Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Jalžabet otvara se prema građanima s ciljem razvoja svih naselja

Objavljeno:

- dana

U tijeku je izrada nove, moderne općinske internetske stranice te se priprema aplikacija za otvoreni proračun

– Za ono za što smo se zalagali u kampanji, to i provodimo. Provodimo transparentniji način upravljanja Općinom – poručio je Rajko Solar, novi načelnik Općine Jalžabet.
Upravo zato napravljena je nova Facebook stranica ove općine te su uvedene jedinstvene email adrese za sve zaposlenike, kako bi bili što dostupniji mještanima. Također, u tijeku je izrada nove, moderne internetske stranice Općine Jalžabet te se priprema aplikacija za otvoreni proračun, koja će biti u funkciji od 1. siječnja.

Nastavak radova

Ali nastavljeni su i drugi radovi diljem Općine. U naselju Zaselak sanira se klizište, za što je Općina izdvojila 280.000 kuna, a Hrvatske vode 200.000 kuna. U tijeku su radovi na gradnji nogostupa u Ludbreškoj i Suhodolskoj ulici, čija je cijena 570.000 kuna, od čega je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a financiralo 300.000 kuna.

Također, Općina je raspisala natječaj i odabran je izvođač za asfaltiranje i sanaciju nerazvrstanih cesta, te radovi vrijedni 550.000 kuna počinju za desetak dana.

Završava se kanalizacija u Imbriovcu i Jalžabetu te kanalizacijski priključci koji su ostali nedovršeni u navedenim mjestima, a vrijednost im je oko 300.000 kuna. Elektrifikacija precrpnih stanica stajat će 240.000 kuna. Paralelno je raspisan i natječaj za oborinsku odvodnju u vrijednosti od 350.000.
Načelnik Solar naglašava i odličan interes za Poduzetničku zonu Jalžabet, gdje novi investitor WE – KR planira početi s radom do kraja godine te zaposliti oko 20 ljudi, a interes je pokazao još jedan njemački investitor.

Raspisan je natječaj za promjenu krovišta na Društvenom domu u Leštakovcu, a vrijednost radova se procjenjuje na 300.000 kuna. Uredit ćemo tavanske prostorije za naše streličare, da imaju gdje trenirati u zimskim mjesecima. Nakon zamjene krovišta planiramo Dom prijaviti na natječaj Fonda za zaštitu okoliša kako bismo dobili sredstva za novu fasadu, stolariju i grijanje.

Traje sanacija crkve u Jalžabetu, koja je oštećena u potresu, za što nam je Ministarstvo kulture dalo 250.000 kuna, a Općina dodala još 200.000 kuna. Iz istog ministarstva stigao je novac za sanaciju kapelice u Jakopovcu, a Općina je izdvojila dodatnih 75.000 kuna. Veseli me da ubrzo slavimo 100 godina kapelice u Imbriovcu, koju su mještani sami obnovili, pa im ovom prigodom zahvaljujem – istaknuo je Solar. Trenutno se izrađuje natječajna dokumentacija za sanaciju divljih odlagališta putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a cilj je počistiti nekoliko takvih većih odlagališta.

Sigurnost

– Što se tiče dodatne sigurnosti, u tijeku je priprema obnove javne rasvjete. Želimo kompletno urediti LED rasvjetu uz glavnu cestu, koja je i županijska. Napravit ćemo to u dva dijela. Prvi dio od Jakopovca do Imbriovca stajat će 200.000 kuna. Nastavak je početkom sljedeće godine u Jalžabetu i Novakovcu. Cilj nam je cijelu Općinu i Poduzetničku zonu opremiti LED rasvjetom. Što se tiče energetske učinkovitosti, u planu je izgradnja nekoliko solarnih elektrana na krovovima javnih zgrada te postavljanje punionice za električna vozila – najavio je načelnik te dodao se planira na natječaj MUP-a prijaviti gradnja semafora kod Osnovne škole i KTC-a u Jalžabetu. Planirani trošak je oko 350.000 kuna.

Vrlo zanimljiv projekt za Jalžabet je arheološki lokalitet Gomila, koji bi trebao biti uređen u Prezentacijski centar.
– S Varaždinskom županijom radimo na realizaciji projekta te na pregovorima oko otkupa privatnih zemljišta na tumulu Gomila, i mislim da to ide u dobrom smjeru što se tiče konačnog dogovora – rekao je Solar.

Standard

Valja istaknuti da je Općina Jalžabet uvela besplatnu školsku kuhinju i povećala plaće zaposlenicima u vrtiću.
Pristupili su LAG-u Izvor, gdje će se odmah prijaviti na natječaj za izgradnju multifunkcionalnog centra za rekreaciju na lokaciji postojećega nogometnog igrališta.
– Pretvorit ćemo ga u prostor namijenjen svim kategorijama. Ondje će biti dječji program, vanjske fitness sprave, odbojka na pijesku i mali nogomet. Sveukupno planiramo uložiti oko 500.000 kuna, od čega će 350.000 kuna biti povrat sredstava. Od ostalih igrališta radimo uređenje malonogometnog igrališta u Jakopovcu, gdje smo naručili i materijale za sjenicu – završio je Rajko Solar.

Život i društvo

Lukom dobio novo vozilo: Cilj je smanjiti količine otpada, ali i račune građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je u Vijećnici Centra za kulturu i informacije „Dragutin Novak“ u Ludbregu održana završna konferencija projekta pod nazivom: „Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada“, referentnog broja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva.

Riječ je o projektu koji je proveo Lukom u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a ludbreška komunalna tvrtka bogatija je za novo vozilo sa nadogradnjom za odvojeno prikupljanje više vrsta otpada .

Tijekom same konferencije, direktorica tvrtke Spomenka Škafec naglasila je koji su to benefiti modernizacije njihovog voznog parka i kako će to sve utjecati na smanjenje količine otpada koja će se u konačnici odlagati na odlagališta – što je sukladno i samom cilju poziva na koji je projekt prvenstveno i prijavljen.

Osim moderniziranja voznog parka kroz nabavku ovog vozila, direktorica Škafec naglasila je i onaj najzabavniji dio koji je realiziran tijekom provedbe projekta, a to je da se kroz posebno osmišljene edukativne radionice prilagođene djeci predškolskom i osnovnoškolskog uzrasta najmlađe sugrađane. Djecu se educiralo o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada pa i korištenja biorazgradivog otpada za kućno kompostiranje, a sve kako bi se kroz takvo djelovanje i od najranije dobi stvorila kolektivna svijest o važnosti smanjenja proizvodnje otpada koji se odlaže na odlagališta.

Tijekom provedbe tih radionica, djeca su također dobila razne edukativne materijale kao što su platnene vrećice sa otisnutom ekološkom temom koju su sami bojali i time smanjili upotrebu plastičnih vrećica prilikom odlaska u trgovinu, te ekološki prihvatljive olovke koje u sebi sadrže sjeme biljke, kako bi zasadili svoju biljku i na taj način učinili prirodu još zelenijom.

Djeca su osim promotivnih i edukativnih materijala dobila zadatke o ponovnoj upotrebi pojedine vrste otpada kako bi naučili kako da smanje proizvodnju istog. Tako su npr. od staklenki krastavaca napravili svatko svoju unikatnu kasicu prasicu.

Sve provedene aktivnosti u ovom projektu osmišljene su sa krajnjim ciljem da se već u prvoj godini nakon provedbe projekta dođe do željenog rezultata od minimalno 150 tona manje odloženog otpada na odlagalište s obzirom da se pravilno sortirani otpad lakše može reciklirati i još jednom postati – sirovina. Kroz podizanje svijesti javnosti o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kroz odrađene projektne aktivnosti, možemo očekivati da će se količina tako prikupljenog otpada kroz godine samo i povećavati, što i jest cilj kako Republike Hrvatske, tako i Europske unije.

Na konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić koji je pohvalio trud tvrtke da osmisli i provede projekt koji će uz daljnji angažman Lukoma i grada Ludbrega, u vidu buduće izgradnje sortirnice otpada, omogućiti smanjenje količine proizvedenog otpada koji će se odlagati na odlagališta, a time na kraju krajeva rezultirati i sa značajnijim uštedama za njihove građane u pogledu nižeg troška komunalnih usluga. Sve će to zasigurno dići kvalitetu žitelja grada i okolnih općina na jednu višu razinu te općenito uz ostale projekte Grada Ludbrega, doprinjeti još čišćem i ljepšem mjestu za život.

Ukupna vrijednost projekta je 1.151.600,00 HRK od čega Europska unija iz sredstava Kohezijskog fonda sufinancira projekt u iznosu od 963.909,58 HRK. Isto predstavlja 84,9999993% ukupno prihvatljivih troškova u projektu, što zasigurno nije zanemariv doprinos. Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, te završava sa zaključno 08.02.2022.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost tvrtke Lukom d.o.o.

Nastavite čitati

Život i društvo

Igračke iz Vinice otišle bolesnoj djeci u KBC-u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dječji vrtić Vinica je u suradnji s roditeljima, na inicijativu gospođe Matijašec, majke djevojčice oboljele od spinalne mišićne atrofije, polaznice vrtića organizirao prikupljanje igračaka za KBC Zagreb.

“Igračkom do dječjeg osmjeha” je projekt koji traje već neko vrijeme i pokazalo je pozitivne rezultate. Dolaskom u bolnicu dijete bira doniranu igračku koja mu umanjuje prisutan stres i barem nakratko usreći dijete.

Ovim projektom igračke su izmamile osmjeh na mnoga dječja lica, zahvaljujući voditeljici projekta Bernardici Pavić Pračić.

Ovo je pravi primjer da onaj koji ima ljubavi u sebi ima uvijek nešto za darovati, a roditelji djece polaznika vrtića Vinica to su pokazali svojim djelima. Cilj ove hvalevrijedne akcije bio je potaknuti djecu na darivanje, osvijestiti kod njih važnost pomaganja jedni drugima, te razvijati empatiju.

– Zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način uključili u akciju, a za prijevoz do Zagreba hvala gospodinu Božidaru Šipek. Svaki izmamljen dječji osmjeh naš je uspjeh – poruka je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje