Povežite se s nama

Život i društvo

Općina D. Voća: Moderno vatrogasno vozilo za veću sigurnost mještana i vatrogasaca

Objavljeno:

- dana

U prostorijama DVD-a Donja Voća općinski načelnik Krunoslav Jurgec svečano je prošlog tjedna uručio ključeve novoga navalnoga vatrogasnog vozila marke MAN TG 13.290 predsjedniku DVD-a Donja Voća Josipu Cingesaru i zapovjedniku Juri Greguru.

Dobra suradnja Općine i voćanskih vatrogasaca

Tom prilikom je istaknuo da su prilikom je istaknuo da su sada ovdašnji „vatrogasci opremljeni novim kvalitetnim navalnim vozilom s kompletnom opremom za zaštitu vatrogasaca, alatom za tehničke intervencije, opremom za pružanje hitne medicinske pomoći te ostalom pripadajućom opremom za djelovanje u svim situacijama na području Općine“.

– Sigurnost naših mještana podigli smo na višu razinu, kao i sigurnost naših vatrogasaca u obavljanju njihovih zadaća. Novo navalno vatrogasno vozilo za potrebe DVD-a Donja Voća kupila je Općina Donja Voća za 1.862.500 kuna, plus dodatnu opremu. Ako želimo da vatrogasni sustav i civilna zaštita dobro funkcioniraju, ako želimo da su naši vatrogasci sigurni u obavljanju svojih zadaća, ako želimo da se naši mještani osjećaju sigurno, onda moramo biti spremni na ulaganja. Nije to jednostavno, ali je nužno – rekao je načelnik Jurgec.

I dodao:

– Ovom prigodom zahvaljujem vatrogascima koji se svojim dobrovoljnim radom, trudom i nesebičnim zalaganjem brinu o sigurnosti mještana i njihove imovine. Naravno da im je za to potrebna i adekvatna oprema i Općina će uvijek biti spremna izdvajati za vatrogasce. Zadovoljan sam što će ovo novo vatrogasno vozilo biti u sastavu naših vatrogasnih snaga i štititi naše mještane!

Vatrogasno vozilo napravljeno je na podvozju MAN 13.290 4×4 BL DK, tvorničkom vatrogasnom podvozju pripremljenom upravo za vatrogasno vozilo. Vozilo ima dvostruku kabinu sa šest sjedišta, ručni mjenjač sa šest izravnih brzina, pogon 4×4, snagu motora od 290 KS, spremnik vode kapaciteta 2500 litara, crpku srednjeg i visokog tlaka te jedno navalno vitlo (dužine 60 metara). Na prednjoj strani nalazi se 5-tonsko vitlo za samoizbavu i izvlačenje.

– Ovo vozilo je dodatna potvrda svega onoga što rade naši vatrogasci, a bilo nam je itekako potrebno. Spremno je za gašenje i potpuno opremljeno za tehničke intervencije na našem području – objašnjava predsjednik DVD-a Donja Voća Josip Cingesar.

Napomenuo je i da su voćanski vatrogasci „svojim dugogodišnjim radom zaslužili ovakvo vatrogasno vozilo kako bi i dalje uspješno sudjelovali u spašavanju imovine i ljudskih života“.

– Naš stari kamion više nije zadovoljavao. Prošao je 40. godinu. Sretni smo da su nam Općina Donja Voća i načelnik Krunoslav Jurgec izašli ususret i kupili novo vatrogasno vozilo koje će biti u službi naših mještana, a pogotovo naših mladih operativnih članova. Bit će im poticaj da se bave vatrogastvom, da se osposobljavaju i budu spremni pomoći u svakom trenutku. Tomu ide u prilog i odluka načelnika Jurgeca da Općina financira polaganje za C kategoriju za petero mladih operativnih vatrogasaca – naglasio je Cingesar.

Poticaj vatrogastvu

Na njega se nadovezao zapovjednik Jura Gregur, ustvrdivši da je konfiguracija spomenutog vozila „upravo ono što im treba“.

– Drago mi je da je načelnik slušao naše sugestije i da je nabavljeno najbolje vozilo za naš teren. Ovo je poticaj svima nama u DVD-u za još bolji i kvalitetniji rad za našu općinu te se veselimo novim projektima – poručio je zapovjednik DVD-a.

Iako smo još uvijek u vremenu pandemije COVID-a-19, mještani Voće to nisu imali potrebe jače i teže osjetiti. Voćanski Stožer civilne zaštite, koji vodi Josip Lazar, odradio je fantastičan posao, te je njima i članovima DVD-a načelnik Jurgec posebno zahvalio.

“To što naši vatrogasci imaju sada, drugi mogu samo sanjati.“

– Ovo je u mome mandatu treće novo vatrogasno vozilo koje je DVD dobio, s tim da je ovo današnje san snova mnogih generacija vatrogasaca koji su bili aktivni u našem DVD-u, pa vjerujem da će biti poticaj onima koji će to tek postati – rekao je načelnik Jurgec.

Novi Vatrogasni dom u iduće četiri godine

Štoviše, naglasio je da je novo vatrogasno vozilo nagrada „za ono što što je učinjeno u prošlosti“.
– Novi Vatrogasni dom, koji ćemo izgraditi u iduće četiri godine, neka bude nada i vjera u bolji i ljepši život u našoj prekrasnoj općini – rekao je Krunoslav Jurgec.

Novo vatrogasno vozilo garancija je sigurnosti i bezbrižnosti mještana Voće. No, ujedno je i poziv mještanima da i sami, svojim radom i brigom za ovu prekrasnu općinu, pomognu onima koji skrbe za to da vatrogasci imaju što manje posla.

“Ovo je ulaganje u budućnost od najmanje 30 godina”

– Veliko mi je zadovoljstvo i srce mi je puno sada kada smo, kao jedna od rijetkih općina, uspjeli našem DVD-u osigurati novo i moderno vatrogasno vozilo. Ovo nije vozilo za danas i sutra, ovo je ulaganje u budućnost od najmanje 30 godina. To je dokaz moje politike i načina na koji vodim svoju općinu. Drago mi je da tako razmišljaju i u DVD-u. Sjećam se kada je prije desetak godina upravo DVD prvi počeo s pomlađivanjem kadra, tada je sadašnji predsjednik Cingesar imao pred sobom velike otpore i nerazumijevanje. No, upornim radom i zalaganjem, posebno radom s mladima, naš DVD je jedan od najboljih u našoj županiji, ali i šire. Naš DVD je i jedno od najbolje opremljenih vatrogasnih društava i ponos je ne samo našoj općini nego i cijeloj našoj prekrasnoj domovini – ističe načelnik Jurgec.

Intervencija na autocesti

Novo navalno vatrogasno vozilo imalo je prvu intervenciju još prije dolaska u Voću. Vatrogasci DVD-a Donja Voća Danijel Komes i Boris Patričević u petak ujutro preuzeli su u Ozlju novo navalno vatrogasno vozilo i krenuli put Voće, gdje je poslijepodne bila planirana službena primopredaja vozila. Na autocesti Karlovac – Zagreb oko 14.20 naišli su na zapaljeni automobil iz kojeg su u tom trenutku izlazili uplašeni majka i dječak. Brzom reakcijom i intervencijom vatrogasaca spašeni su prestravljeni majka i sin te je spriječen nastanak veće materijalne štete i eventualnog širenja požara. Vatrogasci su nakon uspješno pogašene vatre ostali s majkom i djetetom do dolaska pomoći. Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca DVD-a Donja Voća koji su se u pravom trenutku našli na mjestu požara, spriječena je veća tragedija. O ovom pothvatu voćanskih vatrogasaca izvijestili su i drugi mediji.

Život i društvo

Uručena priznanja: Ivančani Mario Bogadi i Ivan Čiček darovali krv čak 125 puta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Ivanec jučer je svečanom podjelom jubilarnih priznanja obilježilo Dan dobrovoljnih darivatelja krvi Hrvatskog Crvenog križa.

Svečanosti su prisustvovala 42 darivatelja koji su u 2021. godine ostvarili pravo na priznanje Hrvatskog Crvenog križa za 35,75,100 i 125 puta darovanu krv.

Brončani znak priznanja ostvarilo je ove godine 8 žena – dobrovoljnih darivateljica krvi za 35 puta darovanu krv, a svečano su ga primile sljedeće darivateljice: Jožica Hiržin, Jadranka Jakopec, Nadica Juren, Zlata Lončar).

Brončani znak priznanja za 50 puta darovanu krv ostvarilo je ove godine 16 muškaraca-dobrovoljnih darivatelja krvi – svečanosti uručivanja priznanja prisustvovali su: Valent Barlek, Stjepan Cerjan, Vjekoslav Hrgarek, Mario Kovaček, Mladen Krog, Zvonko Lončarek, Dražen Novoselec, Dejan Sambolek, Josip Strupar i Drago Štrlek.

Franjo Banek, Miljenko Brežni i Mladen Habek darivatelji su koji su primili srebrni znak priznanja za 75 puta darovanu krv. Srebrni znak priznanja ostvarili su i Zvonko Bunić i Josip Punčec; dakle ukupno: 5 darivatelja krvi.

Zlatni znak priznanja za 100 puta darovanu krv ove godine ostvario je darivatelj Vlado Kušter iz Ivanca, aktiv darivanja; Kaznionica u Lepoglavi. Vlado Kušter primio je i prigodan poklon GDCK-a Ivanec.

Za 125 darivanja zahvalnicu DDK-a za izvanredan uspjeh s plaketom i prigodan poklon GDCK Ivanec ostvarili su: Mario Bogadi iz Ivanca (aktiv Transfuzija) i Ivan Čiček iz Ivanca (aktiv Ivanec). Svečano je plaketa uručena Ivanu Čičeku iz Ivanca ( Mario Bogadi nije mogao biti prisutan).

Prilika je bila zahvaliti se i obiteljima u kojima najmanje dva ili više članova kontinuirano i redovno kroz pet godina dobrovoljno daruju krv te im se dodjeljuje obiteljska zahvalnica.

Ove godine obiteljsku zahvalnicu ostvarilo je 6 obitelji u kojima 14 članova redovno i kontinuirano daruje krv. Svečano su obiteljske zahvalnice uručene obiteljima: Canjuga iz Klenovnika, Golub iz Klenovnika, Oreški iz Klenovnika i Sambolek iz Ivanca.

Dobrovoljnim darivateljima krvi koji prema ocjeni liječnika odgovornog za odabir darivatelja zbog zdravstvenih razloga ili godina starosti ne mogu više darivati krv daje se završna zahvalnica za DDK s upisanim brojem davanja i plaketom. Završnu zahvalnicu i prigodan poklon GDCK Ivanec primili su: Ivka Novak za ostvarenu 61 put darovanu krv i Stjepan Kukec za ostvarenih 137 darivanja krvi.

Priznanja i zahvalnicu ove godine ostvarilo je ukupno 283 darivatelja GDCK-a Ivanec koji su krv darivali na organiziranim akcijama ili u Transfuzijskoj službi Varaždin. Od 1.-40. darivanja ove godine zahvalnicu je na kućnu adresu primio 241 darivatelje krvi. Jubilarcima su iste uručene svečano u hotelu Orion, na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi Hrvatskog Crvenog križa.

Na ovogodišnjoj svečanosti GDCK Ivanec zahvalio je i čestitao darivateljima koji su u 2020. ostvarili pravo na zahvalnicu i zlatni znak priznanja za 100 puta darovanu krv i to: Davor Barlafa iz Ivanca i Franjo Bračko iz Lepoglave.

Svečanosti su prisustvovali i voditelji aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi GDCK Ivanec, zaposlenici i predsjednik GDCK-a Ivanec Zlatko Barbir.

Voditelji aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi osobe se koje zaslužuju posebnu zahvalu jer bez pomoći u okupljanju, organiziranju, animiranju darivatelja na terenu, rezultati koje ostvaruje GDCK Ivanec sa preko 2000 aktivnih darivatelja krvi tijekom godina ne bi bio moguć, što nas redovno svrstava među prvih 20 društava Crvenog križa od 108 društava u RH po broju ostvarenih doza krvi na 100 stanovnika.

Uz svečanu večeru, poseban poklon bila je predstava pod nazivom „Korona virus“ glumačke družine Komedijaši iz Stažnjevca.

– Osobe koje daruju krv, daruju je bez obzira kroz koja društvena uređenja prolazili, kako država u kojoj žive nosi ime, bez, ne traže krivce za ne darivanje, već uvijek pronađu razlog zašto darivati bez obzira na sve. Tim i takvim ljudima prioritet je dobrota, humanost, pomoć drugoj osobi, drugom čovjeku! Neki puta to je možda njihov bližnji, no najčešće su to ljudi koje ne znamo ni imenom ni prezimenom, ne znamo koje su boje kože, rase, spola… No, znamo da smo pomogli čovjeku. Imamo privilegiju koje rijetko koje države u svijetu imaju, a to je besplatno, dobrovoljno darivanje krvi – poručio je predsjednik GDCK-a Ivanec Zlatko Barbir, zahvalivši u ime GDCK-a Ivanec i u ime svih čija imena i prezimena ne znamo, ali znamo da smo pomogli svojom dozom krvi, te čestitavši Dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

Vlado Kušter
Ivan Čiček

Nastavite čitati

Život i društvo

Dječje božićnice: podnesite Gradu Varaždinu zahtjev za unos, ispravak ili dopunu podataka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin poziva roditelje, posvojitelje, skrbnike ili staratelje djece rođene od 1.siječnja 2004. godine, koja imaju prebivalište na području Grada Varaždina, da podnesu zahtjev za unos, ispravak ili dopunu podataka upisanih u registar korisnika „dječje božićnice“.

Ako se dijete nalazi u bazi podataka i podaci u bazi Grada su točni, nije potrebno ispunjavati Zahtjev niti poduzimati nikakve daljnje radnje.

– Ako podataka o djetetu nema u bazi podataka ili podaci u bazi nisu točni, molimo roditelje/posvojitelje/skrbnike/staratelje da podnesu Zahtjev za unos, ispravak ili dopunu podataka upisanih u registar korisnika „dječje božićnice“. Uz Zahtjev je potrebno obavezno dostaviti i Izjavu o davanju suglasnosti Gradu Varaždinu za obradu osobnih podataka. Zahtjev i Izjavu je potrebno ispisati, ispuniti i potpisati te sa svim potrebnim dokumentima (popis dokumenata je u Zahtjevu) dostaviti na jedan od načina – poručuju iz Grada Varaždina.

 Načini dostave su sljedeći: skenirano na e-mail: [email protected], u pisarnicu Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1 (ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 7 do 15 sati, utorkom od 7 do 17 sati i petkom od 7 do 13 sati) ili poštom na adresu: Grad Varaždin, Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina, Petra Preradovića 10, 42 000 Varaždin.

Oni roditelji/posvojitelji/skrbnici/staratelji koji nisu u mogućnosti ispisati Zahtjev, mogu ga podići u gradskoj vijećnici grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1 (pisarnica).

Zahtjev za unos, ispravak ili dopunu podataka upisanih u registar korisnika „dječje božićnice“ predaje se do 19. studenog do 13 sati. Nakon navedenog roka podnašanje zahtjeva više neće biti moguće.

Korisnici dječjih božićnica koji prošle godine iste nisu podignuli, izbrisani su iz registra korisnika te moraju ponovno predati zahtjev. Više informacija na službenim stranicama GRADA VARAŽDINA.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje