Povežite se s nama

Međimurje

Općina Nedelišće: školama na poklon knjige, ali i novo sportsko igralište te školsko-sportska dvorana

Foto: Općina Nedelišće

Objavljeno:

- dana

Povodom Međunarodnog dana obrazovanja, 24. siječnja, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak posjetio je dvije osnovne škole koje djeluju na području općine, Osnovnu školu dr. Ivana Novaka Macinec i Osnovnu školu Nedelišće. Načelnik Novak tom je prilikom osnovnoškolcima donio na poklon knjige „Utvrda Novi Zrin na Muri“ i „Međimurska priroda: Iz blata i zlata“. Iz prve knjige učenici će moći saznati nešto više o povijesti obitelji Zrinski, a iz druge o ljepotama kraja u kojem žive.

Prilikom obilaska dogovorena su i dva projekta koje će Općina Nedelišće ove godine realizirati u područnim školama koje su u sastavu ovih osnovnih škola.

Naime, nakon što je Međimurska županija u proteklih nekoliko godina uložila znatna sredstva u obnovu zgrade Područne škole u Gornjem Hrašćanu, ravnateljica Božena Dogša i načelnik Novak dogovorili su da Općina tijekom 2023. godine financira izgradnju vanjskog sportskog terena za mališane kojih u ovoj školi u Gornjem Hrašćanu ima sve više. S druge strane, župan Matija Posavec osigurao je sredstva za dodatna ulaganja u potkrovlju zgrade, gdje će se urediti dodatne dvije učionice.

Kao prioritet u izgradnji škola u Međimurju župan Posavec često ističe izgradnju nove osnovne škole u Nedelišću za čiju je projektno-tehničku dokumentaciju nedavno potpisan ugovor o financiranju. Ravnatelj Ivica Paić i načelnik Novak nakon županove podrške i u ovom projektu, dogovorili su da Općina ove godine financira projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju jednodijelne školske sportske dvorane u Područnoj školi u Dunjkovcu, da bi mališani i tamo imali uvjete za kvalitetnu nastavu tjelesne i zdravstvene kulture. Projekt će biti prijavljen na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja u prvoj polovici ove godine.

Načelnik i ravnatelji suglasni su da će se, uz već osiguranu besplatnu prehranu za sve učenike, u 2023. godini nastaviti kvalitetna ulaganja u obrazovni sustav na području Općine Nedelišće.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje