Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Maruševec financijski podupire projekte u gospodarstvu i turizmu

Objavljeno:

- dana

Općina Maruševec dodjeljuje bespovratne potpore za malo i srednje poduzetništvo i za sektor turizma za što je u općinskom Proračunu osigurano 17 tisuća eura.

Općina Maruševec je i ove godine pružila priliku poduzetnicima da prijave svoje projekte za sufinanciranje kroz “Program poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Općine Maruševec za razdoblje 2024. – 2025. godine“.

– Općina Maruševec kroz ove poticajne mjere nastoji povećati broj uspješnih poslovnih poduhvata na svom području i potaknuti stvaranje novih radnih mjesta te povećati konkurentnost mikro, malih i srednjih poduzeća (MSP) kroz nabavu nove ili zamjenu postojeće opreme tehnološki naprednijom. Također, kroz subvenciju troškova pripreme natječajne i projektno tehničke dokumentacije za apliciranje na natječaje za bespovratna sredstva, cilj je povećati broj prijavitelja i korisnika bespovratnih sredstava iz nacionalnih i EU fondova s područja Općine Maruševec – ističe načelnik Mario Klapša te dodaje da je za tu namjenu u općinskom Proračunu osigurano 17 tisuća eura koje je moguće i povećati ukoliko se ukaže potreba i interes prijavitelja.

Potpore se dodjeljuju za kupnju nove opreme i strojeva, adaptacije poslovnih prostora, nabave nove IKT opreme i softvera sukladno listi prihvatljivih troškova kao i za troškove zamjene postojeće opreme, mehanizacije i strojeva tehnološki naprednijim izvedbama te za troškove na pripremi i izradi natječajne i projektno tehničke dokumentacije u 2024. godini, a u svrhu apliciranja za bespovratna sredstva Europske unije.

U sektoru turizma, kroz sufinanciranje troškova izgradnje i opremanja novih te rekonstrukcije i opremanja postojećih smještajnih kapaciteta Općina Maruševec želi potaknuti poduzetnike u izgradnju dodatnih potrebnih smještajnih kapaciteta i podizanje standarda usluge smještaja koji će rezultirati povećanjem broja noćenja na području Općine Maruševec. Korisnici potpora mogu biti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), obrti, mikro, mala i srednja trgovačka društva registrirana za pružanje usluga smještaja na području Općine Maruševec u nekoj od navedenih skupina, a koja ulažu u povećanje smještajnih kapaciteta ili unaprjeđenje kvalitete sadržaja postojećih.

Općina Maruševec potiče i razvoj novih turističkih proizvoda i usluga kao osnove povećanja turističke potrošnje na svom području kroz sufinanciranje troškova razvoja i implementacije novog turističkog proizvoda/usluge doprinijeti valorizaciji prirodnih, kulturnih, gastronomskih, rekreacijskih/društveno zabavnih i drugih turističkih potencijala Općine, mjereno u povećanju turističke potrošnje na području Općine Maruševec.

U svrhu povećanja prepoznatljivosti turističkih i tradicijskih proizvoda te usluga na svom području, Općina Maruševec podupire i organizaciju sajmova i manifestacija regionalnog i inozemnog karaktera kroz sufinanciranje troškova nastupa na sajmovima i manifestacijama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu te troškova organizacije sajmova/manifestacija na području Općine Maruševec da bi se povećala turistička posjećenost i potrošnja na području Općine Maruševec.

Općina Maruševec poziva sve zainteresirane da se posjete Internet stranice Općine Maruševec gdje se nalaze svi potrebni dokumenti za prijavu ili da se jave u Jedinstveni upravni odjel za dodatne informacije oko prijava.

Rok za prijavu projekata za sve mjere je 27. lipnja, osim za Mjeru 1.3 (Subvencija troškova pripreme natječajne i projektno tehničke dokumentacije za apliciranje na natječaje za bespovratna sredstva) gdje je podnošenje prijava moguće do 30. studenoga ove godine.

Život i društvo

Pacijenti u Hrvatskoj nekoliko će dana dobivati papirnate uputnice i recepte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pacijentima će od petka biti nešto teže doći do uputnica i recepata.

HZZO je najavio radove na sustavu CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske) zbog migracije, od petka, 26.7.2024. godine od 12 sati do ponedjeljka, 29.7.2024. godine do 12 sati.

– Obavještavamo vas kako će CEZIH zbog radova na migraciji sustava biti nedostupan od petka, 26. srpnja, od 12 sati, do ponedjeljka, 29. srpnja, do 12 sati. Radovi će se maksimalno optimizirati kako bi što ranije završili, tako je moguće da završe u ponedjeljak i prije 12 sati. Korisnici sustava CEZIH za vrijeme navedenih radova prijeći će na način rada u izvanrednim okolnostima (odnosno rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima – objavio je HZZO.

Nastavite čitati

Život i društvo

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dopustila preuzimanje Čakovečkih mlinova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Čakovečki mlinovi/Facebook

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi poduzetnika Mlin i pekare d.o.o., Sisak, Plodinec d.o.o., Velika Gorica, ALLIANZ ZB d.o.o. Zagreb i PBZ CO d.d., Zagreb (u svoje ime, a za račun fondova) i Čakovečki mlinovi d.d., Čakovec.

Zahtjev za ocjenom koncentracije u Čakovečkim mlinovima podnijeli su sisačka tvrtka Mlin i pekare, tvrtka Plodinec te mirovinski fondovi AZ i PBZ-CO

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dopustila je preuzimanje Čakovečkih mlinova, ocijenivši da tom transakcijom ne dolazi do nedopuštene koncentracije niti ugrožavanja tržišnog nadmetanja, izvijestili su iz te agencije u ponedjeljak, 22. srpnja.

Zahtjev za ocjenom koncentracije u Čakovečkim mlinovima podnijeli su sisačka tvrtka Mlin i pekare, tvrtka Plodinec te mirovinski fondovi AZ i PBZ-CO, koji zajedno u toj čakovečkoj tvrtki drže blizu 65 % vlasničkog udjela. Tvrtka Mlin i pekare postala je lani najveći dioničar preuzimanjem 24,78 % dionica od bračnog para Varga. AZ fondovi posjeduju oko 21 %, PBZ-Croatia osiguranje 16 %, a Plodinec oko 4 %.

– Detaljnom analizom svih dostupnih podataka, za sva utvrđena mjerodavna tržišta, može se zaključiti da na niti jednom utvrđenom mjerodavnom tržištu ne dolazi do znatnog jačanja položaja stjecatelja. Na tržištu proizvodnje brašna, ukoliko se i promatra uže definirano tržište, odnosno teritorij Republike Hrvatske, nakon provedbe koncentracije kao i na području cijele EU, položaj sudionika koncentracije nije značajan. Kada je riječ o tržištima iz pekarske djelatnosti, provedbom predmetne koncentracije, također ne može doći do narušavanja tržišnog natjecanja kako na tržištu proizvodnje, tako niti na trgovini na veliko i na malo pekarskim proizvodima. Postoji niz poduzetnika koji su prisutni na tim tržištima, koji i proizvode pekarske proizvode, ali i sudjeluju u trgovini na veliko i na malo, a osim toga, za krajnje kupce, osim velikih poduzetnika koji su navedeni u tom dijelu, postoji i veliki broj poduzetnika prisutnih na trgovini na malo, a koji nisu dijelovi velikih poduzetnika. Također, na tržištu trgovine na malo, kako na teritoriju Republike Hrvatske, tako i na području promatranih županija, razvidno je da na niti jednom području ne dolazi do znatnog jačanja položaja stjecatelja. Uz to prisutan je veliki broj poduzetnika, posebice velikih trgovačkih lanaca, a koji spadaju među vodeće i na nacionalnoj razini te niz poduzetnika koji nisu dijelovi trgovačkih lanaca. Slijedom svega navedenog, AZTN je ocijenio da proizlazi kako nije riječ o zabranjenoj koncentraciji koja može značajno narušiti tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu osobito jer se tom koncentracijom ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije, odnosno da nije riječ o koncentraciji koja ima značajan učinak na tržišno natjecanje – objavio je AZTN.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje