratite informacije o nadolazećim događajima na Facebook stranici Udruge Baraka! – poručuju “Barakači”.

Djelatnici na javnim radovima sanirali onečišćene lokacije

Pokoji dan kasnije na području iste Općine, u skladu s dojavama građana, locirana su mjesta na kojima su nesavjesne osobe odbacile otpad. Djelatnici zaposleni na javnim radovima u Općini Sveti Juraj na Bregu sanirali su spomenute lokacije i prikupile odbačeno smeće. Odbačene vreće s raznim otpadom nalazile su se u šumi pokraj županijskih cesta Pleškovec – Mali Mihaljevec, Mali Mihaljevec – Zasadbreg i Frkanovec – Dragoslavec.

Nastavite čitati