Povežite se s nama

Međimurje

Općina Nedelišće i Rotary klub Čakovec pomogli obitelji koja brine za teško bolesnu kći

Stela Rubin donacija

Objavljeno:

- dana

U domu obitelji Rubin u Dunjkovcu 2. svibnja je obavljena primopredaja dviju donacija, koje su osigurale Općina Nedelišće i Rotary klub Čakovec.

Riječ je o specijalnom krevetu koji je donacija Rotary kluba Čakovec i stalku za ručno podizanje pacijenta s kreveta (dizalica, lifter) koji je donacija Općine Nedelišće, a koji su nužni za primjerenu brigu o 22-godišnjoj Steli Rubin, oboljeloj od cerebralne paralize i spastične tetrapareze.

Općina Nedelišće i rotarijanci su donaciju pripremili ponukani zamolbom majke, Marine Rubin, kojoj je traženje pomoći izvan obitelji i organiziranog zdravstvenog sustava bila jedina preostala alterantiva.
Iskreno zahvalna Marina Rubin nije krila svoje iznenađenje pozitivnim odgovorom obaju donatora kojim je riješeno trenutno najvažnije pitanje za njezinu Stelu – adekvatnog kreveta i dizalice. Elektromotorni krevet je donacija vrijedna 15.000, a dizalica 7.600 kuna.

– Čim smo zaprimili zamolbu gospođe Rubin sazvano je Socijalno vijeće Općine Nedelišće kojim predsjeda Darinka Pergar te smo se s njom konzultirali o najbržoj mogućoj reakciji. Potom smo se na kolegiju jednoglasno složili da Općina mora pomoći. Osjetljivi smo na naše sumještane u potrebi i moram priznati da otkako sam načelnik, obitelj Rubin se nije obraćala za pomoć. Sasvim sigurno ćemo uvijek biti na raspolaganju da našim sugrađanima pružimo potrebnu pomoć, na način koji je u skladu s funkcioniranjem lokalne samouprave. Osim što smo na ovaj način pomogli našoj mladoj sumještanki, pomoći ćemo i njezinoj majci koja je od podizanja Stele s kreveta i sama počela osjećati tegobe s kralježnicom. Svjesni smo da mnoge obitelji rješavaju cijeli niz zdravstvenih i socijalnih izazova s kojima se suočavaju, da za većinu njih ni ne znamo, ali možemo se truditi da prema našim građanima budimo otvoreni. Općina Nedelišće će u okvirima svojih nadležnosti i mogućnosti uvijek uzvraćati primjereno situacijama i potrebama. Da, ponekad su nam vezane ruke pa ne možemo riješiti nečiju potrebu, ali možemo dati savjet, uputu, posredovati u rješavanju neke problematike – istaknuo je netom nakon predaje donacije općinski načelnik Darko Dania.

Predsjednik Rotary cluba Čakovec Branimir Novak podsjetio je na činjenicu da klub tijekom godine organizira niz akcija kojima je krajnji cilj pomagati ljudima u potrebi, ali i perspektivnim mladima čiji se školski uspjesi već tradicionalno nagrađuju upravo iz sredstava članova RC-a.

– Puno zamolbi različitog predznaka stiže na adresu našeg kluba pa tako i mi imamo uvid u potrebe društva na mnogim razinama. Rotarijanci uvelike pomažu vlastitim sredstvima, no organiziramo i brojne akcije koje nam potom daju mogućnost da izađemo u susret većem broju podnositelja zamolbi. Ovaj puta smo za obitelj Rubin, točnije za njihovu kćer Stelu, osigurali specijalni, elektromotorni krevet koji će joj omogućiti bolji san, ležanje bez teških bolova i normalnije disanje, s obzirom da ima i astmu – ističe Branimir Novak i dodaje kako klub u kontinuitetu pomaže opremanje svih odjela Županijske bolnice Čakovec, donira Caritas, dječje vrtiće, nagrađuje najbolje učenike završnih razreda međimurskih srednjih škola, pomogao je opremanje laboratorija robotike u Tehničkoj škola Čakovec, i drugo.

Kultura

Dekanovec: paljenjem svijeća prisjetili se svestrane umjetnice Mune Orehov

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Ivan Hajdarović i njegov zamjenik Vladimir Jambrošić molitvom i paljenjem svijeća na grobu Mune Orehov iz Dekanovca obilježili su 96. obljetnicu rođenja i 9. obljetnicu smrti te svestrane pučke umjetnice.

Bila je prava kulturna djelatnica široke kreativnosti i raznolikosti u svojem umjetničkom stvaralaštvu. Pisala je pučku poeziju i šaljive pripovijesti, pjevala je međimurske i crkvene popijevke. Niz godina vodila je dramsku, pjevačku i plesnu grupu dekanovskoga Kulturno-umjetničkog društva i čuvala glazbenu te književnu baštinu Florijana Andrašeca.

Ljubav prema glazbi otkrila je u ranoj mladosti, slušajući na misnim slavljima Florijana Andrašeca i njegov crkveni zbor. Tu dobiva i nadahnuće za pjevanjem svetih pjesama i vjernicima otkriva svoj prelijepi glas koji će ovim crkvenim prostorom odzvanjati nekoliko desetljeća. Primijetivši Munu Orehov kao pravu nastavljačicu Andrašecove književnosti i jednu od rijetkih izvornih nositeljica hrvatskih govora uz rijeku Muru, Matica hrvatska Čakovec pristupila je 2001. godine tiskanju njenih stihova i proze.

Knjiga “Ftičeki zvežđidu” koja opisuje domoljublje, vjeru, ljubavne tragedije, nostalgiju, patnje i teški rad ljudi, ostaje iskreno svjedočanstvo njezina vremena. Na putu istraživanja uspjela je ostati originalna i vjerna izvornom govoru i mjesnom narječju.

Dekanovec 13. svibnja slavi i Dan Općine. “Ostanimo odgovorni!”, poručuju iz Općine, a naša se redakcija pridružuje njihovim željama te žiteljima Dekanovca također želi sve najbolje povodom uoči njihova Dana.

Nastavite čitati

Međimurje

Mlada karatistica Ana Filipović, dobitnica Priznanja “Anto Dragić”, iz Samobora se vratila s još jednom medaljom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno je u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca održana dodjela priznanja najboljim sportašima i ekipama za 2020. godinu.

Priznanje “Anto Dragić” dodjeljuje se perspektivnim mladim sportašima!

Podijeljena su i priznanja za perspektivne sportaše koja nose ime po poznatome čakovečkom sportskom djelatniku Anti Dragiću, koji nas je napustio prije pet godina. Jedna od dobitnica Priznanja za perspektivne sportaše „Anto Dragić“ tako je i 16-godišnja karatistica Ana Filipović iz Belice, članica Karate kluba „Globus“.

Borbena od vrtića

– Karateom sam se počela baviti još u vrtićkoj dobi. Za to je zaslužan moj prijatelj Žankarlo Krnjak, koji je počeo odlaziti na treninge pa me jednoga dana pozvao sa sobom da vidim kako to izgleda. Trenutačno sam članica Karate kluba „Globus“, koji se spojio s Karate klubom Mala Subotica. U Klubu s nama rade tri trenera: Dejan Slukić, s kojim najviše radim, Mladen Vizinger i Tomislav Magdalenić – kaže mlada karatistica. Zanimalo nas je kako izgledaju sami treninzi, što nam je rado opisala.

– Počinjemo sa zagrijavanjem, pri čemu radimo na osnovnim tehnikama. Ponekad imamo jedan, a ponekad dva treninga dnevno. Ako su dva, tada je jutarnji trening više taktički usmjeren – to su situacije iz borbe do kojih bi moglo doći, tada radimo na reakcijama. Večernji trening pak je u tome slučaju posvećen kondicijskim vježbama i sparingu, odnosno međusobnim borbama.

Kad sam krenula u srednju školu, teško mi je bilo pomiriti školske obveze i treninge, no online nastava mi je bila od velike pomoći (smijeh), a u međuvremenu sam uspjela dobro organizirati i posložiti aktivnosti. Dobra organizacija olakšava život! – smatra Ana, inače učenica 2. GM razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije u Tehničkoj školi Čakovec. Dodaje da joj puno znači i što su profesori, ali i prijatelji, puni tolerancije i razumijevanja za njezine sportske aspiracije.

– Sve se uspijemo dogovoriti, a osobitu podršku pritom mi pruža razrednica, profesorica Renata Turk. Što se prijatelja tiče, naravno da i za njih nađem vremena: povremeno moram prije otići s kakvog rođendana, no računam na to da znaju kako funkcioniram i da me neće previše špotati! (smijeh) – objašnjava. Zahvaljujući karateu, ističe, upoznala je mnoge nove ljude i stekla puno prijatelja, pa i najbolju prijateljicu Nikolinu Golomboš.

Majstorica crnog pojasa

Na državnom ekipnom Prvenstvu Hrvatske s kolegicama kadetkinjama Sarom Novak i Emom Marčec u Novigradu 2018. godine Ana je osvojila treće mjesto – bila joj je to prva državna medalja. Godinu kasnije Emu Marčec zamijenila je Leona Gulija te su djevojke u tome sastavu na državnom u Sesvetama bile još uspješnije i osvojile srebro. Na prošlogodišnjem državnom natjecanju u Rijeci osvojila je drugo mjesto među juniorkama, prethodno osvojivši zlato na Međimurje Openu u rujnu. Protekloga vikenda Ana je u Samoboru također nastupila na Prvenstvu Hrvatske: kući se vratila s broncom oko vrata. Nedavno je položila ispit za majstorsko zvanje crnoga pojasa.

(Bronč)Ana iznimno važnom smatra podršku obitelji i bliskih osoba. Najveću potporu pružaju joj majka Nikolina, otac Tomislav, bake i djedovi, starija sestra Tea i mlađi brat Petar, koji se također bavi karateom.

– Ono čega mnogi ljudi nisu svjesni, a što svakako moram istaknuti, zasluge su koje za naše uspjehe imaju naši treneri. Oni u nas ulažu puno vremena – to publika, nažalost, ne vidi, a mi znamo koliki dio uspjeha pripada i treneru. Iznimno je važna i podrška obitelji te bližnjih ljudi; bez toga ništa! – zaključuje perspektivna sportašica, koja će nakon srednje škole razmisliti hoće li studirati agronomiju i nastaviti obiteljsku poljoprivrednu tradiciju ili upisati vojnu akademiju…

Ana je iz Samobora protekloga vikenda donijela broncu, a uskoro će joj postati teško skladištiti sve medalje…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!