Povežite se s nama

Međimurje

Općina Nedelišće ima 35 novih stipendista, iz proračuna za stipendije osigurano 722.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Općina Nedelišće je do akademske godine 2021./2022. imala 48 stipendista, a ove godine uvjete za nastavak s preddiplomskog na diplomski studij ostvarilo je šest studenata.  Ako se tome pribroji i 35 novih stipendista, Općina Nedelišće u aktualnoj akademskoj godini stipendira ukupno 89 studenata za što je ukupno u općinskom proračunu osiguran iznos od 722.000 kuna.

Prilikom raspisivanja natječaja posebna pozornost posvećena je deficitarnim zanimanjima na području Međimurske županije poput strojarstva, građevinarstva, radne terapije, medicine, računarstva, elektrotehnike, matematike, fizike, nastavničkog smjera informatike, anglistike, edukacijske rehabilitacije i psihologije, logopedije, farmacije, ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Općina je osigurala iznos od 800 kuna stipendije za studij u Zagrebu i ostalim hrvatskim gradovima Hrvatske te 1000 kuna za studij u inozemstvu, što predstavlja povećanje od 200 kuna u odnosu na prošlu godinu.

– Svjesni smo činjenice da je došlo do generalnog rasta cijena, a povećanjem iznosa stipendija želimo još više olakšati studiranje kako našim studentima tako i njihovim roditeljima. U pripremi za iduću godinu je i javni poziv za dodjelu jednokratnih pomoći za studente na studiju u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji koji su izostavljeni po pravilniku o stipendiranju studenata. Čestitam svim studentima na dodijeljenim stipendijama i želim im puno uspjeha tijekom studiranja, da što prije i što uspješnije diplomiraju te ih pozivam da se po završetku studija vrate živjeti u Općinu Nedelišće – izjavio je načelnik Nikola Novak.

Međimurje

Malu slobodnu knjižnicu u Čukovcu svečano otvorili Sven Murk i Roko Gorupić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji sa svojim osnivačem i predsjednikom Mjesnog odbora Čukovec Zdravkom Marčecom, u petak, 20. svibnja, otvorila je sedmu Malu slobodnu knjižnicu na području Grada Preloga.

Knjižnica je postavljena pokraj autobusne stanice, a svečano su je otvorili mladi predstavnici MO-a Čukovec, osnovnoškolci Sven Murk i Roko Gorupić.

Nova kućica s knjigama obojana je bojama ukrajinske zastave kako bi se pružila simbolična podrška Ukrajini i njezinim stanovnicima.

Mala slobodna knjižnica iz Čukovca već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže.

Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje knjiga u bilo koje doba dana ili noći, ali i na čuvanje kućice s knjigama.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Prelogu: nakon ribolovnog natjecanja, okušali se u pripremanju jela od dravske ribe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Dani dravske ribe održani su u subotu, 21. svibnja, na prostoru Marine u Prelogu. Riječ je o događaju organiziranom u okviru projekta „Aqua Adventures“, uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Preloga.

Jutarnji sati donijeli su ribolovno natjecanje za Kup Grada Preloga članova sportsko ribolovnih društava s područja Preloga.

Pobjednici po sektorima bili su Filip Horvat (ŠRD Ostriž Cirkovljan), Mladen Hozjak (ŠRD Smuđ Draškovec), Nikola Kutnjak (ŠRD Glavatica Prelog) i Željko Slaviček (ŠRD Smuđ Draškovec), koji je ostvario i najveći ulov od 1586 grama.

Ukupno prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko ribolovnog društva „Smuđ“ iz Draškovca, ispred „Ostriža“ iz Cirkovljana, „Glavatice“ Prelog te ekipe „Sloge“ iz Oporovca. Nagrade su najboljima podijelili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa.

Članovima sportsko ribolovnih društava „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, u pripremanju specijaliteta od dravske ribe pridružili su se i članovi Nautičkog kluba „Labud“ iz Preloga te ekipa Grada Preloga, koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Okupljenim posjetiteljima Marine podijeljeno je više od 500 porcija jela. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazali su dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinuli su se Andrea i Goran Šafarić.

Programu su se priključili i članovi Nautičkog kluba „Labud“, koji su otvorili svoja vrata te su svi zainteresirani posjetitelji mogli uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. „Dani dravske ribe“ probudili su i dravsko čudovište, Pesjaneka, koji je ipak, ovoga puta, bio dobro raspoložen te su svi posjetitelji mogli iskoristiti priliku i slikati se sa njime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje