Povežite se s nama

Život i društvo

Općina koja zna kamo ide

Objavljeno:

- dana

GORNJI KNEGINEC

Izgradnja novog dječjeg vrtića i Vatrogasnog centra putem EU fondova te izgradnja reciklažnog dvorišta uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost trenutno su tri najveća projekta Općine Gornje Kneginec.

Istaknuo je to Goran Kaniški, načelnik jedne od najuspješnijih općina u Hrvatskoj, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj prošli utorak povodom Dana Općine i blagdana sv. Marije Magdalene.

Niz radova

– Projekte izgradnje vrtića i Vatrogasnog centra prijavit ćemo na Program ruralnog razvoja za 2015. Intenzivno smo radili i sva dokumentacija je spremna, jedino za Vatrogasni centar još nedostaje studija izvodljivosti – rekao je Kaniški.
Najavio je i niz komunalnih radova: u Ulici V. Nazora, Pri Gori i na Jugovom putu, radove na elektromreži na Banjšćini i Malom Vrhu u suradnji s Elektrom, ali i izgradnju rotora na Kučanskoj ulici u suradnji sa ŽUC-om. – Očekujemo i izgradnju kružnog toka na spojnoj cesti na autocestu, što je važno zbog investitora u Poslovnoj zoni – rekao je Kaniški te zahvalio tvrtkama Ytres i Lumini.

 

Gradnja vrtića i Vatrogasnog centra bit će kandidirani za EU fondove

Sredstva za projekte Općina ima, jer od 2010. godine stalno ostvaruje višak prihoda, koji je u 2014. iznosio gotovo 4 milijuna kuna. – Ne želim više govoriti o izvozu naše Općine, broju zaposlenih u Poslovnoj zoni te drugim pokazateljima koji nas dižu u sam vrh razvijenosti. Općina zna gdje se trenutno nalazi, ali i gdje želi biti u budućnosti. Nadamo se da polako i u našoj državi dolazi vrijeme kada će se vrednovati uspješne sredine. Nadam se i da će poslije parlamentarnih izbora konačno biti nastavljena realizacija Zabavnog parka na Varaždinbregu, za što imamo investitore – istaknuo je Kaniški.

Uspješni

Načelnik je zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća Miroslavom Bubnjarićem nagradu za doprinos ugledu i promociji Općine u zemlji i svijetu uručio Ivani Cvek Vidić, općinskoj vijećnici, koja je kao volonterka na čelu općinske Turističke zajednice organizirala niz manifestacija, među kojima su „Zapleši repu“, „Poišči kraj u Knegincu“, dječje dramske i folklorne susrete „Domaći cajti“ i „Veseli Varaždinbreg – tradicija u vinu, zanatu i običajima“. Ponovno je aktivirala i rad KUD-a Knegingrad.

Diplomu općinskog načelnika za zapaženi rad u proteklom jednogodišnjem razdoblju primio je pak Damjan Ivanjko, svestrani učenik OŠ Gornji Kneginec. Njegova pjesma „Videl sam leptireka“ odabrana je između gotovo 400 lirskih pjesama na kajkavskom narječju i uvrštena u zbirku od 35 pjesama namijenjenih javnom izvođenju. Sudjelovao je i na Lidranu s pjesmom „Tišina“ i kritičkim osvrtom „Gledatelj vidi i čuje“, a i na Županijskoj smotri likovnog stvaralaštva 2015. No, osvojio je i prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz biologije, dok je na Državnom natjecanju u Zadru bio odličan šesti.

NAGRADE

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Općine Gornji Kneginec u zemlji i svijetu uručena je Ivani Cvek Vidić, dok je diplomu općinskog načelnika za zapaženi rad primio učenik Damjan Ivanjko

Izvor:
Foto:

Život i društvo

“Pozivam i mlađe da se pridruže našim akcijama te postanu dobrovoljni darivatelji krvi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se svake godine obilježava 25. listopada, u Županijskoj palači u Varaždinu priređeni je tradicionalni prijem za dobrovoljne darivatelje krvi te predstavnike Društava Crvenog križa iz Varaždina, Novog Marofa, Ludbrega i Ivanca.

U ime Varaždinske županije prisutne je pozdravila te čestitala na njihovoj nesebičnosti, plemenitosti i humanosti zamjenica župana Silvija Zagorec, a prijemu su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Rahela Blažević, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac te liječnica Odjela za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Varaždin Gordana Jaklin.

– Varaždinska županija nalazi se u samom vrhu po broju prikupljenih doza krvi i ta činjenica nas sve skupa čini ponosnima i sretnima. Hvala svim darivateljima na njihovoj nesebičnosti, humanosti i plemenitosti. Posebno želim pohvaliti višestruke darivatelje koji trebaju biti primjer i motivacija novim, mlađim darivateljima – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec te izrazila nadu da će naša Županija i dalje ostati u samome vrhu po broju prikupljenih doza.

Gordana Jaklin, dr.med., je naznačila kako odjel unatoč borbi s pandemijom jako dobro funkcionira.

– Koristim priliku da se zahvalim svim našim darivateljima krvi jer zahvaljujući njima Opća bolnica Varaždin uvijek ima dovoljno zaliha krvi – rekla je Jaklin.

Predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Rahela Blažević zahvalila se zamjenici župana na toplom prijemu, ali i podršci koju Županija pruža u radu Društva.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zgrada Doma za starije i nemoćne osobe i službeno u vlasništvu Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekretnine Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin i službeno su postale vlasništvo Varaždinske županije.

Ugovor o prijenosu prava vlasništva na nekretnini Doma potpisali su u ponedjeljak, 25. listopada, u Županijskoj palači ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar i župan Anđelko Stričak.

– Danas je Varaždinska županija bogatija za 68.390.000 kuna, kolika je vrijednost nekretnina Doma za starije i nemoćne osobe koje smo u vlasništvo dobili bez naknade. Dom je izgrađen 1979. godine, a kapaciteta je 360 ležajeva. Županijska skupština je u rujnu jednoglasno donijela odluku o prihvaćanju ovog dara Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Na taj način ćemo moći daleko kvalitetnije upravljati nekretninom, a sve na korist naših korisnika. Da je interes za smještaj u Dom velik, govori podatak da je na listi čekanja više od 2000 umirovljenika – rekao je župan Anđelko Stričak.

Potpisivanju ugovora prethodila je odluka Vlade Republike Hrvatske, koja je zadužila resorno ministarstvo i HZMO da osiguraju sve uvjete, što je sada i realizirano, napomenuo je ravnatelj HZMO-a.

– Namjera je da prijenosom vlasništva omogućimo Županiji da i dalje investira u nekretnine Doma za starije i nemoćne, bez obzira je li to vezano uz proširenje kapaciteta ili poboljšanje stanja same nekretnine. Sada kao vlasnik može i aplicirati za korištenje EU fondova. Ovo je četvrti ugovor o prijenosu vlasništva koji je HZMO potpisao sa županijama, a do kraja godine ugovore planiramo potpisati ugovore s još sedam županija – naveo je ravnatelj Ivan Serdar.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su pomoćnik ravnatelja za pravne, opće i poslove gospodarenja imovinom HZMO-a Miljenko Cvitanović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vesna Vidović Oreški, predsjednik Upravnog vijeća Doma Zlatko Zuber i predsjednica Saveza udruge umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Jadranka Bahlen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje