Povežite se s nama

Međimurje

Općina Nedelišće i Međimurska županija pripremile projekt novog centra za starije osobe

Međimurska županija

Objavljeno:

- dana

Župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak potpisali su sporazum o partnerstvu na izradi projektne dokumentacije i prijavi projekta za izgradnju i opremanje županijskog centra za starije osobe, namijenjenog ljudima treće životne dobi, ovisnima o pomoći drugih osoba.

Međimurska županija partner je Općini Nedelišće u novom projektu gradnje i opremanja županijskog centra za starije osobe u Nedelišću, što je još jedan primjer dosega suradnje regionalne i lokalne samouprave, predstavljenog na konferenciji za medije u srijedu, 22. ožujka.

– Međimurska županija i Općina Nedelišće iskoristit će šansu putem objavljenog natječaja za gradnju centara za starije osobe. Potreba za takvom ustanovom postoji u Međimurju i mi smo je svjesni te smo intenzivno tragali za mogućnostima realizacije. Zahvaljujući brzoj reakciji i kvalitetnoj suradnji s Općinom Nedelišće, došli smo do adekvatne lokacije, u potpunosti opremljene infrastrukturom, u Nedelišću u Ulici Josipa Vrhovskog. U vrlo kratkom roku je pripremljena projektna dokumentacija te zadovoljavamo uvjete natječaja i nadamo se najboljem. Riječ je o centru kapaciteta za 122 korisnika u institucionalnom dijelu te za više od 300 korisnika izvaninstitucionalnih usluga koje će centar nuditi. Prođe li nam prijava, dobit ćemo oko 6 milijuna eura. Investicija jest nešto viša, no nama je ovaj projekt iznimno važan te od njega ne odustajemo čak i ako ne prođemo na natječaju. Tada ćemo pronaći drugo rješenje za zatvaranje financijske konstrukcije – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak istaknuo je da je izvrsna i brza priprema projekta za kandidaturu rezultat dobre suradnje.

– Potreba za novim kapacitetima u ovom obliku skrbi raste te zahvaljujući brzoj reakciji u Županiji imamo glavni projekt, a građevinska dozvola je pravomoćna, što znači da smo spremni za prijavu. Stručnjaci REDEA-e su u vrlo kratkom roku odradili lavovski posao, na čemu im zahvaljujem, kao i ostalim institucijama koje su pomogle u pripremi. U Općini Nedelišće trenutno je u provedbi projekt „Zaželi“ te se, s obzirom na potrebe podrške starijim sugrađanima u kući, nadamo i njegovu produžetku – istaknuo je Nikola Novak.

O analizi socijalne slike i njezinoj projekciji govorila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač.

– Socijalnom analizom uvidjeli smo manjak smještajnih kapaciteta, osobito za ljude kojima je neophodna kontinuirana skrb druge osobe. Budući centar predviđa takve kapacitete, ali i usluge privremenog smještaja korisnika, kao i niz izvaninstitucionalnih usluga. Predvidjeli smo i potrebu pružanja zdravstvene skrbi u centru od liječničke i stomatološke do fizikalne terapije – istaknula je pročelnica Tošić Grlač.

Prema procjeni potreba, centar će pružati institucionalne usluge za 122 korisnika te izvaninstitucionalne usluge s kapacitetom za 338 korisnika. Ukupna neto površina objekta doseže 5298 kvadratnih metara te će u njemu biti uređena 61 soba, od čega po 18 jednokrevetnih i trokrevetnih te 25 dvokrevetnih.

Kada je riječ i o izvaninstitucionalnim uslugama, njihov široki spektar podrazumijeva niz oblika pomoći u kući kojima se kvaliteta života korisnika podiže na višu razinu u njegovom prirodnom okruženju te odgađa ulazak korisnika u instituciju.

Vrijednost investicije procijenjena je na 7,023.052 eura, dok najviši iznos koji se može dobiti po projektu doseže 6.138.429 eura.

Svrha projekta je poboljšanje dostupnosti integrirane cjelovite skrbi za starije osobe te unaprjeđenje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga za ljude treće životne dobi.

Budući centar će arhitekturom i suvremenom opremom u potpunosti odgovoriti na sve izazove i specifičnosti potreba ovog ranjivog dijela populacije.

Međimurje

FOTO Smotra Međimurske popevke u Nedelišću okupila gotovo 250 izvođača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Nedelišću je u subotu, 3. lipnja, održana tradicionalna smotra Međimurske popevke, koja je na svom 39. izdanju okupila gotovo 250 izvođača.

Priredba je ove godine bila dio bogatog programa „30 dana za 30 godina“ Općine Nedelišće, posvećenog 30. godišnjici postojanja najveće međimurske općine.

Dugogodišnjoj tradicionalnoj glazbenoj manifestaciji prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Skupštine Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Miljenko Zelenbaba, predsjednica KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće Jasna Hajdinjak te mnogobrojni ljubitelji glazbe i narječja međimurskog dijalekta. 

Na samom početku ispred organizatora brojnu je publiku pozdravila predsjednica Kulturno-umjetničke udruge „Seljačka sloga“ Nedelišće Jasna Hajdinjak te rekla da se u Međimurju punim srcem prenosi kultura međimurskoga kraja iz generacije u generaciju.

– Ljubav, sjeta i poštovanje – to su međimurske popevke, utkane su živote Međimurki i Međimuraca, a svima nama ona je po sredini srca, kak črljeni jabuki koščica – rekla je Hajdinjak.

Ljubitelje međimurske popevke pozdravio je načelnik Općine Nikola Novak, zahvalivši svima koji su popevku stoljećima njegovali i pjevali, kao i skladateljima i etnomuzikolozima koji su je zapisivali i sačuvali od zaborava.

Predsjednik Skupštine Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Miljenko Zelenbaba uime Hrvatskog sabora kulture dodijelio je diplomu dugogodišnjem članu KUD-a „Seljačka sloga“ Nedelišće Marijanu Topolnjaku.

U programu ovogodišnje završne smotre izvedeno je 25 popevki koje je odabralo stručno povjerenstvo u sastavu Stjepan Hranjec, Branimir Magdalenić i Miroslav Novak, nakon održanih predsmotri u Donjem Kraljevcu i Murskom Središću te dječjoj smotri u Svetom Martinu na Muri.

Međimurske popevke 2023., uz najveći udio domaćih izvođača, okupile su i pjevače iz Varaždina i Slovenije, a na pozornici su se izmijenile sve generacije, što je zalog za budućnost ovog našega blaga, koje je od 2018. godine upisano u UNESCO-ov popis blaga čovječanstva, odnosno Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Na 39. smotri međimurske popevke nastupili su: Ivan Mađarić uz pratnju tamburaškog sastava KUD-a Šandorovec, Mješovita pjevačka skupina KUD- Općine Donji Kraljevec, Cecilija Merkač Hudopisk, Ženska pjevačka skupina HKUD-a Goričan, Mješovita pjevačka skupina „Fijolice“ uz pratnju MKUD-a „Ivan Car“ Slovenija, Mješovita pjevačka skupina KUD-a Novakovec, Ženska pjevačka skupina Udruga žena Sivica, Muška pjevačka skupina KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, Ženska vokalna skupina KUU Zasadbreg, Mješovita pjevačka skupina KUD-a „Mura“ Mursko Središće, Ženska pjevačka skupina KUD-a „Društvo žena“ Gornji Kraljevec, Mješovita pjevačka skupina KUD-a „Katruže“ Ivanovec, Lara Bunc i Iva Hranjec članice KUD-a Općine Donji Kraljevec, Dječja pjevačka skupina DV „Cipelica“, Dječja pjevačka skupina DV „Cvrčak“, Dječja pjevačka skupina KUU Zasadbreg, Chriztel R. Aceveda, Mirjana Hudin, Mješovita pjevačka skupina KUD-a Mihovljan, Mješovita pjevačka skupina KUU „Zvon“ ŽZ Mala Subotica, Ženska vokalna skupina „Sveti Marko“ KUD-a Općine Selnica, Beročka, Dora Bogomolec uz pratnju KUD-a „Seljačka sloga“ Donja Dubrava, Anita Huđek i Ženska vokalna skupina KUU „Veseli Međimurci“ Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Uz brojne druge sadržaje, na „Ljetu uz Muru“ nastupaju Željko Bebek, Danijela Martinović, Klapa Kampanel…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 2019. godine Dan Grada i „Ljeto uz Muru“ održavaju se u istom periodu kroz mjesec lipanj i srpanj. Svečanost obilježavanja Dana Grada koji je vezan uz blagdan sv. Ladislava, zaštitnika župe, održat će se 27. lipnja, dok će se obilježavanje zaustavljanja tenkova održati 28. lipnja.

Središnja dva vikenda manifestacije su od 30. lipnja do 9. srpnja uz napomenu da će se prvi događaji održati i dva tjedna prije.

Manifestacija donosi koncerte vodećih hrvatskih glazbenih imena, a održat će se i razni kulturno – zabavni događaji.

Neće nedostajati ni sportsko zabavnog sadržaja, gastronomskih događaja, događaja namijenjenih djeci i raznih drugih sadržaja.

Ove godine na manifestaciji nastupit će Željko Bebek, Danijela Martinović, Klapa Kampanel i Ljubavnici.

Tradicionalno će se u prvom vikendu manifestacije odvijati Sajam domaćih proizvoda, zabavno ekipno natjecanje Murska alka, KUP Grada, Spust rafting čamcima od „Zeva“ do lučice, šahovski turnir, natjecanje u pečenju proštenjskih kolačima te kulturni program.

U zadnjem vikendu lipnja, svaki dan u poslijepodnevnim satima za djecu će se održati „Ljetni paviljon mašte“ – razne edukativno zabavne radionice. Ljetni dječji festival u organizaciji Društvo „Naša djeca“ održat će se 16. lipnja. Nezaobilazni gastro događaj „Gradski kotlići“ održat će se 09. srpnja na ŠRC „Zalešće“. 

Kao uvod u Dan Grada i „Ljeto uz Muru“, gastro događaj „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“ te serjojnski nogometni okršaj „Gornji i Donji kraj“ održat će se na izletištu „Fusek“ 24. lipnja u prijepodnevnim satima.

Detaljni program manifestacije bit će objavljen uskoro.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje